10 százalékos haltermelési növekedés
Az igazgató becslésekre hivatkozva közölte, hogy a halgazdaságok tavaly 25-27 ezer tonna halat termeltek, szemben a 2004. évi 23-26 ezer tonnával. A 2005. évi kibocsátáson belül 17-19 ezer tonnával a ponty-eladás részesedett.
A termelés bővülési üteménél kissé gyorsabban nő a pontytermelés aránya, ami egyre sérülékenyebbé teszi az ágazatot - jegyezte meg Orosz Sándor. Utalt arra: nem szerencsés egyik agrárágazatban sem, ha a termékskálán belül egy termékfajta túlsúlyba kerül.
Az igazgató kifejtette, hogy az áraktól függően évi 12-17 milliárd forintos bevételű ágazat a fejenkénti 3,4 kilogrammos halfogyasztás felét adja. A fogyasztáson belül az élőhal-értékesítés felől egyre inkább elmozdulás tapasztalható a konyhakész termékek irányába.