3p
Egyre több a fiatalkorú a hazai börtönökben. A túlzsúfoltság miatt erőszakosak, mikor kikerülnek nehezen integrálódnak. 2011 óta a raboknak munkát kell vállalniuk, hogy könnyebben illeszkedjenek vissza, de ez az állami fenntartás költségeit is csökkenti.

Egy brit blog a Börtöntanulmányok Nemzetközi Központja alapján összegezte, hogy mely uniós tagországokban ül a legtöbb fiatalkorú - azaz 18 év alatti - a börtönökben. Az eredmény lesújtó ránk nézve, ugyanis az összes elítélthez képest Magyarországon van a harmadik legtöbb fiatal lecsukva a 2013-as adatok szerint. Ez nagyjából félszáz fiatalkorút jelent, akik kicsivel kevesebb mint három százalékát teszik ki az elítélteknek.

Fiatalkorú rabok aránya az elítéltek között. Forrás: prisonstudies.org

 

Előttünk Németország szerepel, ahol a börtönbüntetést kapottak közül három százalék a fiatalkorú, míg a csúcson Görögország van, jóval négy százalék feletti átlaggal.

Hárman egy ágyban

Magyarországon a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának évkönyve szerint kicsivel több, mint 18 ezer fogvatartott ül az ország börtöneiben. Ez a szám 2008 óta folyamatosan nő: akkor még 14 782-en kerültek be, azonban a befogadóképesség azóta nem emelkedett, így 2013-ban 10 férőhelyre 14 elítélt jutott.

A túlzsúfoltság pont a fiatal elítéltekre van a legrosszabb hatással: az Origo egy korábbi cikkében rámutatott arra, hogy a börtönhierarchiában való mozgás egyre nehezebb a létszám gyarapodása miatt, ezért egyre agresszívabban viselkednek fiatalok az érvényesülés érdekében.

2014-ben három fontosabb bővítési projekt indult: Szombathelyen 407 fő, Martonvásár 175 fő, A Budapesti Fegyház pedig további 50 fő befogadására lett alkalmas. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) négymilliárd forintot kapott arra, hogy 2015-ig 1200 új férőhelyet alakítson ki a 143 százalékos kihasználtságon működő intézményeknek, a távlati tervek azonban 7 ezer új férőhelyről szólnak 2018-ig, különös tekintettel az északkeleti régióra, ahol a legnagyobb a zsúfoltság.

Kinek a pénzén?

Az egyik legnagyobb, büntetés-végrehajtást ért kritika az, hogy a fogvatartottakat az adófizetők pénzén látják el. A magyarországi intézmények általában rendelkeznek könyvtárral, sportlétesítményekkel, végezhetők benne különféle foglalkozások, amelyek mind reintegrációs célokat szolgálnak, 2011-től ennek érdekében viszont a teljes foglalkoztatottságot is előírta a parlament az intézeteknek. A rabok az előző évi minimálbér harmadát kapják munkájukért, amelyből lejön tartási költségük, így csökkenthetik az állami kiadásokat. Az ilyen egyszerűsítésre példa, hogy 2014 végére a rabok élelmezését teljesen visszaszervezte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, így rabok főznek raboknak.

Mindenki persze nem jut munkához: csak azokban az intézményekben oldható meg, ahol a termelésre egyáltalán van lehetőség. Vagy a fogvatartó intézményben dolgoznak, ahogy az étkeztetési példa is mutatja, vagy az egyes börtönök mellett létrejött feldolgozóipari egységekben, mint kiszervezett munkaerő.

Csóti András, a BVOP parancsnoka még 2014 végén fogalmazta meg a gazdaságossági célokat: több fórumon is elmondta, hogy a feladat a rabok minél szélesebb bevonása termelési folyamatokba azért, hogy börtönök minél inkább önfenntartóvá váljanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG