1p
Világméretekben emelkedik a hamisított termékek forgalma, ez nagy kihívást jelent a világban tevékenykedő vámszolgálatok számára - mondta Kovács László uniós biztos
Világméretekben emelkedik a hamisított termékek forgalma, ez nagy kihívást jelent a világban tevékenykedő vámszolgálatok számára - mondta Kovács László, az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kovács László elmondta: világméretekben évente mintegy 500 milliárd euróra rúg a hamisított termékek termelése és adásvétele, ebből igen nagy arány, mintegy 300 milliárd eurónyi hamisított termék jut az Európai Unió tagországainak piacára. Kovács László szerint veszélyes új tendencia figyelhető meg e téren. Nevezetesen az, hogy míg 10-15 évvel ezelőtt a drága ékszereket, órákat, luxuscikkeket hamisították világszerte, addig napjainkban hétköznapi termékeket, a többi között élelmiszereket, sőt gyógyszereket, autóalkatrészeket dobnak piacra a hamisított termékek gyártói. Sőt, az is a veszélyes új folyamatok közé tartozik, hogy egyre nagyobb számban szervezett bűnözői csoportok állnak a hamisított cikkek szállítása mögött.

Az adó- és vámügyi biztos a Vám Világszervezet európai régiója vámigazgatási vezetőinek budapesti konferenciájára érkezett Magyarországra.
Kovács László arról is beszámolt, hogy az új jelenségek között említhető az is, hogy a szervezett bűnözés is egyre inkább be akar szállni a tömegcikkek hamisításába. Az unió biztosa elmondta: felméréseik szerint 1 kilogramm hamisított DVD eladása már nagyobb hasznot hoz napjainkban, mint 1 kilogramm heroin értékesítése, arról nem is beszélve, hogy a lebukással járó esetleges büntetés kockázata a kábítószer esetében többszöröse annak, mint amit a DVD-hamisítás büntetési fokozata jelenthet.

Michel Danet, a Vám Világszervezet főtitkára aláhúzta: a hamisított termékek kockázata, veszélye odáig terjed, hogy Kínában - egyes becslések szerint - az elmúlt néhány évben 190 ezren haltak meg amiatt, hogy hamisított tejport fogyasztottak. "A hamisított termékek alattomos gyilkosok, szükség van arra, hogy világméretekben összefogjanak a különböző vámügyi szervek a hamisított cikkek forgalmazása, szállítása ellen" - emelte ki a főtitkár.

A jelenlegi adatok szerint ez a kockázatelemzésen alapuló, szúrópróbaszerű vizsgálat éves szinten 15-20 millió eurót igényelt az uniótól az EU összes nagy kikötőjét együtt számítva. Ha az amerikai törvényhozás elfogadja a felvetett javaslatot, vagyis ha minden kikötőt felszerelnének a szükséges eszközökkel és az egyenkénti ellenőrzéseket lefolytatnák, akkor ez az összeg egy évben felmehetne 300 millió euróra is.
Kovács László egy olyan érdekes vitára is felhívta a figyelmet, amely a napjainkban bontakozik ki az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Ismertette: az USA képviselőházában felvetődött egy olyan törvény kezdeményezése, amely szerint az unió kikötőiből az USÁ-ba érkező, hajón szállított minden konténert tételesen, egyenként ellenőrizni kellene az unió vámszerveinek. Az EU vámügyi biztosa szerint ez a mostani vámellenőrzések költségét a többszörösére növelné. Ismertette: eddig az EU-ból az USA-ba induló, hajókra felrakott konténerek esetében olyan nagy kikötőkben, mint Amszterdam, Rotterdam, Hamburg szúrópróbaszerűen az úgynevezett kockázatelemzésen alapuló vámellenőrzést folytatták le. Ez is igen jelentős feladat volt, mert éves szinten 2,5 millió konténert szállítanak az óceánon keresztül az EU-ból az USA-ba - emelte ki Kovács László.

Kovács László beszámolt arról is, hogy az EU már a közeljövőben szeretné elérni, hogy tagsági jogot nyerjen a Vám Világszervezetben. Ennek indoka az, hogy az EU a tagság elnyerésével még hangsúlyozottabban érvényesíthetné a vámunió érdekeit.

Kolbászos botrány a magyar-román határon
Itt vannak a kolbászos videók - a vámosok cáfolnak
A magyar vámhatóság az egyik legjobb
Minden eddigi eredményt túlszárnyalt a VPOP

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG