3p
Sűrű lesz az ünnepek előtti kereskedési hét is, kedden lesz ugyanis az utolsó ülése az MNB Monetáris Tanácsának. Adatokban sem lesz hiány, kiskereskedelmi valamint államháztartási statisztikai adatok is várhatók, de azt is megtudjuk, hogyan alakultak a keresetek az év első tíz hónapjában. Ezeket a dátumokat vésd fel a mézeskalácsozás és a fadíszítés közé!

A dömping rögtön hétfőn kezdődik, ekkor közli a Központi Statisztikai Hivatal a kiskereskedelmi forgalom októberi alakulásának részletes elemzését. Az első becslés szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a tisztított és a nyers adat szerint is 6,3 százalékkal nőtt. Az év első tíz hónapjában a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 4,5 százalékkal volt nagyobb, mint az elmúlt év azonos időszakában, erről itt írtunk korábban bővebben.

Felrobbant a tojás a hipermarketekben – mennyi pénz kell egy bevásárláshoz?

Az előző havi kiugró áremelkedés után decemberben újra értékelhető árcsökkentést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben - igaz, tavaly decemberhez képest mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni a karácsonyi nagybevásárláshoz. A tojás óriásit drágult az utolsó negyedévben, olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor. A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felméréséért kattints ide! >>>

A hét legfontosabb eseménye kedden várható, ekkor tartja decemberi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Novemberben, az elemzői várakozásoknak megfelelően, nem változtatott a jegybanki alapkamaton a testület, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott. Az elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy a mostani ülés alkalmával sem várható változás.

Szerdán a keresetek január-októberi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Ahogy arról már korábban írtunk, szeptemberben 13,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, ezzel negyedik hónapja haladja meg a 13 százalékot az átlagkeresetek éves növekedési üteme. A költségvetési szférában 161,8 százalékkal magasabbak voltak a rendkívüli kifizetések, míg a rendszeres juttatások 13,2 százalékkal emelkedtek, így az átlagkereset 18,2 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberinél.

A hét második felében sem unatkozunk

Csütörtökön
a Nemzetgazdasági Minisztérium jelent majd az államháztartás első 11 havi helyzetéről. Az előzetes adatok alapján novemberben az államháztartás központi alrendszerének novemberi hiánya 220,8 milliárd forint volt az októberi 182,5 milliárdot követően, az első tizenegy havi deficit 1639 milliárd forintra emelkedett, a részletekről itt olvashatsz. >>>

Végezetül pénteken a külkereskedelmi termékforgalom októberi alakulásának második becslését közli a KSH. Az első becslés szerint októberben az export euróban számított értéke 11,8, az importé 17,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a szeptemberi 5,6, illetve 6,7 százalék után. A külkereskedelmi többlet 522 millió euró volt, 275 millió euróval csökkent a tavaly októberivel összevetve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG