TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai elnökválasztást is döntően befolyásolhatja, hogy sikerül-e a közeljövőben engedélyeztetni egy koronavírus elleni vakcinát az Egyesült Államokban. Az amerikai gyógyszerfelügyelet vezetője azt mondta: hajlandó felgyorsítani az engedélyezési folyamatot, de nem Trump kedvéért.

Ez a cikk laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n is megjelent.

Nagyon hamar lesz vakcinánk. Még az is lehet, hogy azelőtt a különleges dátum előtt lesz. Tudják, melyik dátumról beszélek

jelentette ki sejtelmesen Donald Trump újságírók előtt múlt héten.

Versenyfutás az idővel

A jelenlévők alighanem nagyon is tudták, hogy az amerikai elnök november harmadikáról, az elnökválasztás napjáról beszél. Ha addig valóban engedélyt kap egy koronavírus ellenes vakcina, az nem csak közegészségügyi, hanem politikai szempontból is óriási jelentőségű lehet, és akár az elnökválasztás kimenetelét is döntően befolyásolhatja.

Donald Trump a Fehér Házban Washingtonban 2020. szeptember 17-én. EPA/Oliver Contreras Donald Trump a Fehér Házban Washingtonban 2020. szeptember 17-én. EPA/Oliver Contreras

Nem csak arról van szó, hogy ezt komoly fegyvertényként könyvelné el Trump – lám, megtaláltuk a vírus ellenszerét –, hanem arról is, hogy ez a fejlemény valószínűleg újratematizálná a kampányt: a vírus helyett már az lenne a fő téma, hogy mi lesz a gazdasággal – márpedig utóbbi területen a választók többsége kompetensebbnek tartja a jelenlegi elnököt demokrata kihívójánál, Joe Bidennél.

Ha megvan a vakcina,

és az emberek megkönnyebbülnek, akkor az lesz a fontos a választás előtti három hétben, hogy ki tudja újraindítani a gazdaságot. Ez pedig Trump terepe        

-idézte a Guardian Mike Murphy veterán republikánus politikai elemzőt.

Hullámvasúton Trump

Az amerikai elnök nagy lendülettel fordult rá 2020-ra: az első negyedévben népszerűségi indexe – nem kis részben a gazdasági sikereknek köszönhetően – az elnöksége alatti legmagasabb szintre, 49 százalékra nőtt, és meghaladta az elutasítottsági mutatóját. Akkor az amerikaiak kétharmada úgy vélte, hogy újra fogják választani.

Aztán jött a vírusválság, naponta ezrek vesztették életüket, megbénult a gazdaság, emberek tízmilliói kerültek utcára, Trump kedveltsége pedig egy csapásra zuhanni kezdett.

Az index, amely azt mutatja meg, jól végzi-e az elnök a munkáját a megkérdezettek szerint, tíz százalékponttal 39 százalékra süllyedt június elejére.

A New York Times felmérése szerint júniusban a választók 50 százaléka szavazott volna Bidenre, és mindössze 36 százaléka Trumpra.

Nyár vége óta azonban újabb fordulat körvonalazódik.

A CNN akkori felmérése szerint az amerikai elnök sokat faragott hátrányából, és megközelítette demokratapárti riválisát.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a vírusválság némileg enyhült az USA-ban: a napi halálos áldozatok száma nyár elejére csökkent, és azóta kisebb-nagyobb kilengésekkel stagnál.

A napi koronavírusos halálesetek száma az USA-ban. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek száma az USA-ban. (Forrás: Our World In Data)

A másik lehetséges ok, hogy a választók körében növekedett az igény a rendre, miután tüntetések és zavargások törtek ki a feketék elleni rendőri erőszak miatt, és fokozódott a nagyvárosi erőszak.

A legfrissebb felmérések szerint Biden továbbra is vezet Trump előtt, előnye ugyanakkor korántsem behozhatatlan. A Financial Times szerint a választók 50 százaléka szavazna a demokratapárti jelöltre, és 43 százaléka a republikánusra, az országos közvélemény-kutatások összesített eredménye alapján pedig a különbség folyamatosan csökken.

Végső fázisban a kísérletek

Ezt figyelembe véve tehát valóban döntő jelentőségű lehet az elnökválasztások kimenetele szempontjából, hogy lesz-e engedélyezett vakcina a következő másfél hónapban az Egyesült Államokban, és ha igen, pontosan mikor.

A Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója egy hét eleji interjúban például azt mondta, hogy október végére meglehet a vakcina.

Albert Bourla szerint az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, és ezeket most a leginkább veszélyeztetett csoportokra, tehát az idősekre és a krónikus betegséggel küzdőkre is kiterjesztik.

Az Egyesült Államokban jelenleg három gyógyszergyár folytat ilyen jellegű, a szakemberek által érdemlegesnek tartott kísérleteket, amelyeket az amerikai kormány több milliárd dollárral segíti.

Jelen pillanatban egyetlen tudós sem képes megjósolni, hogy arra (a vakcina-engedélyezésre) azon bizonyos november eleji dátum előtt vagy után egy héttel kerül majd sor

-mondta Francis Collins, a Nemzeti Egészségügyi Intézet igazgatója az amerikai Szenátus egyik ülésén múlt héten.

Trump ezzel szemben vállalkozott a jóslásra és egy keddi televíziós műsorban azt mondta: három-négy héten belül meglehet az oltóanyag.

Soron kívüli engedély  

A nagy sietségnek persze megvannak a veszélyei, hiszen egy nem kellő mértékben tesztelt vakcina közegészségügyi veszélyt jelentene (és mellesleg elképesztő anyagi és egyéb károkat okozna az érintett gyógyszergyárnak).           

A Kaiser Family Foundation (a Kaiser Permanente egészségbiztosító elemzőintézete) felmérése szerint az amerikaiak csaknem kétharmada aggódik amiatt, hogy a helyi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti szerv (FDA) túl gyorsan engedélyez majd vakcinát, anélkül, hogy az bizonyítottan hatékony és biztonságos lenne.

Ezzel párhuzamosan felmerültek olyan félelmek, amelyek szerint

a Trump-adminisztráció nyomást gyakorol az FDA-ra és más egészségügyi hatóságokra a mielőbbi engedélyezés érdekében.

Stephen Hahn, az FDA vezetője augusztus végén, a Financial Timesnak adott interjúban azt mondta, hogy hajlandó felgyorsítani az engedélyezési folyamatot – vészhelyzeti engedélyt adhat bizonyos csoportok számára –, amennyiben ennek előnyei nagyobbak a kockázatoknál.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt nem Donald Trump kedvéért tenné, azaz

nem politikai, hanem tudományos szempontok alapján fognak dönteni.    

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél