Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai elnökválasztást is döntően befolyásolhatja, hogy sikerül-e a közeljövőben engedélyeztetni egy koronavírus elleni vakcinát az Egyesült Államokban. Az amerikai gyógyszerfelügyelet vezetője azt mondta: hajlandó felgyorsítani az engedélyezési folyamatot, de nem Trump kedvéért.

Ez a cikk laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n is megjelent.

Nagyon hamar lesz vakcinánk. Még az is lehet, hogy azelőtt a különleges dátum előtt lesz. Tudják, melyik dátumról beszélek

jelentette ki sejtelmesen Donald Trump újságírók előtt múlt héten.

Versenyfutás az idővel

A jelenlévők alighanem nagyon is tudták, hogy az amerikai elnök november harmadikáról, az elnökválasztás napjáról beszél. Ha addig valóban engedélyt kap egy koronavírus ellenes vakcina, az nem csak közegészségügyi, hanem politikai szempontból is óriási jelentőségű lehet, és akár az elnökválasztás kimenetelét is döntően befolyásolhatja.

Donald Trump a Fehér Házban Washingtonban 2020. szeptember 17-én. EPA/Oliver ContrerasDonald Trump a Fehér Házban Washingtonban 2020. szeptember 17-én. EPA/Oliver Contreras

Nem csak arról van szó, hogy ezt komoly fegyvertényként könyvelné el Trump – lám, megtaláltuk a vírus ellenszerét –, hanem arról is, hogy ez a fejlemény valószínűleg újratematizálná a kampányt: a vírus helyett már az lenne a fő téma, hogy mi lesz a gazdasággal – márpedig utóbbi területen a választók többsége kompetensebbnek tartja a jelenlegi elnököt demokrata kihívójánál, Joe Bidennél.

Ha megvan a vakcina,

és az emberek megkönnyebbülnek, akkor az lesz a fontos a választás előtti három hétben, hogy ki tudja újraindítani a gazdaságot. Ez pedig Trump terepe        

-idézte a Guardian Mike Murphy veterán republikánus politikai elemzőt.

Hullámvasúton Trump

Az amerikai elnök nagy lendülettel fordult rá 2020-ra: az első negyedévben népszerűségi indexe – nem kis részben a gazdasági sikereknek köszönhetően – az elnöksége alatti legmagasabb szintre, 49 százalékra nőtt, és meghaladta az elutasítottsági mutatóját. Akkor az amerikaiak kétharmada úgy vélte, hogy újra fogják választani.

Aztán jött a vírusválság, naponta ezrek vesztették életüket, megbénult a gazdaság, emberek tízmilliói kerültek utcára, Trump kedveltsége pedig egy csapásra zuhanni kezdett.

Az index, amely azt mutatja meg, jól végzi-e az elnök a munkáját a megkérdezettek szerint, tíz százalékponttal 39 százalékra süllyedt június elejére.

A New York Times felmérése szerint júniusban a választók 50 százaléka szavazott volna Bidenre, és mindössze 36 százaléka Trumpra.

Nyár vége óta azonban újabb fordulat körvonalazódik.

A CNN akkori felmérése szerint az amerikai elnök sokat faragott hátrányából, és megközelítette demokratapárti riválisát.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a vírusválság némileg enyhült az USA-ban: a napi halálos áldozatok száma nyár elejére csökkent, és azóta kisebb-nagyobb kilengésekkel stagnál.

A napi koronavírusos halálesetek száma az USA-ban. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma az USA-ban. (Forrás: Our World In Data)

A másik lehetséges ok, hogy a választók körében növekedett az igény a rendre, miután tüntetések és zavargások törtek ki a feketék elleni rendőri erőszak miatt, és fokozódott a nagyvárosi erőszak.

A legfrissebb felmérések szerint Biden továbbra is vezet Trump előtt, előnye ugyanakkor korántsem behozhatatlan. A Financial Times szerint a választók 50 százaléka szavazna a demokratapárti jelöltre, és 43 százaléka a republikánusra, az országos közvélemény-kutatások összesített eredménye alapján pedig a különbség folyamatosan csökken.

Végső fázisban a kísérletek

Ezt figyelembe véve tehát valóban döntő jelentőségű lehet az elnökválasztások kimenetele szempontjából, hogy lesz-e engedélyezett vakcina a következő másfél hónapban az Egyesült Államokban, és ha igen, pontosan mikor.

A Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója egy hét eleji interjúban például azt mondta, hogy október végére meglehet a vakcina.

Albert Bourla szerint az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, és ezeket most a leginkább veszélyeztetett csoportokra, tehát az idősekre és a krónikus betegséggel küzdőkre is kiterjesztik.

Az Egyesült Államokban jelenleg három gyógyszergyár folytat ilyen jellegű, a szakemberek által érdemlegesnek tartott kísérleteket, amelyeket az amerikai kormány több milliárd dollárral segíti.

Jelen pillanatban egyetlen tudós sem képes megjósolni, hogy arra (a vakcina-engedélyezésre) azon bizonyos november eleji dátum előtt vagy után egy héttel kerül majd sor

-mondta Francis Collins, a Nemzeti Egészségügyi Intézet igazgatója az amerikai Szenátus egyik ülésén múlt héten.

Trump ezzel szemben vállalkozott a jóslásra és egy keddi televíziós műsorban azt mondta: három-négy héten belül meglehet az oltóanyag.

Soron kívüli engedély  

A nagy sietségnek persze megvannak a veszélyei, hiszen egy nem kellő mértékben tesztelt vakcina közegészségügyi veszélyt jelentene (és mellesleg elképesztő anyagi és egyéb károkat okozna az érintett gyógyszergyárnak).           

A Kaiser Family Foundation (a Kaiser Permanente egészségbiztosító elemzőintézete) felmérése szerint az amerikaiak csaknem kétharmada aggódik amiatt, hogy a helyi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti szerv (FDA) túl gyorsan engedélyez majd vakcinát, anélkül, hogy az bizonyítottan hatékony és biztonságos lenne.

Ezzel párhuzamosan felmerültek olyan félelmek, amelyek szerint

a Trump-adminisztráció nyomást gyakorol az FDA-ra és más egészségügyi hatóságokra a mielőbbi engedélyezés érdekében.

Stephen Hahn, az FDA vezetője augusztus végén, a Financial Timesnak adott interjúban azt mondta, hogy hajlandó felgyorsítani az engedélyezési folyamatot – vészhelyzeti engedélyt adhat bizonyos csoportok számára –, amennyiben ennek előnyei nagyobbak a kockázatoknál.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt nem Donald Trump kedvéért tenné, azaz

nem politikai, hanem tudományos szempontok alapján fognak dönteni.    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
hírlevél