<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Londoni elemzői vélemény szerint Magyarország az Európával és különösen az euróövezettel kapcsolatos piaci hangulat "drámai javulását" tudta kihasználni a keddi dollárkötvény-kibocsátással. Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal.

Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy nevű, szuverén adóskockázat-értékelésre szakosodott londoni elemzőház alapító vezérigazgatója a kibocsátás piaci környezetével kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenlegi rendkívül kedvező piaci kondíciók egyik fő tényezője vételi oldalról tekintve az igen erőteljes befektetői kereslet a magasabb hozamot ígérő adósságpiaci eszközök iránt.

A külföldi befektetők elsőként távoznak a kijárati ajtón, ha megfordul a hangulat

Spiro szerint a másik fő tényező az, hogy az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos nemzetközi tőkepiaci érzékenység már jóval a keddi dollárkötvény-kibocsátás előtt igen komoly mértékben csökkent. Ezt mutatta, hogy Magyarország jelentős mennyiségű forrást tudott bevonni a forintpiaci állampapír-kibocsátásokkal is, és a hazai kötvénypiacon kialakult külföldi tulajdonosi arány a legmagasabbak között van a globális felzárkózó térségen belül - mondta a londoni elemzőcég vezetője.

Nicholas Spiro szerint ugyanakkor ez "kétélű fegyvernek" is bizonyulhat, ugyanis a külföldi befektetők kivétel nélkül, minden esetben elsőként távoznak a kijárati ajtón, ha megfordul a hangulat. A magyar kormány tökéletesen tudatában van ennek, és ezért hajtotta át a keddi dollárkötvény-kibocsátást, kihasználva a jelenleg rendkívül kedvező külső adósságpiaci hangulatot - mondta a londoni szakértő.

A Spiro Sovereign Strategy vezérigazgatójának megfogalmazása szerint Magyarország, csakúgy, mint az euróövezeti országok közül Spanyolország és Olaszország, "a kockázatvállalási hajlandóság hullámát lovagolja meg", és nyilvánvaló, hogy Magyarország esetében külön vonzerőt jelentenek a térségen belül a többi közép- és kelet-európai gazdasághoz mérve "nagyon magas" kötvényhozamok.

Nicholas Spiro véleménye szerint ugyanakkor alulárazzák az európai szuverén kockázatot, és ez nem Magyarország-specifikus jelenség; ugyanígy alulárazzák a kockázatot Spanyolországban, Olaszországban, sőt Franciaországban is.

Magyarország esetében azonban az esetleges külső tőkepiaci hangulati váltás szempontjából nagyon fontos odafigyelni az amerikai adósságpiacra, ugyanis ha az amerikai piaci kamatok jelentős emelkedésnek indulnának, az kedvezőtlen hatással lehet a hozamelőny-keresési - és ezzel összefüggésben a kockázatvállalási - hajlandóságra. Jelenleg mindazonáltal nincs jele annak, hogy az amerikai kötvényhozamok emelkedése eszkalálódna. Az amerikai hozamok emelkednek ugyan, de nem mutatkozik eladási hullám az amerikai állampapírpiacon - hangsúlyozta Nicholas Spiro.

Javult az államadós-kockázati besorolásunk

A jelenlegi stabil - sőt javuló - külső kockázati környezetre utal az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazása is.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzői az MTI-nek a magyar dollárkötvény-kibocsátás keddi bejelentése után elmondták, hogy a magyar szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama 290 bázispont környékén mozgott Londonban.

Egy héttel ezelőtt, múlt kedden 303 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mértek a londoni piacon az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.

A jelenlegi magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most hozzávetőleg 290 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 13 ezer euróval olcsóbban, mint egy hete.

Egy évvel ezelőtt, 2012 elején még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tavaly ilyenkor felszámított díjszabásoknál most mintegy 460 ezer euróval alacsonyabb a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak a törlesztésképesség szempontjából azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott CDS-kontraktusok vonatkoznak.

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG