Az Archives of Internal Medicine című folyóiratban megjelentetett tanulmány során összehasonlították a nyers és kétféle fokhagyma-készítmény használatát, és azt találták, hogy egyiknek sem volt semmilyen hatása a koleszterinre.
Az allicin egy szulfinil vagyület, ami a fokhagyma erős szagát és izét okozza - írja a Wikipédia. |
A fokhagymát évezredek óta használják a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására. Az első feljegyzés az ókori Egyiptomban volt, 3500 évvel ezelőtt. |
Mindannyiuknak azt tanácsolták, kerüljék azokat az ételeket, amikről tudják, hogy fokhagymát is tartalmaznak. Ugyanígy tiltólistára került a hagyma és a snidling is, amelyek közismerten részben a fokhagymával azonos kémiai anyagokat tartalmaznak.
A vér koleszterin-szintjét havonta ellenőrizték.
Az egyetlen hatás, amiről a gerezdeket rágcsáló csoport beszámolt, az a kellemetlen testszag és a rossz lehelet volt. |
A tudósok ugyanakkor úgy vélik, hogy a mostani eredmények nem mindenkire igazak. "A fokhagyma valóban csökkentheti a koleszterinszintet egy bizonyos szub-populációban, például, akiknek egészen magas a koleszterin-szintjük, vagy más jótékony hatással lehet az egészségre."
Judy O"Sullivan, a Brit Szívalapítvány tagja ugyanakkor úgy véli, a fokhagyma kiváló ízesítő lehet például a só helyett, és így egészséges kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott diétának. Úgy vélte, a legjobb módja a szívbetegségek megelőzésének a sok gyümölcs és zöldség, valamint a kevés zsír fogyasztása, valamint a sok testmozgás.
Milyen kárt okoztunk a sarkvidékeken?
Szagos számítógép és gyógyító robotok?
Vége az önsanyargatásnak? Nem kell tornázni?
Mindegy, hogy dohányzik vagy drogozik?
Forrás: BBC