3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újabb céges feketelista – tovább csökken az infláció, de az autósok ne örüljenek nagyon – Rengeteget dohányzunk, ami kellhet is a továbbtanulási jelentkezés hajrájában. Európa vezetői ma békét keresnek.

Feketelistára kerülnek azok a cégek, amelyek a 2007-2013-as ciklusban uniós forrásból építették projektjüket, de késtek a befejezéssel. A kormány jövőhéten szerdán mutatja be a listát – erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszélt a Világgazdaságnak. Nagyjából 500-1000 milliárd forintos kifizetéstől eshet el hazánk, ha nem sikerül a számlákat Brüsszelnek eljuttatni.

Folytatódik az árzuhanás. A decemberi közel egy százalékos áresést januárban 1,4 százalékos követte az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Olcsóbb volt az üzemanyag, a háztartási energia, de drágult az alkohol és a cigaretta a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. Decemberről januárra 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, egy éves viszonylatban pedig majdnem egy százalékot estek az élelmiszerárak. Legnagyobb mértékeben a cukoré esett, nagyjából 20 százalékkal.

Kevésbé lehetnek boldogok azok, akik autóznak is – a Mol ma emelte a 95-ös benzin és gázolaj árát. Mindkét üzemanyag 7-7 forinttal kerül többe, így a benzin literenkénti ára 342 forint körül, a gázolajé pedig 359 körül alakul. Az üzemanyag árcsökkenése úgy tűnik egy jó időre megtorpant, elemzők szerint a globális piacon is beállhat a nagyjából 55 dolláros hordónkénti ár.

Rengeteget dohányzunk – tavaly összesen 535 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak a nemzeti dohányboltok. A Napi Gazdaságot a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofiz Zrt. tájékoztatta az értékesítésről. A bevétel 69 százalékát a cigaretta, 25 százalékát a vágott dohány tette ki. A lap azt is kiszámolta, hogy nagyjából hány doboz cigarettát szívunk el naponta Magyarországon, ez alapján pedig 2,4 millió doboznyit füstölünk el.

Figyeljenek oda azok, akik szeretnének továbbtanulni! Vasárnapig lehet ugyanis jelentkezni a szeptemberben induló alap, mester és osztatlan képzésekre, illetve a felsőoktatási szakképzésekre. Kizárólag elekronikus úton, a felvi.hu weboldalán adhatók le a jelentkezések, itt olvasható a részletes tájékoztató is. Legkésőbb január 15-én éjfélig lehet jelentkezni, majd február 23-ig hitelesíteni.

Komoly izgalmakra számíthatunk ma a tőzsdén. Jönnek makroadatok és vállalati beszámolók is, olyan nevekkel, mint az ING, Telenor, Time Warner, vagy Pepsi. Még nagyobb hatással lehet azonban a piacokra a fokozódó görög helyzet. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő bizalmi szavazást kért a parlamenttől, amelyet 162 vokssal meg is kapott. A szavazást megelőző beszédében a Sziriza vezetője kijelentette, nem hajlandó visszatérni a gazdasági megszorításokhoz és nem fogja kérni a 240 milliárd eurós mentőprogram kiterjesztését. A piacok mozgását később a minszki csúcstalálkozó alakíthatja, ahol Európa vezetői, Oroszország és Ukrajna ülnek le egy asztalhoz, hogy rendezzék Kelet-Ukrajna helyzetét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG