4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy kutatócsoport több olyan biztonsági rést fedezett fel, amely a mai számítógépek döntő résézt veszélybe sodorta a kibertámadásokkal szemben.

A modern számítógépek döntő részét veszély fenyegeti, egy biztonságtechnikai cég vizsgálata ugyanis komoly kiskapukat fedezett fel az Intel, az AMD és az ARM chipekkel ellátott eszközökben – írja a Reuters. A kutatók az Alphabet Inc. Google Porject Zero csoportjával közösen végezték a vizsgálatot, amely során két problémát is azonosítottak.

Az Intel vezérigazgatója szerint a problémák minden személyi számítógépre (PC) és okostelefonra hatással van, érintettségük azonban termékenként változik. Az egyik biztonsági rés kifejezetten az Intel gépeket fenyegeti, a cég álláspontja szerint ez azonban nem tervezési hiba, a felhasználók egy egyszerű frissítéssel megvédhetik eszközeiket.

Meltdown és Spectre

Az első kiskaput Meltdown-nak nevezték el, a hibát kihasználva a hackerek képesek hidat képezni a felhasználók által futtatott programok és a számítógép memóriája között, ezzel pedig akár személyes adatokat, jelszavakat is ellophatnak. A másik problémát a Spectre nevű kiskapu okozza, amivel a kiberbűnözők becsaphatják az applikációkat és információküldésre kényszerítik a rendszert.

Nem sci-fi, hanem a valóság: máris lejárt az érintőképernyő kora?

Rendkívül érdekes, ám helyenként azért kissé ijesztő jövőképet vázol fel a digitális eszközeinkről egy friss kutatás: 2018-ban már ósdi technikának tűnhet az érintőképernyő, olyan reklámok jönnek, hogy meg sem kell vennünk az igazi terméket az élményhez, és félő, hogy nem mindig tudjuk majd megkülönböztetni a robotokat az emberektől. Tovább >>>

A Meltdown felfedezője, Daniel Gruss szerint ez a valaha volt legnagyobb biztonsági rés a központi feldolgozóegységek (CPU) világában. A szakember hozzátette, a Meltdown sokkal nagyobb veszélyt jelent rövidtávon, ugyanakkor frissítésekkel könnyen javítható, míg a Spectre-t – amit ugyan nehezebb a hackereknek kijátszani – sokkal nehezebb frissítésekkel javítani.

A hibákat a The Register nevű informatikai szaklap publikálta, a Google azonban már korábban is jelezte a problémákat az Intel felé, akik az utóbbi hónapokban folyamatosan dolgoztak a javításán. A szaklap ugyanakkor felhívta a figyelmet: a frissítések miatt a központi feldolgozóegységek teljesítménye akár 30 százalékkal visszaeshet, az Intel ugyanakkor tagadta ezeket a feltételezéseket, szerintük az átlag felhasználó nem tapasztal majd különbséget a frissítést követően.

Egyelőre nem kell alkatrészt cserélni

Az Advanced Micro Devices Inc (AMD) szóvivője szerint csak a már vírusos eszközökben van lehetőség kiskapuk használatára, de a legrosszabb esetben is csak minimális információ kerülhet ki a személyes információkból. Az AMD szerint a szükséges javításokat már megosztották a cég partnereivel, a hibák pedig egyszerűen javíthatók.

A Google szerint a legújabb frissítésekkel rendelkező Android okostelefonok, a Nexus és a Pixel eszközök már védelem alatt állnak. A Gmail használóknak ugyan nem kell különösebb biztonsági intézkedéseket végrehajtani fiókjuk védelme érdekében, a Chromebooks, a Chrome webböngésző és számos Google Cloud szolgáltatás esetében viszont ügyelni kell a frissítésre.

Az üzleti szektornak ráadásul különösen gyorsan kell befoltozni a réseket, mivel a hackerek gyorsan munkához láthatnak olyan kódok írásának, amelyekkel megtámadhatják a sérülékeny rendszereket. Az Intel szerint hosszútávon sem szükséges a CPU csere a gépekben, ugyanakkor nagyon képlékeny még a helyzet.

Elege lett Trumpnak: Észak-Korea fertőzte meg a világot?

Az amerikai vezetés hivatalos nyilatkozatban vádolja a Észak-Koreát a WannaCry nevű vírus elterjesztésével. A program hatalmas károkat okozott világszerte és bár az amerikai nemzetbiztonsági szervek tudtak a Windows gyengeségéről, megtartották maguknak az információkat - ezzel pedig több százezer felhasználónak váltak elérhetetlenné az adatai, miközben a Microsoft anyagi főnyereményként könyvelhette el az ügyet. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG