Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Takarékbank felfelé módosította az erre az évre és 2015-re vonatkozó magyarországi növekedési várakozásait és alapvetően optimista a gazdaság jövőjével kapcsolatban. A forint a magas fizetési mérleg-többlet miatt fundamentálisan nincs leértékelődésre ítélve, a kamatok is jó helyen vannak. Jövőre lesz viszont újra infláció és kamatemelés.

Magyarország jelenleg a leggyorsabban növekvő európai uniós tagállam, bár a végleges és teljes adatsorok közzététele után lehet, hogy valamelyik ország letaszítja majd az első helyről. A visegrádi országok között Magyarország az élre ugrott. Növekedési kilátásainkat azonban behatárolják a külföldi hatások – mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője (a képen balra).

Az euróövezet kilábalása megtorpant, olyan geopolitikai okok miatt, mint az ukrán válság, de komoly, tartós recesszióval nem számolnak. Németországban a legutóbbi megtorpanás valószínűleg csak átmeneti volt, a ZEW index csökkenő trendje megállhat.

Kapuzárási pánik lesz év végén

Itthon megtorpantak, de még mindig kedvezőek a bizalmi mutatók – mondta Suppan. A beruházások gyors ütemben növekednek Magyarországon, ráadásul döntően a versenyszféra a húzóerő. Nem csak Mercedes és Audi, rengeteg más beruházás is van jelenleg Magyarországon – tette hozzá. Arra számít, hogy az utolsó negyedévben a növekedési Hitelprogram is fel fog gyorsulni, a végén lesz még egy „kapuzárási pánik”.

A beruházások továbbra is növekedni fognak, az EU-beruházások, amelyek a 2013-ban zárult ciklushoz taroznak, 2015-ben zárulnak le. Arra számítanak, hogy jövőre, illetve a következő 1-2 évben élénkülés lesz a lakásberuházások piacán is, valamint a kereskedelmi ingatlanok terén.

Minden növekszik, főleg az ipar

Az idei gazdasági növekedési prognózisát a bank 3,1 százalékról 3,5 százalékra emelte a jó második negyedéves adat miatt. A növekedés dinamikája jövőre 2,4 helyett 2,9 százalék lehet, elsősorban amiatt, hogy a ,devizahiteles mentőcsomag a fogyasztást élénkíti. Az ipar bővülésének dinamikája a beruházások miatt maradhat magas. „Minden ágazat növekszik, az ipar a húzóerő”, a két számjegyű növekedés az év végéig kitarthat az iparban – véli Suppan.

Az export és az import már túlszárnyalja a 2008-as válság előtti szintet, a közösségi fogyasztás is meghaladja azt. A fogyasztás és a beruházások még nem érték el azt, várhatóan még pár évig eltarthat, amíg ez bekövetkezik, a 2016-os év előtt egyik téren sem számítanak a 2008-as szint elérésére. A beruházások mélypontja 2012-ben volt, idén már meghaladhatja a 20 százalékot a beruházási hányad (a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított adatsor).

Randán néz ki a dél-afrikai rand is

Az infláció szeptemberben a bázishatások miatt még negatív lehet, jövőre azonban már két százalék körüli értékek várhatók, de a három százalékos inflációs célt nem látják veszélyeztetve. Továbbra is az élelmiszerek és a rezsiköltségek húzzák lefelé, a gyenge forint tolja felfelé a mutatót – mondta el Suppan.

 

Ami a forintárfolyamot illeti, jövő év közepén az MNB a Takarékbank szerint kamatot emelhet, az euró/forint árfolyam pedig 307,50 forint lehet 2015 végén, 312,0 idén Szilveszterkor. Az alacsony kamat biztosan gyengíti a forintot, de a nemzetközi trendek sokkal nagyobb arányban befolyásolják az árfolyamot. Az elemző szerint sokszor több mint 90 százalékban is a nemzetközi hatások érvényesülnek, erre bizonyságul a forint és a dél-afrikai rand együttmozgását mutatta be. Ezzel együtt is a forint stabilabbá vált a feltörekvő piaci devizákkal szemben, de a régiónkon belül lemaradt. Ezt az államadósságunk magas szintje okozhatta.

 

Nem indokolt a gyengülő forint

Sok más feltörekvő országban negatív vagy nulla közeli a reálkamat, mivel magas az infláció. Nálunk még a jelenlegi alacsony kamatszinten is pozitív a rövid távú reálkamat. Magyarországon a stabilan pozitív folyó fizetési mérleg nem indokolja a forint leértékelődését, más feltörekvő országokban, ahol fizetésimérleg-hiány van, viszont igen, indokolt a deviza leértékelődése és indokolt a magas alapkamat is – hangzott el.

Fundamentálisan nem indokolt a forint leértékelődése – vonta le a végkövetkeztetést Suppan Gergely. Az államadósság gyorsabb leépülése 2015-től várható. A Takarékbank elemzői elmondták, hogy tudatában vannak annak, hogy optimistának számítanak a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásaikban. Nem ők az egyetlenek – tették hozzá.

Középpontban a mezőgazdaság

A Takarékbank a jövőben fokozottan szeretne a mezőgazdaságra koncentrálni. A mezőgazdaság felértékelődése világjelenség – mondta el Fórián Zoltán, a bank új Agrár Központjának vezető agrárszakértője (a képen jobbra). Szerinte 2020-ig a mezőgazdaság kibocsátása 20 százalékkal fog növekedni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.