<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brit gazdaság már nem növekszik tovább, aminek egyik fő oka a Brexittel járó bizonytalanság. Az augusztus-október közötti időszak a leggyengébb három hónap volt 2009 eleje óta. Ez azonban már aligha akasztja meg Boris Johnsont, pártja az előrejelzések szerint fölényesen nyeri a csütörtöki előrehozott parlamenti választást.
Boris Johnson.  EPA/WILL OLIVER

Leállt a brit hazai össztermék (GDP) növekedése az októberrel zárult három hónapban, és októberben is stagnált a gazdaság teljesítménye havi összevetésben, adta hírül a helyi statisztikai hivatal.

Jelentős lassulás

A mozgó három havi összevetésben számolt októberi stagnálás jelentős lassulást jelez: a szeptemberrel véget ért harmadik naptári negyedévben ugyanis még 0,3 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban az előző naptári negyedévhez képest.

Igaz, a recessziót egyelőre elkerülte Nagy-Britannia, ahhoz ugyanis a konszenzusos meghatározás szerint az kell, hogy két egymást követő negyedévben csökkenjen a hazai össztermék.

A havi összehasonlításban számolt októberi zéró növekedés ugyanakkor javulás, mivel augusztusban 0,2 százalékkal, szeptemberben 0,1 százalékkal visszaesett a GDP a megelőző hónapokkal összevetve. Az októberi teljesítmény azonban így is elmarad a várakozásoktól, az elemzői konszenzus ugyanis 0,1 százalékos növekedést valószínűsített arra a hónapra.

Összességében a zéró októberi növekedés 0,7 százalékos éves GDP-növekedésnek felel meg, ami hét éve a leglassabb éves emelkedés a brit gazdaságban.

Az augusztus-október közötti időszak pedig a leggyengébb három hónap 2009 eleje óta a BBC szerint.

Ennek ellenére a font hétfő után ma is erősödött.

Rosszat tesz a Brexit-huzavona

Az MTI idézi a Centre for Economics and Business Research vezető közgazdászát, Josie Dentet, aki szerint az októberrel zárult három hónapot erőteljes bizonytalanság jellemezte azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia kilép-e az akkor érvényben volt Brexit-határnapon, október 31-én az EU-ból.

Az előző, március végi Brexit-határidő előtt jelentős készletfelhalmozásba kezdett a brit üzleti szektor. Ez akkor felhajtotta a GDP-növekedési ütemet, mivel a feldolgozószektor raktárra is termelt, készülve arra, hogy a Brexit a beszállítási láncolatokat is érintheti.

Az elemző szerint ennek a raktárkészletnek a leépítése nyomhatta le a második negyedévi növekedést, miután Nagy-Britannia márciusban nem lépett ki az EU-ból.

Az októberi Brexit-határnap előtt nem volt érzékelhető az első negyedévihez hasonló raktárfeltöltési hatás, egyrészt valószínűleg azért, mert karácsony közeledtével az üzleti szektor raktárai csaknem tele vannak. Másrészt sok üzleti vállalkozás jó eséllyel mára "belefáradt a Brexitbe", és még egyszer nem hajlandó belevágni olyan raktárkészlet-felhalmozásba, mint az év elején.

Romló gazdasági kilátások

A brit üzleti szektor szervezetei a további gazdasági kilátásokat is borúlátóan ítélik meg.

A Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetsége friss előrejelzése szerint az idei, 1,3 százalékosra becsült bővülés után 2020-ban alig 1 százalékos lehet a GDP-növekedés.

Az üzleti beruházások értéke idén egy, jövőre 0,7 százalékkal eshet vissza.

Szakértőik szerint a Brexit körüli bizonytalanság egyértelműen negatívan hat a beruházásokra.

Johnson marad az esélyes

Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartanak előrehozott parlamenti választásokat, amelyeket az előrejelzések szerint fölényesen nyerhet a kormányfő, Boris Johnson vezette Konzervatív Párt. Johnson megígérte, hogy ebben az esetben januárban végrehajtja a Brexitet, azaz kilépteti az országot az EU-ból.

A negatív gazdasági fejlemények aligha veszélyeztetik győzelmét: a britek ugyanis a Brexit-kérdést, az egészségügyi rendszer rendbetételét és a bűnözés csökkentését is fontosabbnak tartják a gazdasági kérdéseknél a BBC felmérése szerint.  

Finisben a kampány

A kampány már célegyenesbe érkezett: Jeremy Corbyn ma például klímabarát (!) rénszarvas-figurákat eszkábált Morecambéban a helyi általános iskolában.

EPA/LYNNE CAMERON

Eközben Boris Johnson faltörő kost játszott a Staffordshire-i Uttoxeterben.

A Corbyn vezette Munkáspárt új Brexit-népszavazást szeretne, lazítaná a migrációs irányelveket, és azt ígéri, hogy a kormánya egy társadalmilag fairebb, a többség érdekeit szem előtt tartó politikát valósít majd meg.

Johnson a Brexit végrehajtása mellett pontozásos bevándorlási rendszert ígér, növelné a rendőrök számát, javítaná a közbiztonságot és megerősítené az egészségügyet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tizenegy napos extra Covid-szünetet rendeltek el Oroszországban
MTI | 2021. október 28. 11:44
Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, kötelező lehet a cégeknél az oltás
Baka F. Zoltán | 2021. október 28. 11:15
Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak.
Makro / Külgazdaság Egyre nő a munkahelyi balesetek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:50
Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Makro / Külgazdaság Áprilisi szinten az új fertőzöttek száma, elhunyt 45 beteg
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:15
4039 újabb fertőzöttet azonosítottak.
Makro / Külgazdaság Lélegeztetőgépeket küldünk Erdélybe
MTI | 2021. október 28. 07:58
Az újabb egészségügyi szállítmány 20 romániai, elsősorban erdélyi kórházat segít, jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Kormányválság van Portugáliában
MTI | 2021. október 28. 07:14
Miután a parlament nem fogadta el az ország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos