TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sokan nem csak a hitelüket, hanem a bankjukat is lecserélték a jegybank programjának köszönhetően; az első kör igazolta az MNB várakozásait, a második körben több pénzt akarnak kiosztani, több idő alatt. Van költsége a programnak, de igenis megéri - véli az MNB ügyvezetője.

Sokan a bankjukat is lecserélték

A Növekedési Hitelprogram I. szakasza sikeresen teljesítette a jegybank célkitűzéseit - mondta a Privátbankár.hu Növekedés 2013 konferenciáján Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

Élénkült ugyanis a hitelintézetek közötti verseny: az ügyfelekért vívott "harcban" nőtt a kis- és közepes bankok, illetve a takarékszövetkezetek részesedése a KKV-hitelállományon belül. A hitelkiváltást választó ügyfelek 20 százaléka bankot is váltott.

Csökkentek a programban résztvevő KKV-k kamatterhei: az MNB becslései szerint az első pillér esetében (beruházásra és forgóeszköz-kiváltásra nyújtott forinthitelek) átlagosan  3,6 - 3,8 százalékponttal, a második pillér esetében (hitelek kiváltása) 1,3 - 1,6 százalékponttal csökkent a hitelek kamata. Mérséklődött a vállalkozások árfolyamkitettsége, és megnövekedett az átlagos futamidő is.

Fél százalékos GDP-plusz?

A programon belül az új hitelek aránya magas, 60 százalékos, ami kedvező GDP-növekedési hatást vetít előre - mondta Nagy Márton. A korábbinál hosszabb lejáratú finanszírozás is érdemben járulhat hozzá a beruházási aktivitás növekedéséhez.

Nagy Márton a Privátbankár.hu konferenciáján

 

A Növekedési Hitelprogram elsősorban a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tevékenykedő vállalatok körében volt népszerű, ezek esetében az NHP-ból való részesedés aránya meghaladja az adott szektor teljes KKV-szektoron belüli arányát.

Összességében a program I. szakasza 0,2 - 0,5 százalékkal dobhatta meg a GDP-t - ismertette Nagy Márton.

Jöhet még 2000 milliárd?

Az I. szakasz megteremtette az alapot - most lehet építeni a házat - mondta Nagy Márton. A nemrég bejelentett II. szakasz jobban fókuszál a növekedés ösztönzésére. Magyarországon ugyanis nemzetközi összehasonlításban van még tér a KKV-hitelállomány bővítésére. A kiírás szerint a keretösszeg minimum 90%-át új hitelek nyújtására kel fordítani, a hosszabb időtartam miatt pedig nagyobb arányban valósulhatnak meg új beruházások.

A második szakaszban a program a korábbi 4 hónap helyett már 15 hónapon át áll rendelkezésre, októbertől 2014. decemberéig tart. A keretösszeg plafonja 2000 milliárd forint (ebből első körben 500 milliárdot nyit meg az MNB), ennek 90 százalékát új hitelre, 10 százalékát hitelkiváltásra vehetik igénybe a vállalatok.Ez a bankokra is vonatkozik: az a bank vehet igénybe 1 egység hitelkiváltásra szánt összeget, aki 9 egységnyi pénz új hitelként folyósít.

Ha a teljes keretet kihasználják, az 0,8 - 1,6 százalékkal dobhatja meg a GDP-t - mondta Nagy Márton.

Költség és haszon: megéri?

A programnak természetesen van költsége: a jegybank mérlegében a folyósított forinthitelek eszközoldalon 0 százalékkal, forrásoldalon 2 hetes jegybanki kötvényeken keresztül 3,8 százalékon (a jelenlegi alapkamattal számolva) jelenik meg. Ez azonban egy idő után kifut a rendszerből, ahogy lejárnak a hitelek.

Emellé pedig illene odatenni a program hasznát is, még ha bizonytalanabb is a számítás. A program ugyanis gazdasági növekedést, foglalkoztatásbővülést és plusz költségvetési bevételt is hoz. Ha pedig nem ciklikusan, hanem trendszerűen járul hozzá a növekedéshez, a bevételekhez, a program haszna méginkább meghaladja a költségeit - mondta Nagy Márton.

Feszes menetrend

A jegybank holnapig (szeptember 19-ig) küldi ki a program dokumentációját a bankok részére véleményezésre, a visszajelzések értékelése után szeptember 25-én publikálják a végleges feltételeket tartalmazó terméktájékoztatót. Az aláírt keretszerződéseket 27-éig küldik vissza a bankok az MNB-be, a szerződéseket október 1-jétől köthetik meg a vállalatok.

Nagyon pozitív, hogy a bankok korrektül viselkednek, nagyon figyelnek arra, hogy a szellemiségének megfelelően használják a programot, nem pedig arbitrázsra - mondta Nagy Márton.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél