Drágul a kenyér
Az országban eltérő mértékben ugyan, de február végéig várhatóan mindenütt emelkednek a sütőipari termékek árai 8-15 százalékkal - tájékoztatta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke hétfőn az MTI-t. A szakember elmondta: már most is vannak térségek, ahol a pékek drágábban adják termékeiket. Ezek a területek az Alföld középső része, valamint a Dunántúl egyes térségei. Itt a pékek a kenyér átadási árát 5-10 százalékkal, míg a péksüteményekét átlagosan több mint 10 százalékkal már emelték.
A pékszövetség vezetője szerint az ártárgyalások a kereskedőkkel a hónap végére mindenütt befejeződnek, és ekkortól várhatóan mindenhol drágább lesz a kenyér és a péksütemény. Az áremelést Ilonka Boldizsár az emelkedő liszt-, energia- és segédanyag-árakkal, valamint a minimálbér növekedésével, továbbá az infláció meglódulásával indokolta.
A pékszövetségi vezető kitért arra is, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok még általában ellenállnak az árnövelési kísérleteknek, ám szerinte végül is ezek a bolthálózatok is beadják a derekukat, és itt is megemelt sütőipari árakkal találkozhatnak a vásárlók.
Ilonka Boldizsár arról nem tudott információt adni, hogy a kiskereskedelmi árak mennyivel nőnek, mivel azokat a kiskereskedők alakítják.