<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A G-20 találkozó nagy eseménye az amerikai és a kínai elnök találkozója lesz. Vajon meg fognak egyezni valamiben, vagy legalább lesz tűzszünet a vámvitában? Az is érdekes kérdés, hogyan fogják kezelni a világ vezetői az újságíró-gyilkosság elrendelésével vádolt szaúdi koronaherceget.
Hszi Csin-ping (EPA/ROMAN PILIPEY / POOL)

Lélegzetvisszafojtva vár a világ a G-20, a gazdaságilag legfejlettebb 20 ország találkozójára, azon belül is Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai vezető szombati megbeszélésére. Ez lehet a fő attrakció, és a tőzsdék számára ez különösen nagy kérdőjel, hiszen hosszú hónapok óta jelentős részben az amerikai-kínai vámvita, kereskedelmi vita, a “kereskedelmi háború réme” rángatja az árfolyamokat.

Az utóbbi fél-egy évben sokszor az is elég volt egy kiadósabb tőzsdei árfolyamemelkedéshez Amerikában vagy Európában, ha olyan hír jött, hogy “mégis tárgyalnak a vámokról”, vagy “mégsem tárgyalnak a vámokról”. Sok közgazdász attól fél, hogy a vita elmérgesedése nemcsak tőzsdei áresést, de recessziót is okozhat. Most azt remélik, hogy ha nem is találnak hosszú távú megoldást, de legalább fegyverszünetet kötnek.

A világ két fontos vezetője várhatóan szombaton ül le egymással tárgyalni Argentínában, és a Bloomberg szerint Trump elnök olyan erőforrást visz magával, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: szövetségeseket. Az USA, az EU és Japán törékeny koalíciót kötött Kínával szemben.

A kínai Shanghai Composite tőzsdeindex (pirossal) és az amerikai S&P 500 (zölddel) egy éve.
Ki van jobb formában?
(Stockcharts.com)

Mérgesek a szövetségesek

Emlékeztetnek rá, hogy az USA korábban 250 milliárd dollárnyi kínai árucikkre vetett ki vámot. Ebből 200 milliárd dollárnyi esetében január 1-től a vámot 10-ről 25 százalékra emelnék.

Az EU és Japán szövetsége azért törékeny, mert az ottani vezetők neheztelnek, amiért Trump nem adott nekik kivételt korábban az acél– és alumíniumvámok alól. Ha a jövőben is nekik hátrányos kereskedelmi intézkedéseket hoznak az amerikaiak, elveszíthetik ezeket a szövetségeseket a kereskedelmi harcban – írja a Bloomberg.

A legjobb ellenségek

Viszont úgy értékelik, hogy a nemzetközi diplomáciai helyzet Kína rovására lassan megváltozik. Ez látszott nemrég az APEC ázsiai szervezet csúcstalálkozóján is. Erősödik a nyomás a WTO világkereskedelmi szervezet megreformálására is.

A német N-Tv.de eléggé pesszimista az USA-Kínai megegyezéssel kapcsolatban, attól tartanak, a többi ország lehet a nevető harmadik. A vezetőket a világ leghatalmasabb két emberének és egymás “legjobb ellenségeinek” nevezi.

Ki bírja tovább?

Szerintük nincs jele az enyhülésnek, a kínai piacnyitás nem halad előre, eddig inkább csak a szankciók gyorsuló spirálja látszik. A szankciókra ellenszankciók érkeznek, azokra újabb viszontválaszok. Az amerikai elnök a találkozó előtt ismét támadómódba kapcsolt. Már a teljes 500 milliárdos kínai import megvámolásáról is szó van.

A kínaiak nem tesznek eleget az elvárásoknak, de az amerikaiak úgy gondolják, ők bírják tovább a vámfizetősdit. A német lap elismeri, hogy Trumpnak jó oka van a protekcionista, a szellemi termékek tulajdonjogát nem tisztelő Kínával való kötélhúzásra.

A GM pofonja Trumpnak

Ám azt is leírják, hogy az amerikai gazdaságban is megmutatkoznak a vita káros jelei. Az acél– és alumíniumvámot teszik felelőssé, hogy a General Motors a napokban bejelentette, minden hatodik munkahelyet leépíti az USA-ban.

Ez egy nagy pofon Trump iparvédő politikájának. A vitából harmadik országok profitálhatnak, például Európa az autóiparban.

Nem mutatkozni a herceggel

A G-20 találkozó másik nagy kérdése, hogy hogyan fognak a vezetők viszonyulni Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceghez, akit a szaúdi újságíró isztambuli “lemészárlásának” elrendelésével gyanúsítanak. Pária lesz-e a herceg a találkozón? – teszi fel a kérdést az Apnews.com.

Várhatóan lesznek majd politikusok, akik nem óhajtanak nyilvánosan kezet rázni a gyanúsított szaúdi vezetővel. A szókimondó cikk szerint sok politikus nem merné ezt megkockáztatni, mert otthon felelősségre vonnák, hogy miért barátkozik egy ilyen személlyel. Epésen megjegyzik, hogy ez Donald Trump elnököt viszont várhatóan nem fogja zavarni.

85 ezer halott gyerek

Ő ugyanis a szaúdi katonai megrendelések és befektetések érdekében “szabad utat engedett” a szaúdi koronahercegnek, nagy visszatetszést keltve ezzel az amerikai Kongresszusban. Recep Tayyip Erdogan török elnök is találkozhat a herceggel, török források szerint ugyanis az előzetesen külön találkozót kért tőle.

Szaúd-Arábia a jemeni háború miatt is célkeresztben van. Egy emberi jogi szervezet szerint a háború kitörése óta ott csak a gyerekek közül 85 ezer halhatott meg a harcok, alultápláltság vagy betegségek következtében.

Mégsem a jemeni tömegmészárlás háborítja fel a világ közvéleményét, hanem Khashoggi, a szaúdi újságíró meggyilkolása. A cikk szerint azért, mert ő jó kapcsolatokat ápolt nyugati újságírókkal és politikusokkal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin rákos, szanatóriumba kerülhet és nem tér vissza a hatalomba
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik keresnek többet havi 800 ezernél
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:00
Kijöttek a KSH legfrissebb kereseti adatai.
Makro / Külgazdaság Példátlan fegyverszállítmányok érkeznek Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 08:49
Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába - jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.
Makro / Külgazdaság Kolumbiai katonák tanítják az ukránokat aknamentesítésre
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 08:26
Egy csapat kolumbiai katona utazik Európába, hogy ukrán kollégáikat aknamentesítési technikákra oktassák.
hírlevél
Ingatlantájoló