4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Érezhetően csökkent Boris Johnson népszerűsége a múlt heti családi perpatvar után egy felmérés szerint. A miniszterelnöki posztért folyó verseny esélyese csúnyán összekapott párjával, de továbbra is vele együtt szeretne beköltözni a Downing Street 10-be. Johnson a történteket nem kommentálta, megerősítette viszont, hogy győzelme esetén október 31-én kilépteti országát az EU-ból.

Boris Johnson június 22-én Birminghamban, egy nappal az ominózus veszekedés után. EPA/ANDY RAIN

Megsínylette Boris Johnson volt külügyminiszter, a kormányfői poszt legfőbb várományosának népszerűsége múlt heti magánéleti botrányát – írja a Daily Mail egy friss felmérésre hivatkozva.

Míg egy héttel ezelőtt a konzervatív szavazók 55 százaléka támogatta Johnsont, és mindössze 28 százalékuk pártolta egyetlen állva maradt riválisát, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminisztert, addig most hétvégére 45:34-re változott ez az arány.

Korábbi felmérések ugyanakkor azt mutatták, hogy a Konzervatív Párt tagsága körében toronymagasan Johnson a legnépszerűbb jelölt, azaz túlzott aggodalomra egyelőre nincs oka.

Üvöltés, csapkodás

Mint arról beszámoltunk, a Brexit-párti politikus és barátnője, Carrie Symonds londoni lakásához péntek hajnalban hívta ki a rendőröket egy szomszéd egy heves veszekedés miatt. A szomszéd szerint a házból egy nő üvöltése hallatszódott ki, amit csapkodás és csattanás követett. Symonds azt mondta (?) Johnsonnak, hogy „kopj le” és „tűnj el a lakásomból.”

A pár a szomszédok kopogására nem nyitott ajtót, így azok a rendőrséghez fordultak. A rendőrség megerősítette, hogy kihívták őket a szóban forgó címre. Ugyanakkor nem kellett intézkedniük, mivel sikerült beszélniük Johnsonékkal, és úgy ítélték meg, hogy senki sincs veszélyben.

Volatilis kapcsolat

A brit bulvársajtó, amely hírhedten kíméletlen, ha a politikusok magánélete kerül terítékre, úgy értesült, hogy korántsem egyszeri perpatvarról van szó. A The Sun szerint a Brexit-párti politikus és partnere az elmúlt hat hétben négyszer veszekedett hevesen, és három héttel ezelőtt majdnem szakítottak.

Carrie és Boris kapcsolata elképesztően volatilis

- véli Johnson egyik barátja. Más barátok ugyanakkor azt mondták, hogy kapcsolatuk nagyon szeretetteljes, és az elmúlt napok eseményei még közelebb hozták őket. Szerintük a párra óriási nyomás nehezedik azóta, hogy Johnson bejelentkezett a miniszterelnöki posztra – a pénteki hajcihőt például számos újság címlapon hozta.

Együtt költöznének be

Az extravagáns politikus, aki eddig kétszer nősült, az incidenst firtató kérdésekre annyit mondott:

Az embereknek arra van joguk, hogy azt kérdezzék tőlem, mit akarok tenni az országért.

Johnson győzelme esetén egyébként továbbra is párjával együtt költözne be a miniszterelnöki rezidenciára, a Downing Street 10-be.

Gyávának nevezték Johnsont

A Brexit-párti politikus ellen eközben Jeremy Hunt is támadást indított. A jelenlegi külügyminiszter azt üzente elődjének, hogy ne legyen gyáva, és álljon ki vele egy televíziós vitára. Szerinte Johnson inkább „kiosonna a Downing Street 10 hátsó ajtaján”, csak hogy ne kelljen válaszolnia a sajtó kérdéseire.

A volt külügyminisztert korábban azért is kritizálták, mert nem ment el a Konzervatív Párt elnöki tisztségéért indulók első televíziós vitájára sem. (Egy későbbi vitájukon ugyanakkor jelen volt.)

Október végén kilépne

Ami a politikai terveket illeti, Johnson a hétvégén megerősítette: ha ő lesz a miniszterelnök, az Egyesült Királyság idén október 31-én kilép az EU-ból. Szerinte „demokratikus robbanáshoz” vezetne, ha ez nem következne be, és tovább kellene halasztani a távozást.

Mint írta: hihetetlen, dühítő és szégyenletes, hogy már három év telt el a népszavazás óta, és még mindig nem hajtották végre annak döntését. A 2016. június 23-i referendumon 17,4 millióan voksoltak a távozásra, és 16,1 millióan a maradásra.

A Konzervatív Párt – és egyben az Egyesült Királyság – élére azért kell új vezetőt választani, mert Theresa May május végén bejelentette lemondását. A konzervatív parlamenti képviselők többfordulós előválasztása után Boris Johnson és Jeremy Hunt maradt állva, közülük a párt 160 ezres tagsága választja majd ki az új kormányfőt.

A szavazás július hatodikán kezdődik, eredményhirdetés a július 22-i héten várható.

(A Boris Johnsonról készült portrénkat itt olvashatják.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG