5p
Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa változatlanul hagyja keddi kamatmeghatározó ülésén az 1,35 százalékos alapkamatot.

Az MNB hosszabb távú kamatpályájáról azonban már eltérnek a City előrejelzései: vannak olyan várakozások, amelyek egészen 2017 végéig - vagyis még két évig - változatlan alapkamatot valószínűsítenek, más londoni szakértők ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén el tudnak képzelni újabb MNB-kamatcsökkentést a belátható előrejelzési távlatban.

Ez utóbbiak közé tartoznak a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői, akik szerint ha a jelenlegi inflációs folyamatok tartósnak bizonyulnak, a monetáris tanács a következő hónapokban fontolóra veheti a pénzügypolitika további enyhítését.

Az alapkamat alakulása.

A ház szerint az inflációra ható, lefelé mutató kockázatokat jól jelzi a tizenkét havi összevetésű fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,4 százalékos - az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó - esése. A londoni elemzői közösség széleskörű konszenzusos előrejelzési átlaga mínusz 0,1 százalékos éves inflációt valószínűsített a múlt hónapra. Részletek >>>>Az RBS elemzői szerint a további monetáris enyhítés esélyét erősíti, hogy növekszik az eurójegybank (EKB) által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus kiterjesztésének valószínűsége, és az is, hogy az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve kamatemeléseit a piac elkezdte folyamatosan kiárazni. 

Ha ebben a környezetben a forint jelentős erősödésnek indul, előállhat olyan helyzet, hogy az MNB nem tudja elkerülni a további kamatcsökkentést, annak ellenére is, hogy a forintárfolyam inflációs átszűrődési hatása csökkent az utóbbi években - vélekedtek az RBS londoni elemzői.

Jövő év végégi maradhat

A jelenlegi MNB-alapkamat hosszú távú fenntartását váró szakértők között vannak ugyanakkor a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. Hétfői prognózisukban közölték: egészen 2016 végéig nem számolnak a magyar jegybanki alapkamat módosításával, mivel véleményük szerint a további monetáris enyhítés nem lenne különösebben indokolt a legutóbbi kamatcsökkentések után és a reálgazdaság viszonylag robusztus kilábalási üteme közepette.

Az MNB monetáris alapállása enyhe ugyan, de amíg a magyarországi maginfláció stabil, addig a monetáris tanács nem lesz hajlandó további kamatcsökkentésekre - jósolták a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Ezeket a lépéseket várják a jegybanktól

A ház várakozása szerint az MNB ehelyett inkább nem konvencionális monetáris intézkedésekre összpontosít, és a kereskedelmi banki hitelkihelyezés bővítésének ösztönzésével igyekszik lendületet adni a növekedésnek.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is úgy vélekedtek prognózisukban, hogy mind a jelenlegi kondíciók, mind a kilátások változatlan MNB-alapkamatot indokolnak.

Jóllehet a magyarországi infláció alacsony, és a gazdasági növekedés veszített valamennyit lendületéből az idei második-harmadik negyedévben, az infláció azonban valószínűleg érzékelhető gyorsulásnak indul 2015 végén és 2016-ban, részben a belépő bázishatások miatt.

Betét helyett kötvény

A GS elemzői szerint ennél is fontosabb tényező azonban, hogy az MNB éppen most áll át egy új monetáris politikai keretrendszerre, amelynek része igen nagy mennyiségű likviditás átcsoportosítása a jegybanki betéteszközökből a helyi kötvénypiacra. Ez várhatóan tovább csökkenti a piaci kamatokat és kisimítja a hozamgörbét, ami hatásaiban monetáris enyhítésnek felel meg - hangsúlyozzák a Goldman Sachs elemzői.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint az alacsony globális nyersanyagárak és a magyar gazdaságban továbbra is meglévő kapacitástöbblet miatt valószínűtlen, hogy az éves összevetésben mért magyarországi infláció egyhamar megközelítené az MNB 3 százalékos központi célszintjét. Mindemellett a legutóbbi aktivitási adatok a gazdasági növekedés lendületének lanyhulását is mutatják.

2017-ben se nagyon nyúlnak az alapkamathoz?

Ebben a környezetben a Capital Economics londoni elemzői az idén és a jövő év egészében is változatlan MNB-alapkamattal számolnak, és 2017-re is csak mérsékelt jegybanki kamatemelést valószínűsítenek.

Ennél is hosszabb távú kamattartást várnak a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői. 

Jóllehet a ház a jövő év egészének átlagos magyarországi inflációjára szóló előrejelzését az eddigi 2 százalékról 1,8 százalékra csökkentette a konszenzustól jelentősen elmaradó szeptemberi inflációs adatok nyomán, a cég londoni elemzői szerint azonban a további kamatcsökkentéshez arra lenne szükség, hogy az MNB monetáris tanácsa az alacsony inflációs környezet hatásainak erősödő második körös átszűrődését észlelje. Erre ugyanakkor eddig kevés jel utal: a háztartási szektor tizenkét hónapra előretekintő inflációs várakozása 2 százalék körüli szinten stabilizálódott 2015 eleje óta, a magánszektorbeli bérkiáramlás éves növekedési üteme pedig jelenleg 3,7 százalék környékén mozog - hangsúlyozták a JP Morgan elemzői.

Mindezek alapján a ház alapeseti prognózisa az, hogy az MNB alapkamata legalább 2017 végéig - vagyis még több mint két évig - a mostani 1,35 százalékon marad, bár a cég is elismeri, hogy erre a kamatprognózisra lefelé mutató kockázatok hatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG