2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Egymásnak gyökeresen ellentmondóan számolta ki a skót és a brit kormány, hogy Skócia a függetlenné válással vagy a brit unióban maradva járna-e jobban.

A skót kormány tanulmánya arra következtetésre jut, hogy ha Skócia elszakad Nagy-Britanniától, az a 2029-2030-as pénzügyi évre 5 milliárd font nettó GDP-pluszt jelenthet, vagyis az ötmilliós lakosságot figyelembe véve fejenként átlagosan ezer font (375 ezer forint) többletet jelente a skót GDP-ben. 

A brit kormányjelentés viszont úgy számol, hogy ha Skócia a brit unió tagja marad, annak osztaléka fejenként 1400 font (több mint félmillió forint) lenne.

Szeptemberben döntenek

A skót vállalatoknak több mint a harmada távozhat Skóciából, ha a skót választók az őszi népszavazáson a függetlenségre voksolnak. Részletek >>

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

Miért jó, ha elszakadnak?

Salmond a függetlenség anyagi előnyeiről készített tanulmány szerdai közzététele után a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Skócia a világ egyik leggazdagabb országa, de szüksége van a függetlenségre annak érdekében, hogy gazdasági lehetőségeit teljes mértékben ki tudja használni.

Félrevezetés lenne?

Danny Alexander brit pénzügyminiszter-helyettes - aki egyébként maga is skót - mindazonáltal hamis bónuszígérettel vádolta a skót kormányt. Alexander kijelentette: Salmond és kormánya kétségbeesett erőfeszítésekkel igyekszik elterelni a figyelmet arról a tényről, hogy függetlenné válása esetén Skócia nem férne hozzá ugyanazokhoz az anyagi erőforrásokhoz, mint Nagy-Britannia tagjaként.

A fizetőeszköz is kérdéses

A várható pénzügyi következmények megítélését nehezíti az a vita is, amely arról szól, hogy elszakadása esetén Skócia egyáltalán megtarthatná-e a fontot fizetőeszközéül. A brit kormány az utóbbi hetekben több egyértelmű nyilatkozatban kizárta ennek lehetőségét. George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a brit font nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aláírta Zelenszkij: külföldieket is felvehetnek az ukrán nemzeti gárdába
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 16:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktörvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után - hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Most jó Oroszországban pszichológusnak lenni?
Elek Lenke | 2024. február 22. 15:01
Oroszországban nő a gyermekpszichológusok és az alkoholfüggőség elleni küzdelem specialistái iránti kereslet – adja hírül a Kommerszant nevű tekintélyes orosz napilap. 
Makro / Külgazdaság Baj van Svédországban: történelmi mélypontra süllyedt a nők termékenységi rátája
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:51
Huszonkét éves negatív rekordot döntött meg tavaly Svédországban a népesség növekedése - derült ki a svéd statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott számadataiból.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ő lehet az új köztársasági elnök
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:06
Az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz.
Makro / Külgazdaság Beindult az orosz gőzhenger, újabb település került a kezükre
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:46
Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG