<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Magyar szempontból pozitívnak értékelték az Európai Központi Bank (EKB) döntését az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők, akik szerint a növekvő globális likviditás extra keresletet támaszthat a magyar eszközök iránt is.

Az EKB csütörtökön bejelentette, hogy havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít, amely euróövezeti állam- és magánkötvények vásárlására irányul majd. A likviditásnövelő programot az idén márciusban indítják és 2016 szeptemberében fejezik be.

Magyarországra is juthat a pénzből

Habár a program során kizárólag euróövezeti kötvényeket vásárolnak, a piacokon megjelenő likviditás miatt csökkenhetnek az övezeten kívüli uniós tagországok, így Magyarország kötvényhozamai is. Ennek hatására több eszköz marad gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kifejtette: a globális likviditás emelkedése azzal jár, hogy egyre több pénz keresi helyét a világban, és Magyarország még mindig többlethozamot kínál az európai kötvényekhez, illetve az amerikai hozamszinthez képest, emiatt ide áramolhat a tőke.

Az EKB lépése folyamatosan növeli az eurólikviditást, aminek hatására tovább eshetnek a hozamok, és az ilyen finanszírozási környezet előbb-utóbb jót fog tenni a beruházásoknak és a fogyasztásnak - mondta az elemző. Hozzátette, hogy az EKB bejelentése után a magyar állampapír hozamok is estek, a forint pedig erősödött. Véleménye szerint ez a pozitív hatás mindaddig fennmaradhat, amíg az amerikai központi bank nem kezd kamatemelésbe, ez ugyanis ismételten emelheti a feltörekvő országok kamatszintjét.

Pálffy Gergely, a Buda-Cash Brókerház devizapiaci elemzője is úgy vélte, hogy Magyarország "nyerhet az ügyön", mert a nagyobb pénzbőség, és az a tény, hogy az EKB olcsóbbá teszi a pénz- és tőkepiaci befektetések költségét Európában, nagyobb kockázatvállalásra sarkallja a befektetőket. És mivel a magyar kötvények egyébként is nagyobb kamattal kerülnek ki a piacra, és nagyobb hozammal forognak, így az eddigieknél nagyobb befektetői kör figyelmét kelthetik fel. Hozzáfűzte, hogy az állampapírpiacra érkező nagyobb külföldi kereslet a forintot is erősítheti.

Jöhet a magyar kamatcsökkentés?


Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint az EKB döntése nyomán gyengülő euró pozitív hatással van a forint árfolyamára, emellett a javuló európai gazdaság növelheti Magyarország exportpiaci kilátásait, így áttételesen javíthatja a magyar növekedési kilátásokat is. Úgy vélte, a lépés jelentősen megnövelte a valószínűségét a magyar kamatcsökkentésnek.

Úgy vélte, a lépés jelentősen megnövelte a valószínűségét a magyar kamatcsökkentésnek, ugyanakkor nem gondolja, hogy erre már a monetáris tanács következő heti ülésén sor kerülne.

Már a görög választásoktól fáznak a piacok

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az EKB által bejelentett 60 milliárd eurós keretösszeg árnyalatnyival magasabb a vártnál, másfelől a program legalább másfél éves futamideje hosszabb, mint amire a piacok számítottak. A lépés nyomán a hozamkörnyezet az eurózónában, ezen keresztül Magyarországon alacsony szinten maradhat.

Véleménye szerint annak ellenére, hogy az EKB lazított a feltételeken, a magyar jegybank jövő keddi ülésén várhatóan nem nyúl a kamatszinthez. Ugyanakkor, ha tartósan kedvező lesz a nemzetközi környezet, akkor mérséklődhet a magyarországi kamatszint. Hozzátette, hogy a nemzetközi hangulat alakulása azonban bizonytalan, az egyik legjelentősebb kockázatot a vasárnapi görög választás jelenti.

Hogy látják a londoni elemzők?

Az euróövezeti jegybank mennyiségi enyhítési programja sem jelenti azt, hogy elmúlt az elhúzódó euróövezeti defláció súlyos veszélye - vélekedtek az EKB eszközvásárlási programjának csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Jonathan Loynes, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai főközgazdásza hangsúlyozta, hogy az egyelőre márciustól 2016 szeptemberéig meghirdetett, havi 60 milliárd eurós - összességében 1100 milliárd eurós - program az amerikai Federal Reserve, illetve a Bank of England - a brit jegybank - mennyiségi enyhítési programjainak kezdeti szakaszaiban végrehajtott havi eszközvásárlások értékéhez jár közel.

Ugyanakkor kiemelte, hogy az EKB-programban benne vannak a már zajló, havi 10 milliárd euró körüli egyéb eszközvásárlások, vagyis a pótlólagos likviditás nem 60 milliárd, hanem 50 milliárd euró.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló