1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A legutóbbi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi októberi adatok szerint mind a foglalkoztatottság, mind pedig a munkanélküliség növekedett. A látszólagos ellentmondás a gazdaságilag aktívak számának növekedéséből ered; felhőtlen örömre azonban nincs okunk, mivel az adatok szerint a munkaerőpiacra belépők közel fele munkanélküliként végzi.

Az aktivitási ráta bővülése feltehetően a szigorodó nyugdíjba vonulási feltételeknek és a frissen végzettek megjelenésének köszönhető. A gazdaságilag aktívak csoportjába tartoznak a munkaerőpiacon megjelenők, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek.

A Központi Statisztikai Hivatal fogalomtára alapján a gazdaságilag inaktívak közé tartoznak azok, akik a vonatkozási héten nem dolgoztak, illetve nem volt rendszeres jövedelmet biztosító munkájuk, és nem is kerestek munkát, vagy kerestek, de nem tudtak volna munkába állni.

A gazdaságilag inaktívak közé tartoznak az inaktív keresők és az eltartottak is. Inaktív keresőnek az a személy minősül, aki az adatfelvétel időpontjában kereső tevékenységet nem folytatott, ám jövedelemmel (pl. nyugdíj, gyermekgondozási segély) rendelkezik. Az inaktívak csoportjába sorolhatóak a nappali tagozatos hallgatók, a nyugdíjasok, a gyermekgondozási ellátást igénybe vevők, a munkanélküli-ellátásban részesülő inaktívak, az árvaellátásban, ápolási díjban részesülők, valamint az egyéb inaktívak. Az egyéb inaktívak közé azok a munkaképes korúak tartoznak, akik konkrét indok nélkül maradnak távol a munkaerőpiactól és megélhetési forrásaikra nincsen adat.

A gazdaságilag aktív illetve inaktív népességet az alapján lehet megkülönböztetni, hogy a megkérdezett személy miként vesz részt a társadalmi munkamegosztásban, rendelkezik-e saját jövedelemmel vagy sem, illetve jövedelmét munkával szerzi, vagy egyéb módon.

Sosem látott magasságban az aktivitási ráta

Az idei évben folyamatosan nőtt a gazdaságilag aktívak száma a 15-64 éves korcsoporton belül, egyre többen léptek be a munkaerőpiacra. A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa szerint az 1998-2011-es időszakot vizsgálva az aktivitási arány soha nem látott magasságokba, 63,5 százalékra emelkedett.

A teljes népességből 6 768 000-en tartoznak a 15-64 éves korcsoportba, végeredményben ők minősülnek munkaképes korúnak. 63 százalékuk tartozik gazdaságilag aktívak csoportjába, és 36 százalékuk gazdaságilag inaktívnak minősül. Ez első hallásra soknak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy ebbe a csoportba tartoznak a nyugdíjasok és a nappali tagozatos hallgatók is, a 36 százalék már nem tűnik annyira magasnak.

Érdemes megvizsgálni az inaktívak korcsoportonkénti megoszlását. A legnagyobb mértékű inaktivitás elsősorban a legidősebb és a legfiatalabb korosztályt jellemzi. Az inaktívak 34 százalékát az 55-64 közötti korcsoport alkotja, akik vélhetően nyugdíjellátásban részesülnek, és így minősülnek inaktívnak. (2012. január elsejétől a korhatár előtti nyugellátást már nem nyugdíjnak, hanem korhatár előtti ellátásnak, átmeneti bányászjáradéknak vagy szolgálati járandóságnak fogják hívni.) 36 százalékot tesz ki a 15-24 éves korcsoport, a nagy arány vélhetően a nappali tagozatos hallgatóknak köszönhető, akik tovább folytatják tanulmányaikat, és még nem szándékoznak kilépni a munkaerőpiacra. A 25-54 éves korosztály inaktivitási aránya a legalacsonyabb, mindössze 30 százalék.

A nyugdíjasokat és a hallgatókat nem számolva borúsabb a kép

A KSH 2010. évre kiterjedő munkaerőpiaci felmérése szerint az inaktívak csoportjából 295 ezren voltak azok, akik semmiféle kimutatható jövedelemforrással nem rendelkeztek és nappali tagozatos hallgatói jogviszonyuk sem volt. Közel egynegyedük a 15-24 éves korosztályból került ki, ez a csoport vélhetően tanulmányaik megszakítása, vagy a továbbtanulásra való felkészülés miatt nem lépett be a munkaerőpiacra.

A 15–61 éves egyéb inaktívak közel 2/3-a a legjobb munkavállalási korú 25–54 évesek közé tartozott. Valószínű, hogy a munkaerőpiactól valamilyen okból távol maradók, az adózást, járulékfizetést elkerülni szándékozók, a bejelentetlen munkákat végző személyek jelentős részben közülük kerülnek ki.

A gazdaságilag aktívak száma munkanélkülieket és foglalkoztatottakat együttvéve 4 295 000 a 15-64 éves korcsporton belül. Korcsoportonkénti megoszlásban megfigyelhető, hogy a legkevésbé aktív a legfiatalabb korcsoport, nem sokkal megelőzve az időseket.

A 15-64 éves korcsoport közel 7 százaléka munkanélküli. A korcsoport munkanélküliségi rátája, amely a munkanélküliek arányát mutatja a gazdaságilag aktív népességen belül a legutóbbi KSH adat szerint 10,9 százalék. A magas inaktivitási és munkanélküliségi rátából arra lehet következtetni, hogy a népesség nagy része esetében nehézségekbe ütközik munkát találni, illetve azt megtartani.

A fiatalkorú munkanélküliség esetében is látható, hogy a frissen diplomázottak, vagy a pályakezdők között  nagy arányú a munkanélküliség, amely megerősíti a munkába állás nehézségeinek feltételezését. A 15-24 éves gazdaságilag aktív korcsoport 27 százaléka munkanélküli, a fiatalok között a legnagyobb a munkanélküliségi ráta.

A munkaerőpiacra újonnan belépők közel fele munkanélküli lesz

Jól látható, hogy tovább nő az aktivitási arány, egyre többen lépnek be a munkaerőpiacra. Az aktivitási arány javulása azonban nem feltétlenül jelenti a foglalkoztatottak számának növekedését,  a munkanélküliségi ráta csökkenését. Ahhoz, hogy a kormány a kitűzött célnak megfelelően elérje a 10 százalék alatti rátát, a foglalkoztatottak számának növekedését kell elérni a gazdaságilag aktív népességen belül.

Az a tény, hogy az aktivitási ráta bővülésével egy időben nőtt a munkanélküliség is azt jelenti, hogy a munkaerőpiacra belépők nem képesek maguknak munkát találni, azaz a munkanélküliek számát gyarapítják. Attól még, hogy valaki belép a munkaerőpiacra, még nem feltétlenül fog munkát is találni. A 11 800 új belépő közül 6 100 helyezkedett el az augusztusi-októberi időszakban, míg a többi 5 700 gazdaságilag aktív személy munkanélküli lett. Vagyis a belépők többsége ugyan talál munkát, azonban közel felükből munkanélküli lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG