<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hetek óta a jövő évi olasz költségvetés kérdése nyugtalanítja az európai piacokat: ha a kormány javaslata szerinti méretes hiányt elfogadják, kérdés, hogy miből finanszírozzák azt, hogy tudja az ország adósságát kezelni. Az olasz származású európai jegybankelnök most üzent nekik: nem mentik ki őket a közös kasszából.

Olaszország a görögök után a második legeladósodottabb ország az eurózónában, adóssága 2000 milliárd euró, az olasz GDP 130 százaléka. Ez veszélyes szint, nem könnyű menedzselni, és pláne nem szabad tovább növelni. Ez csak úgy lehetséges, ha az ország kiegyensúlyozott költségvetést készít. A hatalmon lévő kormánykoalíció azonban jócskán meg akarja növelni az eredeti hiánycélt, ami az ország adósságának finanszírozhatatlanságához vezetne. Ilyenkor az adott kormány úgy gondolhatja, hogy ha már része az eurózónának, majd csak kisegítik a többiek.

Nincs biankó csekk

Ez azonban nem működik, hisz akkor bárki túlköltekezhetne, amíg a többiek hajlandók finanszírozni, de már a 2015-ös görög válságnál is megmutatkozott, hogy ennek vége: az EKB nem nyújtott több fedezetlen pénzt, mire aztán a görög kormány meg is egyezett egy olyan programban, melyben beszünteti a túlköltekezést, a program azóta is működik.

Vélhetően az EKB nem szeretne hasonló helyzetet, ezért most időben jön a figyelmeztetés, még a költségvetés végleges elfogadása előtt. Mario Draghi jegybankelnök egy, az IMF és Világbank által rendezett konferencia sajtótájékoztatóján nyilatkozott a CNBC-nek, és arra biztatta az érintett feleket, hogy higgadtan gondolják végig még egyszer a dolgot, és ő maga bízik benne, hogy végül ésszerű megoldás születik.

Nem terjed

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az olasz kötvények hozama erősen megemelkedett a bizonytalanság miatt, de nincs továbbterjedő hatás, azaz más eurózónás kötvényeken nem látszott érdemi árfolyamhatás. A befektetők tisztában vannak vele, hogy ezekben a kérdésekben az egyes országok kormányain múlik a döntés, és hiába vannak egy valutaövezetben, a többieket nem viseli meg egy ország rossz gazdaságpolitikája, ennek persze feltétele is, hogy az EKB ne terítse szét köztük a veszteséget.

Jól élnek, van mit veszteni

Ezért jelzett most határozottan Draghi: ha az olasz kormány túlnyúlik a takaróján, nem fizetik ki helyette a többiek, nem erre jött létre a közös valutaövezet. Az olaszok közül pedig valószínűleg a jelenlegi kormányzó erők is átgondolják, hogy ha túlfeszítik a húrt, nagyon is van mit veszteniük. Az olasz nettó átlagbér 1750 euró, a magyar szint két és félszerese, a 2300 eurós németnek pedig 75 százaléka, vagyis igen magas.

Ha kilépnének az eurózónából, saját valutájuk vélhetően akkorát zuhanna, hogy az átlagbér hirtelen a miénk szintjére süllyedne. Ilyen elszegényedésre nyilván nem vágyik senki, de a kormánypártok azért próbálkoznak, hátha lehúzhatják az eurózónát. Megpróbálkozott vele Görögország is, nem sikerült, és most elég egyértelmű volt a jelzés, hogy másnak sem fog.

Határidő

Az olasz költségvetés tervezetét elvileg máig kell benyújtani Európai Bizottságnak, és ugyan a népszerűség növelése érdekében panaszkodhatnak az olasz kormánypártok, hogy micsoda szigor van, de hát a valutaövezet önkéntes, nem kötelező a részvétel, viszont ha valaki benne van, be kell tartani a közös szabályokat. Önálló valutával lehet nyakig eladósodni és túlköltekezni, nem szól bele senki, csak akkor úgy járnak, mint Argentína és Törökország. Ilyen jólétből azonban kár lenne lecsúszni.

Makro / Külgazdaság Százezrek kaptak tavaly orosz állampolgárságot
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 20:02
Tavaly 691 045 külföldi kapott orosz állampolgárságot - közölte az orosz belügyminisztérium sajtóközpontja.
Makro / Külgazdaság Ukrajna lemondhat a vadászgépekről? - A britek és Amerika is kosarat adott
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 19:41
A keddi nap legfontosabb eseményei.
Makro / Külgazdaság Sötét hajók a tengeren: mégsem Oroszország robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2023. január 31. 19:24
Már több mint négy hónap eltelt a Nyugat-Európát Oroszországgal összekötő gázvezeték felrobbantása óta, de továbbra sincs egyértelmű bizonyíték Moszkva bűnösségére. A nyomozás állásával kapcsolatban nagy a csend, két azonosítatlan hajó pedig tovább fokozza a rejtélyt. Nagyító rovatunkban ezúttal az elmúlt évek legsúlyosabb, európai infrastruktúra elleni támadását nézzük meg közelebbről.         
Makro / Külgazdaság Eldőlt: előrehozott választást tartanak ősszel egy szomszédos országban
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 19:09
Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amellyel lerövidítették a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előrehozott parlamenti választások időpontját.
Makro / Külgazdaság Nemet mondott Nagy-Britannia Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 16:43
 Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Van baj: recesszióba süllyedt Csehország
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:48
A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Nagyhatalmak közt őrlődve – a szigetország számára nagy a tét
Káncz Csaba | 2023. január 31. 15:31
Japán csatlakozott a Kínával szembeni amerikai chip-korlátozásokhoz. Az ország a növekvő geopolitikai feszültségeket a gazdasági érdekeivel próbálja egyensúlyba hozni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többen is kilépnek a Nemzetközi Újságíró Szövetségből
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:29
Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró Szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó "erkölcsileg romboló" tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg - közölte a finn tagság kedden.
Makro / Külgazdaság Ukrán háború: vörös vonalak átlépésre buzdít a litván elnök
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 14:06
A litván elnök szerint a Nyugatnak át kellene lépnie bizonyos "vörös vonalakat", és harci repülőgépeket kellene Ukrajna rendelkezésére bocsátani.
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 13:51
A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG