3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nehezen jön el az ukrán béke– itthon az építőipar került leharcolt állapotba – a görögök kitartanak az igazuk mellett.

Állnak a béketárgyalások Minszkben: tegnap egy asztalhoz ültek Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vezetői, hogy megoldást találjanak a kelet-ukrajnai helyzetre. A több mint 12 órás tárgyalás legfrissebb eredménye egy dokumentum lehet. A Reuters diplomáciai forrása szerint szóba jöhet a tűzszünet, az erről szóló szerződést azonban nem a két ország vezetője, hanem alacsonyabb rangú tisztviselők írhatják alá. Értesülések szerint a megállapodás tartalmazza a nehézfegyverek kivonását, biztonsági zóna kijelölését és azt, hogy Oroszország átadja a határellenőrzés jogát Ukrajnának. A felek 48 órán belül megállapodhatnak. További sajtóhírek szerint a megállapodás megszületett, azonban annak tartalmát a szakadár vezetők nem hajlandók elfogadni. Petro Porosenko ukrán államfő a tárgyalás szünetében azt nyilatkozta, hogy az orosz feltételek egy része elfogadhatatlan, de van remény a megegyezésre.

Rosszul áll a magyar építőipar szénája – 2014 decemberében a termelés 2,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 6,4 százalékkal az egy hónappal az előtti értéknél. A jövőre nézve sincsenek jó kilátások: majdnem feleakkora volt az új beruházási szerződések volumene decemberben, mint 2013 azonos időszakában.  Egész éves adatokat tekintve a számok jobbak: összesen a termelés 14,2 százalékkal volt magasabb, mint 2013-ban, leginkább a közlekedési fejlesztéseknek köszönhetően, amelyek 24,8 százalékkal tornászták fel az egyéb építmények építését.

Nem sikerült Görögországnak megállapodnia az euró övezet többi tagállamának pénzügyminiszterével – közölte a tárgyalásokat vezető holland pénzügyminiszter, Zseron Diszellblum csütörtök hajnalban. A találkozó célja, hogy kidolgozzanak egy együttműködési rendszert Athén és Brüsszel között, amely segít megoldani a görög hitelezési problémákat, illetve, hogy lehetőséget biztosítsanak a görög elképzelések felvázolására. Alekszisz Ciprasz elnök és kormánya mereven elzárkózik az eddigi hitelezési programtól és nem tart igényt ebben a formában a segítségre. Ezt Janusz Varufakisz, görög pénzügyminiszter is alátámasztotta, aki reménykedik a megállapodásban. Erre vonatkozóan a felek kidolgoztak egy közleményt, amelyben szerepel a kijelölt út, ami rendezheti a hitelek elutasításából fakadó problémákat, ám végül Athén nem írta alá a közösen kidolgozott dokumentumot. A Reuters szerint a közlemény tartalmazta, hogy a mentőprogramot addig hosszabbítják meg, amíg nem találnak megoldást az új helyzetre.

A mai nap meghatározó pontja a minszki béketárgyalás lesz az európai értékpapírpiacok számára, így a BUX-nak is fontos. Érdemes lesz a fejleményekre figyelni, ugyanakkor az elmúlt napokhoz hasonlóan a görög szituáció is rányomja bélyegét az árfolyamokra. Makroadatok is jönnek: kapunk végleges ipari statisztikát, az euró övezetből decemberi ipari teljesítmények, a tengerentúlról pedig munkaerő-piaci adatok jönnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG