4p
Mi történne, ha egy asztronauta meghalna egy űrhajó fedélzetén? Vagy űrséta közben elszakadna a bázistól és évtizedekig hánykolódna a világűrben? Vajon a holtteste landolhatna egy bolygón, ahol az élet ebből a testből népesíti be azt? Ez nem egy újabb sci-fi forgatókönyv, hanem egy olyan eset, amellyel valóban számolnak a kutatók.

Az esély elég kicsi, de biztos megvan: egyszer egy asztronauta meghal majd az űrben, a teste pedig évszázadokig, sőt, akár évmilliókig úszhat a semmiben, amíg el nem ég egy naphoz közelítve, vagy landol egy bolygó felszínén. Ez az utóbbi eset sokkal érdekesebb lenne az Astronomy magazin szerzője szerint.

A legnagyobb túlélők

William Herkewitz úgy véli, két módon hozhatja el az életet egy bolygóra egy hulla: vagy az élő mikrobák, baktériumok és vírusok jutnak el a felszínre, ahonnan elterjednek, vagy halott sejtekből egy teljesen új élet alakul az új környezetben. A kérdés csak az, utazhat-e egy holttest úgy az űrben, hogy a mikrobák túléljék a célig? Gary King mikrobiológus szerint a válasz igen: a testünk már így is bizonyított, hiszen a sejtek akár a legkeményebb körülmények között is képesek túlélni, akár egymillió évig is, ha lefagyasztják azokat. Ha pedig a Mars benépesítéséről beszélünk, akkor még egyszerűbb a dolog, hiszen az aránylag közel van, addig bőven elélnek a baktériumok az ember testben.

King szerint három feltétlenek kell teljesülnie, hogy elpostázzuk egy hullával az élet alapköveit egy másik bolygóra:

  1. Nagyon ellenálló szkafanderek kellenek. Szinte biztos, hogy amint a test bekerül egy bolygó vonzásterébe, a gravitáció miatt elég a légkörben. És akkor még nem is beszéltünk a landolásról. A becsapódást is ki kell bírnia, de úgy, hogy legyen valami repedés vagy rés, amin keresztül az élet utat törhet magának.
  2. Gondolni kell arra is, hogy miben utazik a holttest. A legideálisabb az lenne, ha az űrhajó fenntartana egy fagypont feletti hőmérsékletet, amelyben a baktériumok élhetnek. Ha nincs más élőlény, amely a hullából táplálja magát, akkor ezek képesek évezredekig fenntartani magukat a testből. De King azt mondja, talán még erre sincs szükség, hiszen manapság is egy nagyon elterjedt módon tárolunk dolgokat: fagyasztással. Az űrnél pedig nincs jobb fagyasztó.
  3. A harmadik elem viszont a legfontosabb: az utazás ideje. A Naprendszerünkön belül simán megoldható az utazás úgy, hogy túléljék az új élet apró hírnökei, azt feltételezve, hogy a test tud ugyanakkora sebességgel haladni mint a mostani műholdak általában. A trükk akkor történik, ha a Naprendszeren túlra akarunk utazni, ami több millió évet vesz igénybe. A legközelebbi rendszer, a Proxima Centauri 4,2 fényévre van tőlünk. Ha ide akarunk eljutni akkor számolni kell a sugárzás veszélyével.

Minél tovább utazik egy test ugyanis az űrben, annál tovább teszi ki magát a kozmikus sugárzásnak, amely mutációkat eredményez, teljesen felborítja az eredeti DNS-t az idő folyamán. Ha a helyreállítást nem tudjuk menet közben megoldani, akkor kérdéses a siker.

És ha mégsem jön össze?

Mi van, ha a szénhidrátokon és proteineken lakmározó kis baktériumok mind egy szálig odavesztek? Be tudja indítani egy test a nagy csodát egy másik bolygón ezek nélkül is? A Nobel-díjas molekuláris biológus Jack Szostak és Lee Cronin vegyész is egyetért abban, hogy ideális körülmények között mindenképp. Ehhez nagyjából tényleg tökéletes környezet kell. Az, hogy csak ezek molekulák hiányozzanak a receptből. Ahogy Szostak írja, elég, ha a hulla csak a gyufa, nem pedig a tábortűz.

De még így sem biztos a dolog: a kutató szerint a legegyszerűbb élet kialakulásához sem nyújt eleget egyetlen emberi test. Aföldi élethez hasonló kialakulásához ugyanis elengedhetetlenek a trifoszfátok, amelyek a DNS fenntartását is segítik. Ezek azonban nem túl időtállók és hamar elhalnak.

Cronin szerint az "Élet kezdőcsomag" valóban lehetne egy emberi test maradványa, de statisztikailag ki kellene számítani, hogy hány hullától érné meg. Talán hatékonyabb lenne, ha egy egész csoport holttest landolna a bolygón.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG