TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az első háromnegyed évben a GDP 2,5 százaléka lett a kormányzati szektor hiánya.

Aggodalomra nincs ok

A hiány ugyan 2,5 százalékra nőtt, a kormányzat éves célja azonban 2,7 százalék, ráadásul Varga Mihály péntek délelőtti sajtótájékoztatójának az a címe: a várakozásoknál is jobban alakultak a 2013. évi költségvetés számai.

A KSH adatai szerint a kormányzati szektor 2013. első három negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 555,6 milliárd forint volt, a GDP 2,5%-a, amely az előző év azonos időszakának hiányánál 168,0 milliárd forinttal, GDP arányosan 0,7 százalékponttal volt magasabb. A kiadások gyorsabban nőttek, mint a bevételek; a 2013. harmadik negyedévi hiány 174,1 milliárd forint volt, a GDP 2,4%-a, amely 94,6 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket.

A nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint 2013 első három negyedévében a kormányzati szektor bevétele 10 047,1 milliárd forint, kiadása 10 602,7 milliárd forint, hiánya 555,6 milliárd forint volt.

A bankoktól és az energiaszolgáltatóktól jött pluszpénz

A bevételek 2012 első három negyedévéhez képest 5,9%-kal emelkedtek. A jövedelemadó-bevételek 6,7%-kal növekedtek, amely egyrészt a hitelintézeti járadék, másrészt az energiaellátók jövedelemadója növekedésének tulajdonítható. A termelési- és importadó-bevételek (4,7%) – ezen belül az áfabefizetések 2,8%-kal – és a társadalombiztosítási hozzájárulások (3,6%) emelkedtek, a tőkeadók esetében (12,4%) csökkenés mutatkozott.

Sok pénz ment az árvízre és nyugdíjakra

A III. negyedév eredménye

2013 III. negyedévében a kormányzati szektor bevétele 3 417,8 milliárd forint, kiadása 3 591,9 milliárd forint, hiánya 174,1 milliárd forint volt. A bevételek a III. negyedévében 5,5%-kal, a kiadások 8,2%-kal növekedtek növekedtek az előző év azonos időszakához képest,

2013 első három negyedévében 7,3%-kal növekedtek a kiadások az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a felhalmozási kiadások (24,9%) növekedtek, amelyhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, az egyéb középületek felújítása, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá. A folyó termelőfelhasználás (8,9%), a kamatok (6,8%), a munkavállalói jövedelem (5,3%) és a pénzbeni társadalmi juttatások (3,6%) szintén bővültek. Utóbbi növekedésében a legnagyobb szerepet a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások 9,2%-os bővülése játszotta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél