4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megerősítette Magyarország "BB/B" szintű, nem befektetési ajánlású hosszú és rövid távú államadós-besorolásait pénteken a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a cég "legalább egyharmados" esélyt lát a magyar szuverén adósbesorolás távlati leminősítésére.

A Standard & Poor's tavaly novemberben rontotta egy fokozattal a jelenlegi szintre a magyar hazai és külső államadósság besorolását, az új osztályzatra a cég azonban az addigi negatív helyett akkor stabil kilátást állapított meg. Az S&P ezt a kilátást márciusban rontotta ismét negatívra.

Az S&P a legpesszimistább

Magyarország szuverén osztályzatainak kilátása a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül jelenleg kettőnél negatív; a Standard & Poor's mellett a Moody's listázza negatív kilátással a magyar besorolásokat.

Magyarországra jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú szuverén osztályzata "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével, és mindkét besorolás egy fokozattal jobb az S&P osztályzatánál.

Nem csökkentek érdemben a kiadások

A Standard & Poor's a magyar osztályzatok pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében közölte: véleménye szerint a magyar költségvetési politika az elmúlt két évben jelentősen csökkentette ugyan az államháztartási szektor nettó hiteligényét, ám ezt részben a növekedési kilátások kárára tette.

Magyarország 2011 óta haladást ért el a költségvetési konszolidációban, jórészt a magánnyugdíj-rendszerből történt tőkeelvonással vagy "a külföldi befektetőkre", köztük az anyabankokra kirótt adók "szelektív emelésével" - fogalmaz az S&P pénteki elemzése.

Az államháztartási kiadásokat sikerült kordában tartani, de e kiadások érdemben nem csökkentek: az idén várhatóan valamivel éppen a hazai össztermék (GDP) 50 százaléka alatt lesznek, ami a hitelminősítő szerint magas a cég által besorolással ellátott, közepes jövedelmi kategóriájú más szuverén adósokéval összehasonlítva.

Gyengék a növekedési kilátások

A Standard & Poor's közölte: emiatt nem várja azt sem, hogy az államadósság-ráta folyamatosan lefelé tartó pályára kerül. Az S&P jelenlegi előrejelzése az, hogy a GDP-arányos magyar államadósság-ráta a 2015-ig tartó időszakban 74 százalék körüli szinten stabilizálódik.

A hitelminősítő az osztályzati megerősítéshez fűzött pénteki elemzésében "gyengének" nevezi a magyar gazdaság növekedési kilátásait. Saját prognózisa az, hogy a magyar gazdaság a 2013-2015 közötti időszakban átlagosan valamivel 1 százalék alatti éves reálnövekedést ér el.

Ez a prognózis egyebek mellett tükrözi a cég azon várakozását, hogy mérsékelt lesz a nettó közvetlen külföldi tőkebeáramlás, és a magánszektorbeli foglalkoztatás csak gyenge ütemben növekszik. Vannak jelei a foglalkoztatási aktivitás élénkülésének, ám ennek fő hajtóerejét az állami munkaprogramok adják, és nem a magánszektor növekvő munkaerőigénye - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A Standard & Poor's a magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött pénteki elemzésében ugyanakkor kiemelte, hogy a besorolásra érvényes negatív kilátás legalább egyharmados leminősítési valószínűséget jelent a következő egy évben. A cég szerint az osztályzatrontás akkor következhet be, ha a magyar gazdaság kilábalási üteme jelentősen gyengül, vagy ha a bankok gyorsuló ütemben szűkítenék a gazdaság hitelellátását, illetve ha az S&P úgy ítéli meg, hogy a külső vagy a hazai államháztartási finanszírozási helyzet érdemben romlik.

A cég mindazonáltal közölte: stabilra javíthatja a magyar adósosztályzat kilátását, ha azt látja, hogy a kormány beruházásösztönző gazdaságpolitika megteremtésére használja fel a parlamenti többségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG