BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2016. február 5. 16:02

Az ingyen bordélyjegytől a meg nem erőszakolt lány esetéig, a meg nem halt migránstól a több éves videofelvétel felmelegítéséig – továbbra is rengeteg olyan hírt osztanak a közösségi oldalakon az emberek, amely egyszerűen nem igaz. A oroszok különösen élen járnak ebben. A Kreml még hozzá is járul ahhoz, hogy az európai menekültválság problémáját minél nagyobbnak tüntessék fel.

 

Moszkva (Fotó: Wikimedia Commons)

Egy sárga jegy képe, amelyen egy hivatalosnak látszó címer van, és azt írják rajta: „A Bajor Szabadállam Szociális Hivatalának szabadjegye, Bajorország és környéke polgárai számára. Egy darab ingyenes bordélylátogatásra jogosít. Nem ruházható át. Hétfőtől péntekig és evangélikus ünnepnapokon, 9-től 16 óráig érvényes.”

Ezt a nyilvánvaló hülyeséget olyan megjegyzéssel osztogatták a Facebook-on, hogy „nézzétek csak, mit kapnak azok a menekültek, akik az ösztöneiken nem tudnak uralkodni”. Lássanak csodát, még ezt is sokan megosztották, pedig – amint a Mimikama.at netes átverésekre szakosodott oldal írja – a jegyről ordít, hogy vicc az egész. (A címer nem Bajorországé, ilyen hivatal tartományi szinten nem létezik, a leválasztható szelvényen pedig kontroll-letépés /Kontrollabriß/ helyett kontroll-leharapás /Kontrollabbiß/ szerepel.)

A Pegida-tagok nagyon osztották

A jegyet, amely korábban sok más variációban is terjedt és nyomtatott formában vicces tárgyakat áruló boltok kínálatában is rendszeres árucikk, azóta úgy látszik, eltávolították a Facebook-ról, az N24 televízió oldala szerint ilyen formában főleg a bevándorlásellenes Pegida és hasonló szélsőséges szervezetek tagjai terjesztették.

(Fotó: Lachschon.de)

Ez persze csak a jéghegy csúcsa, de kisebb-nagyobb hazugságokkal rendszeresen tömegével lehet behülyíteni az embereket a közösségi fórumokon, vagy e-mail-körlevelekben. Sokan bármit elhisznek, ha az ismerőseiktől, vagy általuk megbízhatónak tartott helyről érkezik. Nemrég még diplomáciai csata is lett egy hasonló esetből.

Rossz a jegyed? Találj ki egy megerőszakolást!

Január közepén egy oroszországi német származású 13 éves lány tűnt el Berlinből, majd amikor 30 óra múltán előkerült, azt mesélte, hogy „déli férfiak” elrabolták és megerőszakolták. Óriási felháborodás a jobboldali és más bevándorlás-ellenes oldalakon, megosztások tízezrei a közösségi oldalakon. Nemsokára kiderült, hogy a lány csak el akart kerülni egy kellemetlen beszélgetést a szüleivel a rossz iskolai eredményeiről, ezért kitalálta a történetet. (Amit a rendőrség szerint négyféle variációban is mesélt.) Valójában egy barátjánál húzta meg magát, szexről pedig szó sem volt.

Hülyének lenni alapjog

Nem sokkal később egy menekülteket segítő berlini önkéntes állította, hogy miután több napot állt sorba egy menekült fiatalember a Lageso (egészségügyi és szociális hivatal) előtt, összeesett, és kórházba szállítás közben szívelégtelenségben meghalt. Ez is puszta kitalációnak bizonyult, amivel  az illető a hivatal előtti áldatlan állapotokra akarta felhívni a figyelmet, a rendőrség pedig bűncselekmény hiányában hamar le is zárta a nyomozást. Úgy látszik, hülyeségeket beszélni, kitalált sztorikat terjeszteni mindenkinek alkotmányos joga.

Az oroszországi német származású lány esete azonban még diplomáciai vihart is kavart. Frank-Walter Steinmeier (SPD) német külügyminiszter január végén tiltakozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszternél, amiért a Kreml beavatkozik a német belügyekbe a „Lisa-ügyben”.

Az az iszonyatos német demokrácia

Az internetet ellepték az összeesküvés-elméletek és a külföldiek elleni kirohanások, főleg az orosz médiában és közösségi oldalakon, Oroszország a lányt oroszként kezelte, pedig német állampolgársággal is rendelkezik. Az orosz média tényként tálalta, hogy a gyermeket migránsok rabolták el és erőszakolták meg.

Lavrov azzal vádolta meg a német hatóságokat, hogy 30 órán keresztül eltussolták a fiatal lány elrablását és megerőszakolását, és igen lesújtóan beszélt a német demokráciáról. Több ezer oroszországi származású német tüntetett német városokban. Steinmeier tiltakozott, hogy az esetet az oroszok politikai célokra használják fel és élezik vele az amúgy is kényes migránskérdést.

Az oroszok szerint Európa a végét járja

De az eset nem egyedi: Németországot az orosz média rendszeresen úgy ábrázolja, mint ahol káosz uralkodik és amely az összeomlás szélén áll. Emögött a jelek szerint tudatos stratégia húzódik meg. „Oroszországi németek megtámadtak egy menekültotthont Németországban” – írta például az orosz bulvársajtó január közepén. A cikk szerint 400, orosz származású németországi lakos Karlsruhe közelében „önvédelemhez folyamodott”, és baseball-ütőkkel vert szét egy menekültotthont.

A valóság: nem négyszázan, hanem négyen, nem baseball-ütőkkel, hanem kővel, és nem szétverték, csak bedobták az ablakát, amiből 300 eurónyi kár keletkezett. (Mint a régi viccben: nem New Yorkban, hanem Moszkvában, nem osztogattak, hanem fosztogattak…) Az orosz média azt a látszatot kelti, mintha a németországi oroszok pogromhangulatban lennének a migránsok miatt.

Ezek valójában szex-migránsok?

A Kreml által irányított média üzenete, hogy Európa gyenge, labilis, kaotikus hely, az összeomlás szélén, amelyet lerohantak az idegenek. A kölni tömeges molesztálások után szex-migránsokról beszélnek, nemrég egy erről bemutatott tömegfelvételről pedig kiderült, hogy hamis, valójában Kairóban készült 2011-ben. Németországban 2,3 millió ember él, aki a volt Szovjetunió területéről származik, közülük is sokan néznek orosz tévéadásokat.

Eközben Vlagyimir Putyin az orosz médiában tündököl, akkor is, ha a rubel vészesen leértékelődik, az életszínvonal csökken, és országa két fronton is háborút vív, Ukrajnában és Szíriában. „Úgy látszik, az orosz propagandagépezetnek sürgősen új sztorira van szüksége a figyelem eltereléséhez” – írta egy internetes hazugságok felderítésére szakosodott orosz weboldal, a Noodleremover.

Negyven hírből kettő igaz – írtuk nemrég az interneten terjedő egyéb rémhírekről. Olvassa el további két hasonló cikkünket is a témában itt>>>>, valamint itt>>>>.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél