<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ingyen bordélyjegytől a meg nem erőszakolt lány esetéig, a meg nem halt migránstól a több éves videofelvétel felmelegítéséig – továbbra is rengeteg olyan hírt osztanak a közösségi oldalakon az emberek, amely egyszerűen nem igaz. A oroszok különösen élen járnak ebben. A Kreml még hozzá is járul ahhoz, hogy az európai menekültválság problémáját minél nagyobbnak tüntessék fel.

 

Moszkva (Fotó: Wikimedia Commons)

Egy sárga jegy képe, amelyen egy hivatalosnak látszó címer van, és azt írják rajta: „A Bajor Szabadállam Szociális Hivatalának szabadjegye, Bajorország és környéke polgárai számára. Egy darab ingyenes bordélylátogatásra jogosít. Nem ruházható át. Hétfőtől péntekig és evangélikus ünnepnapokon, 9-től 16 óráig érvényes.”

Ezt a nyilvánvaló hülyeséget olyan megjegyzéssel osztogatták a Facebook-on, hogy „nézzétek csak, mit kapnak azok a menekültek, akik az ösztöneiken nem tudnak uralkodni”. Lássanak csodát, még ezt is sokan megosztották, pedig – amint a Mimikama.at netes átverésekre szakosodott oldal írja – a jegyről ordít, hogy vicc az egész. (A címer nem Bajorországé, ilyen hivatal tartományi szinten nem létezik, a leválasztható szelvényen pedig kontroll-letépés /Kontrollabriß/ helyett kontroll-leharapás /Kontrollabbiß/ szerepel.)

A Pegida-tagok nagyon osztották

A jegyet, amely korábban sok más variációban is terjedt és nyomtatott formában vicces tárgyakat áruló boltok kínálatában is rendszeres árucikk, azóta úgy látszik, eltávolították a Facebook-ról, az N24 televízió oldala szerint ilyen formában főleg a bevándorlásellenes Pegida és hasonló szélsőséges szervezetek tagjai terjesztették.

(Fotó: Lachschon.de)

Ez persze csak a jéghegy csúcsa, de kisebb-nagyobb hazugságokkal rendszeresen tömegével lehet behülyíteni az embereket a közösségi fórumokon, vagy e-mail-körlevelekben. Sokan bármit elhisznek, ha az ismerőseiktől, vagy általuk megbízhatónak tartott helyről érkezik. Nemrég még diplomáciai csata is lett egy hasonló esetből.

Rossz a jegyed? Találj ki egy megerőszakolást!

Január közepén egy oroszországi német származású 13 éves lány tűnt el Berlinből, majd amikor 30 óra múltán előkerült, azt mesélte, hogy „déli férfiak” elrabolták és megerőszakolták. Óriási felháborodás a jobboldali és más bevándorlás-ellenes oldalakon, megosztások tízezrei a közösségi oldalakon. Nemsokára kiderült, hogy a lány csak el akart kerülni egy kellemetlen beszélgetést a szüleivel a rossz iskolai eredményeiről, ezért kitalálta a történetet. (Amit a rendőrség szerint négyféle variációban is mesélt.) Valójában egy barátjánál húzta meg magát, szexről pedig szó sem volt.

Hülyének lenni alapjog

Nem sokkal később egy menekülteket segítő berlini önkéntes állította, hogy miután több napot állt sorba egy menekült fiatalember a Lageso (egészségügyi és szociális hivatal) előtt, összeesett, és kórházba szállítás közben szívelégtelenségben meghalt. Ez is puszta kitalációnak bizonyult, amivel  az illető a hivatal előtti áldatlan állapotokra akarta felhívni a figyelmet, a rendőrség pedig bűncselekmény hiányában hamar le is zárta a nyomozást. Úgy látszik, hülyeségeket beszélni, kitalált sztorikat terjeszteni mindenkinek alkotmányos joga.

Az oroszországi német származású lány esete azonban még diplomáciai vihart is kavart. Frank-Walter Steinmeier (SPD) német külügyminiszter január végén tiltakozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszternél, amiért a Kreml beavatkozik a német belügyekbe a „Lisa-ügyben”.

Az az iszonyatos német demokrácia

Az internetet ellepték az összeesküvés-elméletek és a külföldiek elleni kirohanások, főleg az orosz médiában és közösségi oldalakon, Oroszország a lányt oroszként kezelte, pedig német állampolgársággal is rendelkezik. Az orosz média tényként tálalta, hogy a gyermeket migránsok rabolták el és erőszakolták meg.

Lavrov azzal vádolta meg a német hatóságokat, hogy 30 órán keresztül eltussolták a fiatal lány elrablását és megerőszakolását, és igen lesújtóan beszélt a német demokráciáról. Több ezer oroszországi származású német tüntetett német városokban. Steinmeier tiltakozott, hogy az esetet az oroszok politikai célokra használják fel és élezik vele az amúgy is kényes migránskérdést.

Az oroszok szerint Európa a végét járja

De az eset nem egyedi: Németországot az orosz média rendszeresen úgy ábrázolja, mint ahol káosz uralkodik és amely az összeomlás szélén áll. Emögött a jelek szerint tudatos stratégia húzódik meg. „Oroszországi németek megtámadtak egy menekültotthont Németországban” – írta például az orosz bulvársajtó január közepén. A cikk szerint 400, orosz származású németországi lakos Karlsruhe közelében „önvédelemhez folyamodott”, és baseball-ütőkkel vert szét egy menekültotthont.

A valóság: nem négyszázan, hanem négyen, nem baseball-ütőkkel, hanem kővel, és nem szétverték, csak bedobták az ablakát, amiből 300 eurónyi kár keletkezett. (Mint a régi viccben: nem New Yorkban, hanem Moszkvában, nem osztogattak, hanem fosztogattak…) Az orosz média azt a látszatot kelti, mintha a németországi oroszok pogromhangulatban lennének a migránsok miatt.

Ezek valójában szex-migránsok?

A Kreml által irányított média üzenete, hogy Európa gyenge, labilis, kaotikus hely, az összeomlás szélén, amelyet lerohantak az idegenek. A kölni tömeges molesztálások után szex-migránsokról beszélnek, nemrég egy erről bemutatott tömegfelvételről pedig kiderült, hogy hamis, valójában Kairóban készült 2011-ben. Németországban 2,3 millió ember él, aki a volt Szovjetunió területéről származik, közülük is sokan néznek orosz tévéadásokat.

Eközben Vlagyimir Putyin az orosz médiában tündököl, akkor is, ha a rubel vészesen leértékelődik, az életszínvonal csökken, és országa két fronton is háborút vív, Ukrajnában és Szíriában. „Úgy látszik, az orosz propagandagépezetnek sürgősen új sztorira van szüksége a figyelem eltereléséhez” – írta egy internetes hazugságok felderítésére szakosodott orosz weboldal, a Noodleremover.

Negyven hírből kettő igaz – írtuk nemrég az interneten terjedő egyéb rémhírekről. Olvassa el további két hasonló cikkünket is a témában itt>>>>, valamint itt>>>>.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG