<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyar szempontból pozitívnak értékelték az Európai Központi Bank (EKB) döntését az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők, akik szerint a növekvő globális likviditás extra keresletet támaszthat a magyar eszközök iránt is.

Az EKB csütörtökön bejelentette, hogy havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít, amely euróövezeti állam- és magánkötvények vásárlására irányul majd. A likviditásnövelő programot az idén márciusban indítják és 2016 szeptemberében fejezik be.

Magyarországra is juthat a pénzből

Habár a program során kizárólag euróövezeti kötvényeket vásárolnak, a piacokon megjelenő likviditás miatt csökkenhetnek az övezeten kívüli uniós tagországok, így Magyarország kötvényhozamai is. Ennek hatására több eszköz marad gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kifejtette: a globális likviditás emelkedése azzal jár, hogy egyre több pénz keresi helyét a világban, és Magyarország még mindig többlethozamot kínál az európai kötvényekhez, illetve az amerikai hozamszinthez képest, emiatt ide áramolhat a tőke.

Az EKB lépése folyamatosan növeli az eurólikviditást, aminek hatására tovább eshetnek a hozamok, és az ilyen finanszírozási környezet előbb-utóbb jót fog tenni a beruházásoknak és a fogyasztásnak - mondta az elemző. Hozzátette, hogy az EKB bejelentése után a magyar állampapír hozamok is estek, a forint pedig erősödött. Véleménye szerint ez a pozitív hatás mindaddig fennmaradhat, amíg az amerikai központi bank nem kezd kamatemelésbe, ez ugyanis ismételten emelheti a feltörekvő országok kamatszintjét.

Pálffy Gergely, a Buda-Cash Brókerház devizapiaci elemzője is úgy vélte, hogy Magyarország "nyerhet az ügyön", mert a nagyobb pénzbőség, és az a tény, hogy az EKB olcsóbbá teszi a pénz- és tőkepiaci befektetések költségét Európában, nagyobb kockázatvállalásra sarkallja a befektetőket. És mivel a magyar kötvények egyébként is nagyobb kamattal kerülnek ki a piacra, és nagyobb hozammal forognak, így az eddigieknél nagyobb befektetői kör figyelmét kelthetik fel. Hozzáfűzte, hogy az állampapírpiacra érkező nagyobb külföldi kereslet a forintot is erősítheti.

Jöhet a magyar kamatcsökkentés?


Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint az EKB döntése nyomán gyengülő euró pozitív hatással van a forint árfolyamára, emellett a javuló európai gazdaság növelheti Magyarország exportpiaci kilátásait, így áttételesen javíthatja a magyar növekedési kilátásokat is. Úgy vélte, a lépés jelentősen megnövelte a valószínűségét a magyar kamatcsökkentésnek.

Úgy vélte, a lépés jelentősen megnövelte a valószínűségét a magyar kamatcsökkentésnek, ugyanakkor nem gondolja, hogy erre már a monetáris tanács következő heti ülésén sor kerülne.

Már a görög választásoktól fáznak a piacok

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az EKB által bejelentett 60 milliárd eurós keretösszeg árnyalatnyival magasabb a vártnál, másfelől a program legalább másfél éves futamideje hosszabb, mint amire a piacok számítottak. A lépés nyomán a hozamkörnyezet az eurózónában, ezen keresztül Magyarországon alacsony szinten maradhat.

Véleménye szerint annak ellenére, hogy az EKB lazított a feltételeken, a magyar jegybank jövő keddi ülésén várhatóan nem nyúl a kamatszinthez. Ugyanakkor, ha tartósan kedvező lesz a nemzetközi környezet, akkor mérséklődhet a magyarországi kamatszint. Hozzátette, hogy a nemzetközi hangulat alakulása azonban bizonytalan, az egyik legjelentősebb kockázatot a vasárnapi görög választás jelenti.

Hogy látják a londoni elemzők?

Az euróövezeti jegybank mennyiségi enyhítési programja sem jelenti azt, hogy elmúlt az elhúzódó euróövezeti defláció súlyos veszélye - vélekedtek az EKB eszközvásárlási programjának csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Jonathan Loynes, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai főközgazdásza hangsúlyozta, hogy az egyelőre márciustól 2016 szeptemberéig meghirdetett, havi 60 milliárd eurós - összességében 1100 milliárd eurós - program az amerikai Federal Reserve, illetve a Bank of England - a brit jegybank - mennyiségi enyhítési programjainak kezdeti szakaszaiban végrehajtott havi eszközvásárlások értékéhez jár közel.

Ugyanakkor kiemelte, hogy az EKB-programban benne vannak a már zajló, havi 10 milliárd euró körüli egyéb eszközvásárlások, vagyis a pótlólagos likviditás nem 60 milliárd, hanem 50 milliárd euró.

Makro / Külgazdaság Nyolcszor annyi halott lehet Törökországban, mint az első nap jósolták
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:10
A WHO szakértője nyilatkozott a földrengés áldozatainak lehetséges számáról.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG