<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Száz autót gyújtottak fel fiatalokból álló bandák a hét elején Svédországban. A történtek miatt a kormány tovább szigorít a törvényeken, és már a mérsékeltebb politikai erők is azt mondják, hogy túl sokáig tolerálták az ilyen akciókat. A jellemzően bevándorlók lakta negyedekben rendszeres a vandalizmus: csak idén csaknem kétezer gyújtogatás történt országszerte.
Kiégett autók a göteborgi Frolundában 2018. augusztus 14-én. EPA: ADAM IHSE


„Tényleg dühös vagyok. Mi a francot csináltok?” – fakadt ki Stefan Lofven svéd miniszterelnök a helyi közszolgálati rádióban, miután fiatalokból álló bandák mintegy száz autót gyújtottak fel vagy rongáltak meg egyéb módon a hét elején számos svéd városban.

Hat év börtönt is kaphatnak

A kormányfő értetlenül állt a vandalizmus előtt, és az elkövetők megbüntetését ígérte: „Ti magatok romboljátok le a saját és szüleitek életét, a környéketeket. A társadalom határozottan fog reagálni az ilyen cselekményekre. Már jelentősen szigorítottuk a súlyos vandalizmusért járó büntetéseket, ősszel pedig a mentőszolgálatokat érő támadások ellen is törvényt nyújtunk be” – mondta a szociáldemokrata politikus.

Hasonlóan keményen fogalmazott a svéd igazságügyi és bevándorlási miniszter. „Reméljük, hogy el tudjuk fogni ezeket a gengsztereket, és megkapják a megérdemelt büntetésüket” – jelentette ki Morgan Johansson. A súlyos vandalizmusért ma már akár hat év börtönbüntetés is járhat Svédországban.  

Mindez azt jelzi, hogy a svéd kormánynak is kezd elege lenni a külvárosi negyedekben tapasztalható állapotokból. De mi történt pontosan hétfő este, és mi állhat a vandalizmus hátterében?

Szervezett akciók


Hírügynökségi jelentések szerint a gyújtogatások többsége a második legnagyobb svéd városban, Göteborgban, valamint a közeli iparvárosokban, például Falkenbergben és Trollhattanban történt. Autók lángoltak a fővárosban, Stockholmban, valamint Helsingborgban és Malmőben is. Csak Göteborgban húsz helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Sérülésről nem érkezett jelentés.

A támadók maszkot viselő fiatalok voltak: kis csoportokban közelítették meg az autókat, betörték az ablakaikat, gyúlékony folyadékot locsoltak szét az utastérben, majd meggyújtották a folyadékot. Szemtanúk szerint néhányan kővel dobálták meg a kiérkező rendőröket.

A nyomozók szerint a támadás-sorozatot előre kitervelten hajtották végre a tettesek, akik valószínűleg a közösségi médiában szerveződtek. „Szinte olyan volt, mint egy katonai akció” – jegyezte meg a svéd miniszterelnök.

Fiatal bandák

A hatóságok szerint a támadást tizen- és huszonévesekből álló bandák követték el.  A svéd rendőrség elfogott egy 16 és egy 21 éves fiatalt, a török rendőrség pedig szintén őrizetbe vett egy fiatalt a török határon, aki a gyanú szerint részt vett a vandalizmusban, írja a The Local.         

Bár a gyújtogatások motivációja nem ismert, a nagyrészt bevándorlók lakta negyedekben rendszeresen történnek hasonló támadások. Hivatalos statisztikák szerint idén január és július között 1835, tavaly ugyanebben az időszakban pedig 2263 hasonló gyújtogatást regisztráltak Svédországban. A nyári szünet vége előtt minden évben megnő az ilyen esetek száma.

2013-ban pedig hasonlóan súlyos gyújtogatás-sorozatra került sor Stockholm szegényebb, nagyrészt bevándorlók lakta külvárosaiban, például Husbyben, Hagsatrában, Ragsvedben és Skogasban. A gyújtogatásokat akkor az váltotta ki, hogy a rendőrök lelőttek egy machetével fenyegetőző férfit.

A nyugodt negyedekben is gyújtogatnak

Hírügynökségi jelentések szerint a mostani támadások nem csak a problémás körzeteket, a nagy munkanélküliséggel sújtott külvárosokat érintették. Olyan negyedekben is lángoltak az autók (például a götenborgi Frölundában), amelyek eddig nyugodtnak számítottak.

A történtek tovább fokozzák a vitát a bevándorlásról és a biztonságról a szeptemberi parlamenti választások előtt. Bár a kormányzó szociáldemokraták népszerűsége mélyponton van, előrejelzések szerint még így is ők végeznek majd az első helyen. A baloldali párt a voksok 25 százalékára számíthat, az ellenzéki, liberális-konzervatív Mérsékelt Párt húsz százalékon végezhet, a bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták pedig 17 százalékot kaphatnak.  A többi voks kis pártok között oszlik majd meg.

„Túl sokáig toleráltuk”

„Göteborgban félelmetes jelenetek játszódtak le. Ez nem tiltakozás, hanem szabotázs, amit Svédország túl sokáig tolerált. Ennek most véget kell vetni” – jelentette ki Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője.

Csupán a törvények szigorításával ugyanakkor - tesszük hozzá - aligha lehet tartós eredményt elérni, hiszen a gyújtogatások hátterében alapvetően társadalmi és integrációs problémák állnak. A kérdés, hogy miként lehetne szót érteni a bevándorló negyedek fiataljaival, akik elsősorban talán nem is tiltakozásból, hanem szimpla unalomból, feltűnési viszketegségből, a hecc kedvéért rombolnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG