<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A várakozásokat meghaladó ipari termelési adatot rögtön továbbgondolták az elemzők: egymásra licitálnak az első negyedéves GDP-várakozásokkal.

Végre elfelejthetjük a tavalyi évet

A magyar ipar a vártnál erősebben teljesített idén, hiszen ismét felülmúlta a várakozásokat, és márciusban tovább tudott növekedni a termelés volumene - írja kommentárjában Virovácz Péter, az ING senior elemzője. A munkanaphatástól tisztított volumen 9,4 százalékkal  bővült éves szinten, ami szintén kifejezetten magasnak mondható, sőt a válság óta az egyik legmagasabb ráta. Mindez alátámasztja, hogy az ipari teljesítmény februári megugrása nem csupán egyszeri jelenség volt. Különösképp figyelemre méltó, hogy az idei év első három hónapjának termelése 7,5 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet, ami igen pozitív kilátásokra ad okot az ipar idei teljesítményével kapcsolatban, hiszen úgy tűnik, a tavalyi évi gyengélkedést maga mögött hagyta a szektor.

Az ipari termelés dinamikus növekedését alátámasztják az optimizmust tükröző üzleti indikátorok is. Ezzel kapcsolatban érdekes jelenség, hogy mintha az elmúlt fél évben tapasztalható kettősség után ismét egymásra találtak volna az úgynevezett „puha” vagyis megkérdezésen alapuló, szubjektív mutatók és a tényadatok. Az ipar tehát azon a szinten produkál, amit a „puha” indikátorokból ki lehetett olvasni az elmúlt hónapokban. Az idei év ipari teljesítményét tekintően továbbra is kedvezőnek tartjuk a kilátásokat, és a tavalyi szintet jelentősen meghaladó bővülést várunk - írja az ING szakembere.

Amennyiben figyelembe vesszük a tegnapi igen kedvező kiskereskedelmi adatokat is, egyre optimistábbak lehetünk a május 16-i GDP adatközlés előtt. A vártnál jobb adattal további felfelé mutató kockázatokat azonosítunk a magyar gazdaság első negyedéves növekedésével kapcsolatosan, melyet az ING 3,3 százalékra tesz.

Minden arra utal, hogy ez így megy tovább

Az Erste arra hívja fel a figyelmet: a márciusi lendületet az is támogatta, hogy az egy évvel korábbi bázis kifejezetten alacsony volt. Az év hátralévő részében is folytatódhat az ipari termelés bővülése, erre utalnak a beszerzési menedzserindexek, illetve a fokozatosan javuló gazdasági környezet az eurózónában.

Amennyiben folytatódik az eurózóna erősödése, az húzhatja magával a magyar ipart is, és így az ipari kibocsátás és így érdemben hozzájárulhat a magyar GDP növekedéshez is - írja az Erste. Becslésük szerint 3,4%-kal nőtt a magyar gazdaság az idei első negyedévben.

A legoptimistábbak már nagyobb GDP-meglepetést várnak

A Takarékbank elemzése szerint a vártnál jobb ipari adatok érdemben hozzájárulhatnak az első negyedéves GDP növekedéséhez, akár szignifikáns pozitív meglepetést is okozva. Összességében az első negyedévben 3,5%-os, vagy azt meghaladó lehetett a GDP bővülése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG