BUX
36 020.96
+0.25%
+88.00
OTP
10 940.00
+0.18%
+20.00
MOL
1 875.00
+0.48%
+9.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. december 10. 19:00

A brit gazdaság már nem növekszik tovább, aminek egyik fő oka a Brexittel járó bizonytalanság. Az augusztus-október közötti időszak a leggyengébb három hónap volt 2009 eleje óta. Ez azonban már aligha akasztja meg Boris Johnsont, pártja az előrejelzések szerint fölényesen nyeri a csütörtöki előrehozott parlamenti választást.

Boris Johnson.  EPA/WILL OLIVER

Leállt a brit hazai össztermék (GDP) növekedése az októberrel zárult három hónapban, és októberben is stagnált a gazdaság teljesítménye havi összevetésben, adta hírül a helyi statisztikai hivatal.

Jelentős lassulás

A mozgó három havi összevetésben számolt októberi stagnálás jelentős lassulást jelez: a szeptemberrel véget ért harmadik naptári negyedévben ugyanis még 0,3 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban az előző naptári negyedévhez képest.

Igaz, a recessziót egyelőre elkerülte Nagy-Britannia, ahhoz ugyanis a konszenzusos meghatározás szerint az kell, hogy két egymást követő negyedévben csökkenjen a hazai össztermék.

A havi összehasonlításban számolt októberi zéró növekedés ugyanakkor javulás, mivel augusztusban 0,2 százalékkal, szeptemberben 0,1 százalékkal visszaesett a GDP a megelőző hónapokkal összevetve. Az októberi teljesítmény azonban így is elmarad a várakozásoktól, az elemzői konszenzus ugyanis 0,1 százalékos növekedést valószínűsített arra a hónapra.

Összességében a zéró októberi növekedés 0,7 százalékos éves GDP-növekedésnek felel meg, ami hét éve a leglassabb éves emelkedés a brit gazdaságban.

Az augusztus-október közötti időszak pedig a leggyengébb három hónap 2009 eleje óta a BBC szerint.

Ennek ellenére a font hétfő után ma is erősödött.

Rosszat tesz a Brexit-huzavona

Az MTI idézi a Centre for Economics and Business Research vezető közgazdászát, Josie Dentet, aki szerint az októberrel zárult három hónapot erőteljes bizonytalanság jellemezte azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia kilép-e az akkor érvényben volt Brexit-határnapon, október 31-én az EU-ból.

Az előző, március végi Brexit-határidő előtt jelentős készletfelhalmozásba kezdett a brit üzleti szektor. Ez akkor felhajtotta a GDP-növekedési ütemet, mivel a feldolgozószektor raktárra is termelt, készülve arra, hogy a Brexit a beszállítási láncolatokat is érintheti.

Az elemző szerint ennek a raktárkészletnek a leépítése nyomhatta le a második negyedévi növekedést, miután Nagy-Britannia márciusban nem lépett ki az EU-ból.

Az októberi Brexit-határnap előtt nem volt érzékelhető az első negyedévihez hasonló raktárfeltöltési hatás, egyrészt valószínűleg azért, mert karácsony közeledtével az üzleti szektor raktárai csaknem tele vannak. Másrészt sok üzleti vállalkozás jó eséllyel mára "belefáradt a Brexitbe", és még egyszer nem hajlandó belevágni olyan raktárkészlet-felhalmozásba, mint az év elején.

Romló gazdasági kilátások

A brit üzleti szektor szervezetei a további gazdasági kilátásokat is borúlátóan ítélik meg.

A Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetsége friss előrejelzése szerint az idei, 1,3 százalékosra becsült bővülés után 2020-ban alig 1 százalékos lehet a GDP-növekedés.

Az üzleti beruházások értéke idén egy, jövőre 0,7 százalékkal eshet vissza.

Szakértőik szerint a Brexit körüli bizonytalanság egyértelműen negatívan hat a beruházásokra.

Johnson marad az esélyes

Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartanak előrehozott parlamenti választásokat, amelyeket az előrejelzések szerint fölényesen nyerhet a kormányfő, Boris Johnson vezette Konzervatív Párt. Johnson megígérte, hogy ebben az esetben januárban végrehajtja a Brexitet, azaz kilépteti az országot az EU-ból.

A negatív gazdasági fejlemények aligha veszélyeztetik győzelmét: a britek ugyanis a Brexit-kérdést, az egészségügyi rendszer rendbetételét és a bűnözés csökkentését is fontosabbnak tartják a gazdasági kérdéseknél a BBC felmérése szerint.  

Finisben a kampány

A kampány már célegyenesbe érkezett: Jeremy Corbyn ma például klímabarát (!) rénszarvas-figurákat eszkábált Morecambéban a helyi általános iskolában.

EPA/LYNNE CAMERON

Eközben Boris Johnson faltörő kost játszott a Staffordshire-i Uttoxeterben.

A Corbyn vezette Munkáspárt új Brexit-népszavazást szeretne, lazítaná a migrációs irányelveket, és azt ígéri, hogy a kormánya egy társadalmilag fairebb, a többség érdekeit szem előtt tartó politikát valósít majd meg.

Johnson a Brexit végrehajtása mellett pontozásos bevándorlási rendszert ígér, növelné a rendőrök számát, javítaná a közbiztonságot és megerősítené az egészségügyet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél