3p

Alapfeltevésünk szerint a helyzet fokozatosan javulni fog, de csak jövő nyárra fogunk visszatérni a megszokott kihasználtsághoz és a normál utaslétszámhoz – mondta minap egyik nyilatkozatában Scott Kirby, az egyik legnagyobb amerikai légitársaság, a United Airlines vezérigazgatója.

Ha létezik globalizált közlekedési-turisztikai ágazat, az éppen a légiközlekedés. Amikor valamelyik nagy európai repülőtéren káosz alakul ki, az kihat a többi országra is. Márpedig ez a turisztikai szempontból is kulcsfontosságú ágazat Londontól Stockholmig hónapok óta tömeges járattörlésekkel és munkaerő-problémákkal küzd, és a helyzet a főszezonban nemhogy nem javult, de sok tekintetben romlott.

A járatkésések továbbra is jellemzők. Fotó: Travel and Leisure
A járatkésések továbbra is jellemzők. Fotó: Travel and Leisure

Olyannyira, hogy a londoni Heathrow repülőtér vezetése a közelmúltban arra kérte légi fuvarozó partnereit, hogy hagyják abba a jegyek árusítását ezen a nyáron, hogy lépést tudjanak tartani a forgalommal. 

"A helyzet fokozatosan javulni fog a következő 12 hónapban, de szerintem a jövő nyárig valószínűleg nem fog visszaállni a normál kerékvágásba" – nyilatkozata Scott Kirby, az egyik legnagyobb amerikai légitársaság, a United Airlines vezérigazgatója. "A legnagyobb kihívás, amivel minden bizonnyal szembe kell néznünk a következő 12 hónapban, az a működtetési-üzemeltetési és infrastrukturális gondok. Ez néhol őrjítő helyzeteket teremtett, jóllehet, számos munkaerőt vettek fel. De a Heathrow-n zajló áldatlan állapotok, a járattörlések és késések miatt káosz, illetve a légiforgalmi irányítás gondjai hatására a mára kialakult helyzet egyszerűen nem teszi lehetővé a két ország közötti normális, megszokott repülést". 

Bár adott volna a növekvő költségek finanszírozása, és változatlanul szeretnénk sokkal nagyobb légitársaság lenni, ez ebben a helyzetben lehetetlen – tette hozzá a vezérigazgató.

A járatkésések továbbra is jellemzők, jóllehet, a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal megbízott vezetője szerint e téren a dolgok javulnak: az Egyesült Államok tíz legnagyobb légitársasága az összes, menetrend szerinti belföldi járatának csak két százalékát mondta le májusban, ami pozitív eredmény a 2,3 százalékos áprilisi arányhoz képest. "Előrelépést, javulást tapasztalunk tehát a rendszer bizonyos részein" – mondta Kirby bizakodón. "Az alapfeltevésünk az, hogy fokozatosan javul majd a helyzet." 

Még távolabbra tekintve azoknak is adott néhány tanácsot, akik a téli szünet idején utazni szeretnének – márpedig Amerika kétharmada ilyenkor útra kél.

"Sajnos, továbbra is a szokásosnál kevesebb ülőhely lesz a gépeken, mert a légi közlekedést körülvevő infrastruktúra hálózat teljesítménye még gyenge. Jó korán kellene jegyet venni és a helyeket lefoglalni karácsonyra" – figyelmeztetett a légügyi szakember.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG