TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hiába húz a német gazdaság, a spanyolok és az olaszok jelentősen visszafogják az EU növekedését. A legfrissebb elemzések szerint a magyar gazdaság az eddig becsültnél is nagyobb mértékben esik vissza. Az MNB viszont továbbra is kitart az idei szerény növekedés mellett.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Az euróövezet közfinanszírozási kondíciói azt valószínűsítik, hogy a valutaunió az idei év egészét is recesszióban tölti, és jövőre is csak gyenge lendületű kilábalás kezdődhet az eurógazdaságban - vélekednek londoni pénzügyi elemzők.

A recesszió gödrében című új prognózis jelenleg azzal számol, hogy az euróövezet hazai összterméke (GDP) 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik.

Az elemzők szerint a legutóbbi makrogazdasági jelzőszámok "komor képet" mutatnak Európa legnagyobb részén. A múlt havi beszerezői menedzserindexek (BMI) nagyon gyenge feldolgozóipari aktivitásra utaltak Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, a francia és a német gazdaság szolgáltatási szektorainak aktivitása pedig nagyobb mértékű széttartást mutat, mint az e szektorokra kidolgozott külön BMI-mérőszámok 15 éves történetében eddig bármikor.

Kevés lesz a német teljesítmény

Az előrejelzések szerint az idén a legnagyobb eurógazdaságok közül csak Németországban várható növekedés; a cég 0,8 százalékos reálnövekedést vár 2013-ra a német gazdaságban. A prognózis szerint ugyanakkor a francia gazdaság 0,2 százalékkal, az olasz 1,4 százalékkal, a spanyol 1,5 százalékkal visszaesik az idén.

A szakértők kidolgoztak egy negatív forgatókönyvet is a vártnál hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén a számítási modell alapján a német GDP-érték az idén nem 0,8 százalékkal emelkedne, hanem ugyanennyivel esne, a francia gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal, az olaszé 2,4 százalékkal, a spanyolé 2,2 százalékkal zuhanna. Az euróövezetre ebben az esetben még két évi recesszió várna, a valutauniós GDP-érték az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

A magyar kilátások sem biztatóak

Az euróövezet gazdasági teljesítményére több elemző cég is egyre rosszabb előrejelzést ad, és emiatt Közép- és Kelet-Európa növekedési kilátásait is mind pesszimistábban ítélik meg.

Az egyik prognózis szerint az eddigi 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslést. Ennek a nyomán a magyar gazdaságban az egyik becslés szerint várt  0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében. A cseh gazdaság teljesítményét stagnálásról 0,2 százalékos visszaesésre rontották, Lengyelországban pedig az eddig jósolt 1,5 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékos GDP-bővülést várnak az idén.

A jegybank máshogy látja

Ahogy azt tegnap a Privátbankár megírta, az MNB szerint több ágazat is mélyítette a visszaesést, ugyanakkor továbbra is 0,5 százalékos idei növekedést várnak. Elemzésük szerint az export lehet a növekedés motorja, a belső fogyasztásban csak kisebb mértékű lehet a fordulat. Eközben - szerintük - az alacsony inflációs környezetben növekedhetnek a reálbérek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél