4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az idei év biztatónak ígérkezik az ipari termelésben az elemzők szerint, a K&H Bank legalább 5 százalékos, míg a TakarékBank 6 százalékos növekedést vár a kibocsátásban. A gazdasági növekedés viszont egyre inkább az árakra is nyomást fog gyakorolni.

A második félévben kiderül, tényleg felpörgünk-e

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője rámutatott: a várakozásokat meghaladó mértékben, 6,1 százalékkal nőtt az ipari termelés 2014 januárban az egy évvel korábbihoz képest, az elemzői konszenzus 5 százalék volt. Kiemelte, hogy az adatok éves és havi összevetésben egyaránt elég jelentős növekedést mutatnak, ami azért fontos, mert az előző három hónapban folyamatosan visszaesést mutatott az ipar.

Az ipari termelés az idei év első negyedévében erős lehet, mivel a konjunktúraindexek Európában kedvezőek - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a kiugró eredményben részben a 2013-as alacsony bázis hatása is szerepet játszott. A K&H Bank elemzője negyedéves szinten 2-3 százalékos, míg az év egészére legalább 5 százalékos növekedést vár az iparban, de nem tartotta elképzelhetetlennek a kibocsátás 6-8 százalékos bővülését sem.

"Az év második felében majd kiderül, hogy tud-e még magasabb fokozatba kapcsolni a termelés, ez most még nem látszik" - mondta.

Nagyot dob az autóipar

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában szintén kiemelte, hogy a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az ipar teljesítménye. Hozzátette, hogy a gyorsulás döntően a járműgyártás felfutásának köszönhető, ugyanakkor az energiatermelés visszaesése az enyhe időjárás miatt továbbra is visszafogja az ipar kibocsátását.

Az idei év igen biztatónak ígérkezik, mind a külső, mind a belső kereslet jelentősen élénkülhet, amihez hozzájárul egyes autóipari kapacitások érdemi felfutása, a hazai autógyártás mintegy 40 százalékkal növekedhet a tavalyi évhez képest - írta. Véleménye szerint kedvező teljesítményt nyújthat a vegyipar és a gépipar is, valamint az év második felétől két új üzem átadásának köszönhetően a gumigyártás. Ugyanakkor kérdésesnek tartja, hogy az számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás magára tud-e találni.

Suppan Gergely szerint az ipar idei várható kedvező teljesítményét mind a német, mind az európai, mind a hazai konjunktúramutatók alátámasztják, csakúgy, mint az elmúlt hónapokban meredeken emelkedő új megrendelések és rendelésállományi adatok. Ez alapján 2014-ben 6 százalékos növekedést vár a TakarékBank szakértője, a következő hónapokban pedig nem tartaná meglepőnek akár a kétszámjegyű növekedést sem.

És mi lesz az inflációval?

Az ukránok miatt is drágább lesz az élet?

Váratlan helyről érkezhet még árnövelő hatás: szakértők szerint inflációs kockázatot jelent Közép-és Kelet-Európa gazdaságaiban az ukrajnai válság is a globális élelmiszer- és nyersolajárakra gyakorolt esetleges hatásai révén. Részletek >>

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a konjunktúramutatók azt igazolják, hogy a gazdasági növekedés egyre inkább az árakra is nyomást fog gyakorolni 2014-ben, ami a várható kamatpályát érdemben befolyásolhatja. Hozzáfűzte: a felmérésekben látható, hogy az értékesítési árak várható alakulását jelző alindex ha kis mértékben is, de emelkedni kezdett az idei év elején. Ha ez a trend folytatódik, az azt jelzi, hogy a gazdasági kibocsátás lassan megközelíti, vagy meg is haladja a potenciális szintjét, ami az árstabilitást ismét veszélybe sodorhatja.

A szakértő szerint a KSH számai megerősítették azt az alapvető nézetet, hogy a termelési volumen tavaly év végi csökkenése csak technikai hatásokkal, szezonalitással áll összefüggésben, a visszarendeződés pedig gyorsabb volt a vártnál.

Az ING elemzőjének előrejelzése szerint az ipari termelés 4-5 százalékkal emelkedhet az idén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG