BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2013. szeptember 18. 16:03

Sokan nem csak a hitelüket, hanem a bankjukat is lecserélték a jegybank programjának köszönhetően; az első kör igazolta az MNB várakozásait, a második körben több pénzt akarnak kiosztani, több idő alatt. Van költsége a programnak, de igenis megéri - véli az MNB ügyvezetője.

Sokan a bankjukat is lecserélték

A Növekedési Hitelprogram I. szakasza sikeresen teljesítette a jegybank célkitűzéseit - mondta a Privátbankár.hu Növekedés 2013 konferenciáján Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

Élénkült ugyanis a hitelintézetek közötti verseny: az ügyfelekért vívott "harcban" nőtt a kis- és közepes bankok, illetve a takarékszövetkezetek részesedése a KKV-hitelállományon belül. A hitelkiváltást választó ügyfelek 20 százaléka bankot is váltott.

Csökkentek a programban résztvevő KKV-k kamatterhei: az MNB becslései szerint az első pillér esetében (beruházásra és forgóeszköz-kiváltásra nyújtott forinthitelek) átlagosan  3,6 - 3,8 százalékponttal, a második pillér esetében (hitelek kiváltása) 1,3 - 1,6 százalékponttal csökkent a hitelek kamata. Mérséklődött a vállalkozások árfolyamkitettsége, és megnövekedett az átlagos futamidő is.

Fél százalékos GDP-plusz?

A programon belül az új hitelek aránya magas, 60 százalékos, ami kedvező GDP-növekedési hatást vetít előre - mondta Nagy Márton. A korábbinál hosszabb lejáratú finanszírozás is érdemben járulhat hozzá a beruházási aktivitás növekedéséhez.

Nagy Márton a Privátbankár.hu konferenciáján

 

A Növekedési Hitelprogram elsősorban a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tevékenykedő vállalatok körében volt népszerű, ezek esetében az NHP-ból való részesedés aránya meghaladja az adott szektor teljes KKV-szektoron belüli arányát.

Összességében a program I. szakasza 0,2 - 0,5 százalékkal dobhatta meg a GDP-t - ismertette Nagy Márton.

Jöhet még 2000 milliárd?

Az I. szakasz megteremtette az alapot - most lehet építeni a házat - mondta Nagy Márton. A nemrég bejelentett II. szakasz jobban fókuszál a növekedés ösztönzésére. Magyarországon ugyanis nemzetközi összehasonlításban van még tér a KKV-hitelállomány bővítésére. A kiírás szerint a keretösszeg minimum 90%-át új hitelek nyújtására kel fordítani, a hosszabb időtartam miatt pedig nagyobb arányban valósulhatnak meg új beruházások.

A második szakaszban a program a korábbi 4 hónap helyett már 15 hónapon át áll rendelkezésre, októbertől 2014. decemberéig tart. A keretösszeg plafonja 2000 milliárd forint (ebből első körben 500 milliárdot nyit meg az MNB), ennek 90 százalékát új hitelre, 10 százalékát hitelkiváltásra vehetik igénybe a vállalatok.Ez a bankokra is vonatkozik: az a bank vehet igénybe 1 egység hitelkiváltásra szánt összeget, aki 9 egységnyi pénz új hitelként folyósít.

Ha a teljes keretet kihasználják, az 0,8 - 1,6 százalékkal dobhatja meg a GDP-t - mondta Nagy Márton.

Költség és haszon: megéri?

A programnak természetesen van költsége: a jegybank mérlegében a folyósított forinthitelek eszközoldalon 0 százalékkal, forrásoldalon 2 hetes jegybanki kötvényeken keresztül 3,8 százalékon (a jelenlegi alapkamattal számolva) jelenik meg. Ez azonban egy idő után kifut a rendszerből, ahogy lejárnak a hitelek.

Emellé pedig illene odatenni a program hasznát is, még ha bizonytalanabb is a számítás. A program ugyanis gazdasági növekedést, foglalkoztatásbővülést és plusz költségvetési bevételt is hoz. Ha pedig nem ciklikusan, hanem trendszerűen járul hozzá a növekedéshez, a bevételekhez, a program haszna méginkább meghaladja a költségeit - mondta Nagy Márton.

Feszes menetrend

A jegybank holnapig (szeptember 19-ig) küldi ki a program dokumentációját a bankok részére véleményezésre, a visszajelzések értékelése után szeptember 25-én publikálják a végleges feltételeket tartalmazó terméktájékoztatót. Az aláírt keretszerződéseket 27-éig küldik vissza a bankok az MNB-be, a szerződéseket október 1-jétől köthetik meg a vállalatok.

Nagyon pozitív, hogy a bankok korrektül viselkednek, nagyon figyelnek arra, hogy a szellemiségének megfelelően használják a programot, nem pedig arbitrázsra - mondta Nagy Márton.

Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Friss
hírlevél