Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az államadósság elleni harcban egy döntetlent hozott össze 2014-ben a kormány az előzetes számok szerint. Ha jóindulatúak akarunk lenni, akkor ez felér egy nagyon kis győzelemmel. Egy év alatt 1436 milliárddal nőtt az adósság, 24 521 milliárddal tartoztunk.

Sokat törlesztettünk, de a forint is gyengült

Az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága a GDP 77,3 százaléka volt 2014 végén, éppen megegyezett az egy évvel korábbival. Az adósság összege 24 521 milliárd forint volt, 1436 milliárddal több, mint egy évvel korábban - jelentette kedden a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

 

 

Az adósságot a negyedik negyedévben a nettó adósságtörlesztés 739 milliárd forinttal csökkentette, míg a forint árfolyamváltozása 142 milliárd forinttal növelte.

Nézzük a jó oldalát

Bár a GDP-arányos államadósság nem csökkent az előzetes számok szerint 2013-hoz képest, azért az év közben végrehajtott kiigazítások nem múltak el nyomtalanul. Tavalyelőtt ugyanis úgy sikerült elérni ugyanezt az adósságrátát, hogy bizonyos trükköket is bevetett a kormányzat: csak azért mérséklődött némileg az államadósság, mert a kormány átmenetileg drasztikusan csökkentette a jegybanki betétszámláján vezetett összeget. E nélkül jóval nagyobb államadósságággal zárta volna az államháztartás a 2013-as évet. Erről itt írtunk részletesebben >> Nagy segítséget jelentett a szilveszteri rekorderős forintárfolyam is. 2014 végén azonban nem apasztották le a KESZ-számlát, és a forint árfolyamában is elmaradt a varázsütésszerű ugrás.

Bruttó vagy nettó?

Az államháztartás "maastrichti" adóssága egyenlő az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított, az egyéb tartozásokat nem tartalmazó adósságával. A nettó tartozás a nettó pénzügyi vagyon (az összes pénzügyi eszköz és az összes kötelezettség különbsége piaci értéken) ellentétes előjelű adata.

A jegybank közleményének néhány megállapítása:

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége, azaz az államháztartási hiány az előzetes adatok szerint 2014-ben a GDP -2,2 százaléka (-692 milliárd forint) volt

 

2014 negyedik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége 108 milliárd forint volt.

  • Külföldi hiteltartozások visszafizetése következtében a jegybanknál elhelyezett kormányzati betétállomány kiugró mértékben csökkent.
  • Jelentősen csökkent a hosszú lejáratú, döntően külföldiekkel szemben fennálló hitelállomány.
  • A rövid lejáratú értékpapírok esetében nagymértékű kincstárjegy-visszaváltás történt, miközben az államkötvény-kibocsátás jelentősennövekedett.
  • Jelentősen csökkentek az EU-val szembeni tartozások.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a 2014. évben a GDP 5,9 százaléka (1882 milliárd forint) volt.

 

 

  • A háztartások készpénz és folyószámla állománya emelkedett.
  • A külföldi eszközökbe történő befektetések növekedtek.
  • A hosszú lejáratú állampapírok és a nem pénzpiaci befektetési jegyek állománya nőtt.
  • A rövid lejáratú értékpapírok, a pénzpiaci befektetési jegyek és az egyéb követelések értéke csökkent.
  • A devizahitel-törlesztés tovább folytatódott, azonban a korábbi negyedévekben tapasztalt élénkülő forinthitel-felvétel megállt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Iskolanyitás: két táborra szakadtak a szülők
Kormos Olga | 2021. április 19. 17:19
Hát eljött a sokat vitatott április 19. is, amiről sok szülő úgy nyilvánított véleményt, hogy nem engedte el gyermekét az iskolába. Az ország kettészakadt: egyes gyerekek ma lázméréssel kezdték a napjukat az iskola bejáratánál, míg mások továbbra is otthon, egyedül vagy szülőkkel próbálják tartani a lépést a tananyaggal.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Makro / Külgazdaság A Pedagógusok Szakszervezete ezt kéri az oktatásirányítástól
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 12:01
Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, ezért a Pedagógusok Szakszervezete a következő védelmi intézkedések betartását várja el az oktatásirányítástól. 
Makro / Külgazdaság Jó hírek jöttek a Szputnyikról a világ másik végéről
Wéber Balázs | 2021. április 19. 11:19
Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni az üzemanyagokért
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 09:57
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyagért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal többet kell leszurkolni a hazai kutakon.
Makro / Külgazdaság Navalnij-ügy: az európai és az amerikai diplomácia is nyomás alá helyezte Moszkvát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 07:52
A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségi állapotáról napvilágot látott hírek kapcsán több politikus is megszólalt. Ők rendre Moszkva felelősségét emlegetik, jelezve, hogy sürgősen megfelelő orvosi ellátást kell számára biztosítani, miközben fenyegetésként is beillő nyilatkozatok is elhangzanak.
Friss
hírlevél
depositphotos