3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az orosz jegybank kamatot emelt, a magyar és az amerikai ma tart ülést – a magyar jegybank körül közben áll a bál - egyre rosszabb adatok jönnek a világ második legnagyobb gazdaságáról – és rendkívüli ülést tart ma a Parlament.

Az orosz jegybank drasztikus mértékű kamatemelést jelentett be a rubel árfolyamának védelmére és az infláció megfékezése érdekében: keddtől az eddigi 10,5 százalék helyett 17 százalék az irányadó kamat.

Sőre Balázs, Buda-Cash Brókerház üzletkötője szerint ez okozta a hétfői esést a piacokon, de a helyzet konszolidálódhat kedden. A kamatemelés szerinte jelentős, de nem biztos, hogy elégséges feltétele az emelkedésnek.

Közben rossz hír jött Kínából, de a befektetőknek ez nem rontotta el a kedvét. Az HSBC bank előzetes számításai szerint visszaesett a kínai feldolgozóipari szektor teljesítménye decemberben, ami azt jelzi, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában további gazdaságösztönző intézkedésekre lesz szükség a növekedés erős lassulásának kivédése érdekében.

A mai nap további izgalmakat ígér: a Markit Economics piackutató intézet ma közzéteszi decemberi német, francia, olasz, valamint az eurózónára vonatkozó feldolgozóipari és szolgáltatási beszerzésimenedzser-indexét. A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet közben frissíti a németországi gazdasági kilátások megítélését tükröző hangulatindexét. A brit jegybank beszámol legújabb banki stressztesztjének eredményéről.

Ma kezdődik továbbá az amerikai jegybankrendszer (Fed) kamatalakító nyíltpiaci bizottságának kétnapos tanácskozása: piaci elemzők szerint az alapkamat biztosan nem változik, de a bizottság pontosabb jelzést adhat, hogy jövőre mikor kezdődhet el a kamatemelés.

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa is. Az elemzők többsége az év utolsó ülésén már nem számít vágásra, de úgy vélik, 2015 első negyedében újraindulhat a kamatcsökkentési ciklus.

Közben az MNB körül áll a bál: meglehetősen furcsa formáját választotta ugyanis a hiteligénylésnek egy vállalkozó. Berezvay Balázs óriás táblákkal vette körül a Magyar Nemzeti Bank épületét, amelyeken azt kéri Matolcsy György jegybankelnöktől, hogy juttassa hozzá a Növekedési Hitel Programon (nhp) keresztül kölcsönhöz, hogy megvásárolhassa a Dorogi Ipari Parkot.

Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére ma rendkívüli ülést tart, amelyen egyebek mellett szavaznak a vasárnapi pihenőnapról is. A nagyobb üzletek zárva tartását elrendelő vasárnapi pihenőnap bevezetése mellett a dohányipar jövő évi különadójáról, továbbá a köznevelési, a kulturálisörökség-védelmi és a trafiktörvény módosításáról, valamint pénzügyi és építésügyi szabályok változtatásáról is döntés várható, de az agrár- és egészségügyi tárgyú törvényeket is átírhatja a parlament. Változhat emellett a letelepedési kötvényről szóló jogszabály is.

A Budapest Bank vételi tranzakciójának lezárása után "azonnal" összevonják a hitelintézetet az MKB Bankkal - értesült a Világgazdaság. Az egyesülési folyamat ugyanakkor csak azt követően indulhat el, hogy a Budapest Bank adásvétele is lezárul. Az erről szóló szerződést várhatóan január 16-ig írják alá, a tranzakció zárására pedig - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi bejelentése szerint - jövő év közepéig kerülhet sor. A két hitelintézet összevonása ugyanakkor akár 2016-ig is elhúzódhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG