<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Két hónappal elhalasztotta a döntést az Európai Tanács a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról. Így várhatóan csak december második felében derül majd ki, mi lesz a Magyarországnak járó uniós forrásokkal. A tét mindent beszámítva mintegy 37 milliárd euró. Orbán Viktor levélben köszönte meg a hosszabbítást.

Csak december második felében határoz az Európai Tanács a Magyarország elleni jogállamisági (vagy más néven kondicionalitási) mechanizmus ügyében, amely 7,5 milliárd euró uniós forrás befagyasztásával fenyeget.

A tagállamokat tömörítő Tanács ugyanis élt az eljárás nyújtotta lehetőséggel, és két hónappal kitolta a döntésre szánt határidőt, amely október 19-én járt volna le.

A hosszabbítást a tagállami nagykövetek már elfogadták szerdai ülésükön Brüsszelben, ma pedig a belügyminiszterek hivatalosan is szentesítették azt.

Orbán Viktor levélben köszönte meg a hosszabbítást. Forrás: Európai Tanács
Orbán Viktor levélben köszönte meg a hosszabbítást. Forrás: Európai Tanács

A Politico szerint ugyanakkor a tegnapi ülésen a Benelux-államok, valamint Írország állásfoglalásban kérte a Bizottságot: készítsen egy frissített kockázatelemzést, amely alapján meg tudják ítélni, hogy a Magyarország által javasolt reformok elegendőek-e. Az állásfoglalást szóban Németország is támogatta.

Gulyás: a pedagógus-béremelés is a tárgyalások része

A történtekkel kapcsolatban a mai Kormányinfón Gulyás Gergely közölte: Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszönte meg az uniós kormányfőknek a határidő meghosszabbítását. A kormány úgy látja, hogy ez lehetővé teszi a tárgyalások eredményes lezárását.    

Beszélt arról is, hogy a kormány 17 vállalásban állapodott meg az Európai Bizottsággal.

Ezek között említette az Integrációs Hatóság felállítását, az ehhez rendelt korrupcióellenes munkacsoport létrehozását, a korrupcióellenes keretrendszer erősítését, az uniós támogatások átlátható felhasználásának biztosítását, az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának csökkentését és cselekvési terv elfogadását a közbeszerzési verseny fokozása érdekében.

A Parlament már elfogadta a mindehhez szükséges törvényjavaslatokat, tette hozzá.

A Bizottsággal folytatott tárgyalások része a pedagógusok jelentős bérfejlesztése is. Ha a megállapodás létrejön az EU-val, akkor 2025-ben a diplomás átlagbér 80 százalékát keresik majd a tanárok.

Ennek elérése érdekében jövőre (már januártól) mintegy 21 százalékkal, 2024-ben a jelenlegi bázishoz képest 25 százalékkal, 2025-ben pedig szintén a jelenlegi bázishoz képest 30 százalékkal kell emelni a fizetéseket, mondta Gulyás Gergely.    

Hozzátette: reális, hogy még az idei évben létrejön a megállapodás – mind az operatív programokról, mind a Helyreállítási Alapról –, így az idei év végén, jövő év elején megérkezhetnek az uniós pénzek.    

Játszma óriási téttel  

Ami a történések háttérét illeti, az Európai Bizottság április végén indította meg a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, amelynek keretében szeptember közepén jelentős forrásbefagyasztásra tett javaslatot az Európai Tanács számára.  

A brüsszeli testület a kötelezettségvállalások 65 százalékának felfüggesztését indítványozta három, a kohéziós politika keretébe tartozó operatív program esetében. Ez mintegy 7,5 milliárd euró – a Magyarországnak járó kohéziós pénzek több mint harmada.

A Bizottság alapvetően korrupciós kockázatot lát Magyarországon, főleg a közbeszerzésekben. Bár elismeri, hogy "Magyarország széles körű korrekciós intézkedésekre tett javaslatot" az aggályok eloszlatása érdekében, konkrét tetteket vár. A döntés most már az Európai Tanács kezében van, amely minősített többséggel határoz majd a bizottsági ajánlásról.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint több szálon is zajlanak az egyeztetések az EU-val.

Egyrészt tárgyalnak a partnerségi megállapodás megkötéséről, amely a 2021–2027-es operatív programok terén a finanszírozáshoz való hozzáférést teszi majd lehetővé. Itt 21,7 milliárd euró kohéziós támogatás a tét. Emellett folynak tárgyalások a már említett Helyreállítási Alap tavaly nyár óta befagyasztott forrásairól is.

Ennél eredetileg 7,2 milliárd euró lett volna a támogatás, ez azonban Magyarország kiugróan magas tavalyi gazdasági növekedése és a bizottság újraszámolási mechanizmusa miatt 5,9 milliárdra csökkent, amelyhez 9,6 milliárd euró visszatérítendő forrás, azaz kedvezményes hitel társulhat, mondta a miniszter az Indexnek.

Összességében tehát (a kedvezményes hitelt is beszámítva) óriási összeg, mintegy 37,2 milliárd euró, azaz jelenlegi árfolyamon 16 ezer milliárd (!) forint a tét.

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG