TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavaly 19, idén 17 pontból álló javaslatcsomagról tárgyalt az Amerikai Kereskedelmi Kamarával a kormány - egyebek közt ennek köszönhetjük a 9 százalékos, egykulcsos társasági adót is. Szijjártó Péter szerint sok az átfedés a javaslatok és a kormány tervei között, négy területet külön kiemelt ezek közül. Azt is elmondta, hogyan állunk a Tesla-gyárért vívott küzdelemben.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén 2017. március 24-én. MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt

Így jött össze a 9 százalékos társasági adó is

17 pontos javaslatcsomagot tett le a kormány asztalára az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel egyeztettek pénteken. A szakmai anyag címe: Együttműködés egy Versenyképesebb Magyarországért 2017.

Az AmCham 2016-ban is összeállított egy stratégiai javaslatcsomagot, amelynek célja Magyarország versenyképességének javítása. Tavaly még 19 pontot tartalmazott a csomag, többek közt a kormány és az AmCham tárgyalásainak köszönhető a 9 százalékra csökkent társasági adó, hozzájárultak a munkaerő mobilitását ösztönző törvénymódosításhoz, két új OKJ képzés elindításához, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ megalakításához, K+F- és beruházás-ösztönző intézkedések megvalósításához – írja közleményében az AmCham. Az idei csomag ismét az AmCham által megkérdezett vállalatok javaslatai alapján állt össze.

Hatékony az együttműködés a kamara és a kormány között, a korábbi javaslatok közül többet megvalósítottak – mondta az egyeztetést követő beszédében Szijjártó Péter. A miniszter arról beszélt: jelenleg nagy változások történnek a világgazdaságban és a globális politikában, amelyeknek nagy hatása van Magyarországra. Ezek közül az egyik legfontosabb az amerikai elnökválasztás kimenetele. Látható, hogy Donald Trump sokkal patriótább a gazdaságpolitikában, mint bárki előtte – emiatt mi nem sírunk, hanem inkább alkalmazkodunk a változásokhoz annak érdekében, hogy versenyképesek maradjunk – mondta a miniszter.

A korábbi egyeztetések után elfogadták például azt a javaslatot, hogy egykulcsossá tegyék és 9 százalékra vágják a társasági adót, ami a legalacsonyabb szint Európában – ez újrabefektetésre és új befektetésre sarkallhatja a külföldi szereplőket – idézte fel Szijjártó.

A mi táborunk vezetője épp most készül távozni

Az európai gazdasági-politikai környezetben is nagy változások mennek végbe – idézte fel a miniszter. Az EU két nagy táborra szakadt, az egyik szerint az unió akkor lehet erős, ha erős tagállamok alkotják,  a másik fél a szorosabb integrációban és a gyengébb tagállamokban hisz. Az előbbi tábrorba tartozik Magyarország, azonban sajnos a mi táborunk vezetője épp most hagyja el az EU-t.  A Bresxittel kapcsolatban Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a távozó Nagy-Britannia és az EU között  a lehető legegyszerűbbé kell tenni a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat a jövőben is. Szijjártó szerint Brüsszel meg akarja büntetni Nagy-Britanniát, ami nekünk nem tetszik. Fair megegyezést szorgalmazunk, mert ha ez nem valósul meg, a britek más partnereket találnak maguknak Európa helyett, ami rontja az EU versenyképességét.  Szijjártó Péter emellett további kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokat szorgalmazott.

2016-ban a magyar gazdaság minden rekordot megdöntött a külkapcsolataiban: rekordszintre emelkedett az export, a külkereskedelmi mérleg többlete és a külföldi befektetések értéke.

4 dolog, amit nagyon akar a kormány - összeszerelő-műhely helyett K+F-központ leszünk?

Az AmCham javaslatai közül mind a 17 pontot nagyra értékeli, de ezek közül 4-et emel ki, amelyek nagyon egybeesenek a kormány szándékaival

Az AmChamnek jelenleg csaknem 370 tagja van, legtöbbjük nemzetközi cég magyarországi leányvállalata illetve magyar vállalat. A kamara tagjai a teljes magyar export 35,3 százalékát adják és mintegy 220 ezer embert foglalkoztatnak.

Egyrészt új dimenzióba emelnék a nemzeti gazdaságot: Made in Hungary helyett az Invented in Hungary jelzőt szeretnék sokkal többet látni. A cél az, hogy magasabb hozzáadott értéket előállító beruházások valósuljanak meg, ne csak termelési helyszínként, hanem kutatás-fejlesztési központként is tekintsenek Magyarországra a vállalatok. Ennek érdekében radikálisan átalakították a befektetési támogatások rendszerét: az állami támogatások odaítélésénél nem a létrehozott munkahelyek száma számít, hanem a megvalósított technológia fejlettsége. Ezenkívül idén már budapesti K+F beruházások esetében is van lehetőség állami támogatásra, korábban erre nem volt lehetőség. Január 1-je óta adókedvezménnyel is segítik a K+F beruházásokat;  2020-ig a GDP 1,8 százalékára szeretnék emelni a K+F ráfordítások összegét.

Másrészt kiszámíthatóságot ígért Szijjártó Péter: elismerte, hogy 2010-ben és azt követően az AmCham tagvállalatainak érdekeit sértő intézkedéseket is kellett hozni, de mostanra már sokkal kiszámíthatóbb lett a magyar gazdaság: példaként említette, hogy minden évben júniusra elfogadásra kerül a következő évi költségvetés tervezete.

Harmadrészt a munkaerőpiaci átalakításokat említette Szijjártó. A túl magas és a túl alacsony munkanélküliség is kihívást jelent, most mindenkit a munkaerőhiány kérdése érdekel. A kormány megértette, hogy a magyar munkaerő nem elég mobilis, január 1. óta ezért többféle adókedvezménnyel ösztönzik ezt. A mobilitás mellett a képzésben is fejlesztene a kormány, a vállalatokkal együttműködésben folytatott, német mintára bevezetett duális képzések hatása idén már látszani fog. Szijjártó hozzátette: most is kapott jó javaslatokat a témában AmChamtől.

A negyedik kiemelt javaslat a digitalizáció fokozása: ezt a kormány is nagyon fontosnak tartja, az internet áfáját csökkentették, és fejlesztik az infrastruktúrát: szélessávú internettel látják el az ország teljes területét.

Hogy áll a harc a Tesláért?

Magyarország folyamatos kapcsolatban áll a Tesla különböző szintű vezetőivel, informáljuk őket a hazai befektetői környezet változásairól valamint Magyarország és az autóipar szoros kapcsolatáról, de a helyzet egyelőre nem tart ott, hogy konkrétumokról lehetne beszámolni – válaszolta az európai Tesla-gyárért folytatott küzdelem jelenlegi állásáról szóló kérdésre Szijjártó Péter a beszédet követő doorstep-sajtótájékoztatón. A helyzet nem miattunk nem tart itt, hanem globális okok miatt: a miniszter feltételezése szerint például ahhoz, hogy a Tesla döntést hozzon egy európai gyárral kapcsolatban, minden bizonnyal erősebb európai keresletre is szükség lenne a Tesla-autók iránt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél