<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Erről döntött a Bundestag.

A német parlament alsóháza, a Bundestag támogatja azt a tervet, hogy az EU fagyasszon be 7,5 milliárd euró Magyarországnak járó uniós forrást. Az erről szóló határozatot péntekre virradóra fogadta el a Bundestag, adta hírül a DPA német hírügynökség.

Az alsóház egyúttal arra szólította fel a német szövetségi kormányt, hogy szavazza meg az Európai Tanácsban a forrásmegvonást, amennyiben a magyar kormány által megígért reformokat nem tartják elégségesnek. A hírügynökség emlékeztet, hogy az uniós tagállamok vezetőinek december 19-ig kell dönteniük a kérdésben.

Robert Habeck alkancellár és Olaf Scholz kancellár a Bundestagban Berlinben 2022. május 19-én. EPA/OMER MESSINGERRobert Habeck alkancellár és Olaf Scholz kancellár a Bundestagban Berlinben 2022. május 19-én. EPA/OMER MESSINGER

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság április végén indította meg a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, amelynek keretében szeptember közepén jelentős forrásbefagyasztásra tett javaslatot az Európai Tanács számára. 

A brüsszeli testület a kötelezettségvállalások 65 százalékának felfüggesztését indítványozta három, a kohéziós politika keretébe tartozó operatív program esetében. Ez mintegy 7,5 milliárd euró – a Magyarországnak járó kohéziós pénzek több mint harmada.

A Bizottság korrupciós kockázatot lát Magyarországon, főleg a közbeszerzésekben. Bár elismeri, hogy "Magyarország széles körű korrekciós intézkedésekre tett javaslatot" az aggályok eloszlatása érdekében, konkrét tetteket vár.

A magyar kormány azt közölte, hogy 17 vállalásban állapodott meg az Európai Bizottsággal a szankciók elkerülése érdekében.   

Ezek között van az Integrációs Hatóság felállítása, az ehhez rendelt korrupcióellenes munkacsoport létrehozása, a korrupcióellenes keretrendszer erősítése, az uniós támogatások átlátható felhasználásának biztosítása, az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának csökkentése és cselekvési terv elfogadását a közbeszerzési verseny fokozása érdekében. A Parlament már elfogadta a mindehhez szükséges törvényjavaslatokat.

A döntés a forrásbefagyasztásról az Európai Tanács kezében van, amely minősített többséggel határoz majd a bizottsági ajánlásról december 19-ig.

Interjúnkat az uniós pénzekről Balázs Péter volt uniós biztossal itt olvashatják:

Videónkat a témában pedig itt tekinthetik meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgeti a kormány, hogy néhány napon belül aláírják a megállapodást az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:59
Most éppen a területfejlesztési miniszter államtitkára beszélt minderről.
Makro / Külgazdaság 25 millió eurót költ az EU Putyin egyik barátjának demokráciájára
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:30
Megtámogatja az Európai Bizottság a fehérorosz demokráciát.
Makro / Külgazdaság Átírták a számokat: erősebb lett az európai gazdaság, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 13:44
Közzétette a harmadik negyedéves végleges GDP-adatokat az Eurostat.
Makro / Külgazdaság Mit lép Moszkva az olajársapkára? Három válaszlépést is mérlegelnek a Kremlben
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 12:18
Készül az orosz válaszlépés, de még nincs végleges döntés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG