<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa változatlanul hagyja keddi kamatmeghatározó ülésén az 1,35 százalékos alapkamatot.

Az MNB hosszabb távú kamatpályájáról azonban már eltérnek a City előrejelzései: vannak olyan várakozások, amelyek egészen 2017 végéig - vagyis még két évig - változatlan alapkamatot valószínűsítenek, más londoni szakértők ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén el tudnak képzelni újabb MNB-kamatcsökkentést a belátható előrejelzési távlatban.

Ez utóbbiak közé tartoznak a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői, akik szerint ha a jelenlegi inflációs folyamatok tartósnak bizonyulnak, a monetáris tanács a következő hónapokban fontolóra veheti a pénzügypolitika további enyhítését.

Az alapkamat alakulása.

A ház szerint az inflációra ható, lefelé mutató kockázatokat jól jelzi a tizenkét havi összevetésű fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,4 százalékos - az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó - esése. A londoni elemzői közösség széleskörű konszenzusos előrejelzési átlaga mínusz 0,1 százalékos éves inflációt valószínűsített a múlt hónapra. Részletek >>>>Az RBS elemzői szerint a további monetáris enyhítés esélyét erősíti, hogy növekszik az eurójegybank (EKB) által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus kiterjesztésének valószínűsége, és az is, hogy az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve kamatemeléseit a piac elkezdte folyamatosan kiárazni. 

Ha ebben a környezetben a forint jelentős erősödésnek indul, előállhat olyan helyzet, hogy az MNB nem tudja elkerülni a további kamatcsökkentést, annak ellenére is, hogy a forintárfolyam inflációs átszűrődési hatása csökkent az utóbbi években - vélekedtek az RBS londoni elemzői.

Jövő év végégi maradhat

A jelenlegi MNB-alapkamat hosszú távú fenntartását váró szakértők között vannak ugyanakkor a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. Hétfői prognózisukban közölték: egészen 2016 végéig nem számolnak a magyar jegybanki alapkamat módosításával, mivel véleményük szerint a további monetáris enyhítés nem lenne különösebben indokolt a legutóbbi kamatcsökkentések után és a reálgazdaság viszonylag robusztus kilábalási üteme közepette.

Az MNB monetáris alapállása enyhe ugyan, de amíg a magyarországi maginfláció stabil, addig a monetáris tanács nem lesz hajlandó további kamatcsökkentésekre - jósolták a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Ezeket a lépéseket várják a jegybanktól

A ház várakozása szerint az MNB ehelyett inkább nem konvencionális monetáris intézkedésekre összpontosít, és a kereskedelmi banki hitelkihelyezés bővítésének ösztönzésével igyekszik lendületet adni a növekedésnek.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is úgy vélekedtek prognózisukban, hogy mind a jelenlegi kondíciók, mind a kilátások változatlan MNB-alapkamatot indokolnak.

Jóllehet a magyarországi infláció alacsony, és a gazdasági növekedés veszített valamennyit lendületéből az idei második-harmadik negyedévben, az infláció azonban valószínűleg érzékelhető gyorsulásnak indul 2015 végén és 2016-ban, részben a belépő bázishatások miatt.

Betét helyett kötvény

A GS elemzői szerint ennél is fontosabb tényező azonban, hogy az MNB éppen most áll át egy új monetáris politikai keretrendszerre, amelynek része igen nagy mennyiségű likviditás átcsoportosítása a jegybanki betéteszközökből a helyi kötvénypiacra. Ez várhatóan tovább csökkenti a piaci kamatokat és kisimítja a hozamgörbét, ami hatásaiban monetáris enyhítésnek felel meg - hangsúlyozzák a Goldman Sachs elemzői.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint az alacsony globális nyersanyagárak és a magyar gazdaságban továbbra is meglévő kapacitástöbblet miatt valószínűtlen, hogy az éves összevetésben mért magyarországi infláció egyhamar megközelítené az MNB 3 százalékos központi célszintjét. Mindemellett a legutóbbi aktivitási adatok a gazdasági növekedés lendületének lanyhulását is mutatják.

2017-ben se nagyon nyúlnak az alapkamathoz?

Ebben a környezetben a Capital Economics londoni elemzői az idén és a jövő év egészében is változatlan MNB-alapkamattal számolnak, és 2017-re is csak mérsékelt jegybanki kamatemelést valószínűsítenek.

Ennél is hosszabb távú kamattartást várnak a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői. 

Jóllehet a ház a jövő év egészének átlagos magyarországi inflációjára szóló előrejelzését az eddigi 2 százalékról 1,8 százalékra csökkentette a konszenzustól jelentősen elmaradó szeptemberi inflációs adatok nyomán, a cég londoni elemzői szerint azonban a további kamatcsökkentéshez arra lenne szükség, hogy az MNB monetáris tanácsa az alacsony inflációs környezet hatásainak erősödő második körös átszűrődését észlelje. Erre ugyanakkor eddig kevés jel utal: a háztartási szektor tizenkét hónapra előretekintő inflációs várakozása 2 százalék körüli szinten stabilizálódott 2015 eleje óta, a magánszektorbeli bérkiáramlás éves növekedési üteme pedig jelenleg 3,7 százalék környékén mozog - hangsúlyozták a JP Morgan elemzői.

Mindezek alapján a ház alapeseti prognózisa az, hogy az MNB alapkamata legalább 2017 végéig - vagyis még több mint két évig - a mostani 1,35 százalékon marad, bár a cég is elismeri, hogy erre a kamatprognózisra lefelé mutató kockázatok hatnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos