1p
A Privátbankár kosarasa ezúttal az édes élvezeteknek hódolt: a gumicukrok összehasonlítása során ettünk cápát, férget, malacot, spenótot, algát, és rengeteg cukrot. Egy kosaras naplója - kalóriabomba és fogászati sokk
A Privátbankár kosarasa ezúttal az édes élvezeteknek hódolt: a gumicukrok összehasonlítása során ettünk cápát, férget, malacot, spenótot, algát, és rengeteg cukrot. Egy kosaras naplója - kalóriabomba és fogászati sokk

A Magyar Élelmiszerkönyv az MÉ 2-84/03/3 azonosító szám alatt határozza meg a gumicukorkát: "A gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas, puhacukorka. A megnevezés tartalmazza a „gumicukorka” szót, valamint az ízesítésre való utalást."

12 féle gumiszerűen rugalmas puhacukorkát teszteltünk: a kísérletre természetesen számtalan jelentkező akadt, a kutatás így már-már reprezentatív lett. Végül kevesebb mint egy tucat fő merült bele a legutolsó ízlelőbimbóig a gumicukor-tengerbe: a végére azért már alaposan megcsappant a kísérletezőkedv. Ami mindegyik termékben közös, az a rengeteg cukor, és rengeteg kalória: a csomagolásokon feltüntetett adatok szerint 100 gramm rágnivaló akár 77 gramm cukrot is tartalmazhat.

A tesztelt termékek között többféle medve formájú volt, de az állatvilág egyébként is kedvelt témája a gumicukor-szobrászoknak: cápát, békát, malacot és hernyót is rágtunk. A kólaízű cukrok tervezői nem túl fantáziadúsak: a forma egységesen a klasszikus Cocás üveg  alapján készült. Az "Egyéb" kategóriában amorf tekebábu, perec és szeder került górcső alá. A gumicukrokat íz, állag és összbenyomás alapján ötfokú (egy esetben sajnos hatfokú) skálán osztályoztuk.

A piacot nem meglepő módon a Haribo uralja, ami ugye "macht Kinder froh, und erwachsene ebenso". Érdekesség, hogy a német gumicukor reklámarca még mindig az idén 57 éves Thomas Gottschalk.

A folytatásban: 12 gumicukor tesztje képekkel - lapozzon!

Kőkemény klasszikus spenóttal és csalánnal

A Haribo Goldbär (az umlautos ä ASCII-kódja 132) a klasszikus gumicukor-élményt nyújtja. Annyira klasszikus, hogy az egyik tesztelő véleménye szerint már unalmas is, egy másik vélemény szerint pedig "semmi extra". Ezzel együtt a harmadik legjobb osztályzatot kapta az ízére, állag alapján pedig az összes közül a legkeményebbnek éreztük. Ennek következménye az is, hogy az átlagosnál jobban beleragad az ember fogába. Lehet hogy megszokásból, lehet hogy tényleg a finom íz miatt, de összesítésben az előkelő második helyet kaptaák az Aranymackók.

Érdemes elolvasni az összetevők listáját is. A Harry Potter-olvasóknak bizonyára ismerős a Bagoly Berti-féle Mindenízű Drazsé, ami hasonló anyagokból készülhet. Kelkáposztafőzelék- és hányásízű gumicukor a varázsédességgel ellentétben szerencsére nincsen, de az ízek és színek változatosságát a Haribo citrom, narancs, alma, kivi, bodza, feketeribizli, aronia, szőlő, spenót, csalán, passiógyümölcs, mangó, répa, bogáncs és vörösribizli kivonatával biztosítja.

Átlagos pontszám: 3,42

Mézes malac, medve, tigris és szamár

A régi idők levakarhatatlan csomagolású Tutti Fruttijának izét idézte fel halvány nyomokban a Katjes Disney-s gumicukorkája, melynek névadója Micimackó. A csomagoláson külön matrica hívja fel a figyelmet: mesterséges színező anyagot nem tartalmaz, ellenben gyümölcslevet igen. A zacskó szerint négyféle meseszereplő fejét rághatjuk, az általunk vásárolt csomagban viszont vagy csak kétféle volt, vagy valaki suttyomban megette az összes barackos Tigrist és málnás Szamarat.

Semmilyen, nincs semmi íze, semmi extra, jó, de nem az igazi - ilyen és ehhez hasonló vélemények születtek a Katjes gumijáról, cserébe viszont rosszat sem mondtak rá. A harmadik legpuhább a teszteltek közül, íze - hiánya - miatt összesítésben csak a 9. helyre került. Az összetevők között valóban nincs mesterséges színezék, van viszont többek között szaflór-, paprika-, sárgarépa- és vöröskáposzta-kivonat.

Átlagos pontszám: 2,67

Savanykás, mint az alma

A Katjes másik tesztelt terméke, a Sour apple szintén nem tartalmaz mesterséges színezőt, gyümelcsvelő viszont van benne. Mézes testvérénél jobban teljesített, bár többen megjegyezték: ez nem is gumicukor, inkább zselé. Cukros panírja még az elviselhetőség határán belül marad, alatta kellemesen savanykás, almára halványan emlékeztető, puha zselé található. Az ízről alma, sáfrány és spirulina-alga koncentrátum gondoskodik. Ha csak az ízét vennénk figyelembe, 8. helyre került volna, az összhatás alapján azonban a 6. helyre sorolták a tesztelők.

Átlagos pontszám: 3,00

Jobb az íze, mint a külseje

Savanyú kategóriában a Fundy két versenyzője is indult a versenyen. A Bowling strikes nem a gusztusos formájának köszönheti összesített 5. helyét: a zöld-sárga nudlit csak a zacskón lévő rajzok (és az elnevezés) miatt tekinthetjük tekebábunak. A vastag cukorpanír igencsak savanyú belsőt takar, nem vicc tehát az Extra sour felirat. A habosított gumicukorkák citrom és ananász ízűek, amely a kezdeti erős savanyú íz után érzékelhető. Tesztelőink szerint kár érte: amíg összehúzza az ember száját, addig jó, később azonban műanyag-ízűvé válik. Egy tesztelőtől azért megkapta a Savanyúk Között A Legjobb-minősítést is.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha nem tesztelés céljából vásárolunk, talán sohasem kerül be a kosarunkba a Bowlink strikes: a lepergett, leolvadt cukormáz a zacskó szélére tapad, ez az amorf gumidarabokkal együtt nem túl bizalomgerjesztő látvány. A kíváncsiság azonban legyőzte viszolgyásunkat. Összesítésben holtversenyben negyedik, a végső lista első számű nem-Haribo terméke lett.

Átlagos pontszám: 3,17

Az Álkólás

A Fundy másik savanyú versenyzője korántsem volt ilyen kedvelt. A cukorköpeny leszopogatása után valóban nagyon savanykás íz következik, utána elvileg a kólás jönne. Halványan valami emlékeztet is rá - bár ne tenné. A Fizzy Cola gumicukorról nem sok jelző jutott eszünkbe. Lehet, hogy valakinek ízlik - gondolták a tesztelők, majd ízben tökutolsó helyre, összesítésben megosztott utolsó helyre elegendő pontszámokat írtak mellé. Sajnos még a kettest sem sikerült elérnie.

Átlagos pontszám: 1,83

A legjobb savanyú

A savanyú kategória győztese Haribo-gyártmány. A megmagyarázhatatlan okból perec alakúra formált Saure Brezeln Fruchtgummi azzal nyerte el a tesztelő kegyeit, hogy egyszerre savanyú és édes is - volt, akinél épp ez jelentette a hátrányt, de az összkép pozitív volt: egyesek a Legjobb Savanykás, mások a Legjobb Cukros címet adták neki. A savanyú íz kellemes, és tovább tart versenytársainál. Azért beszedett egy 1-es és egy 2-es osztályzatot is, az egyik tesztelő ráadásul nem átallotta bénának titulálni.

Összesítésben épphogy lecsúszott a dobogóról, holtversenyben negyedik.

Átlagos pontszám: 3,17

Az igazi kólás

Nincs átverés: ami rá van írva, az van benne. A Haribo Happy Cola gumicukrában az egyik tesztelő szinte a szénsavat is érezni vélte, általában jó osztályzatokat kapott. Ha csak az íz alapján kellett volna dönteni, második lett volna. Az állaga azonban hagy némi kívánnivalót maga után: csak a cég aranymedvés terméke volt keményebb nála. Éppen ezért a szopogatós fogyasztók kedvelhetik, aki viszont rágja, sok bosszúságot szerezhet magának. Minden bizonnyal ezért kapta csak a harmadik helyet az összesített listán, pedig volt, aki maximális pontszámot adott.

Átlagos pontszám: 3,33

A Haribo gazdaságos

A Flórián Gumi Maci fantázianevű termékről csak a legapróbb betűs részben derül ki: ezt is a Haribo forgalmazza. A gumióriás "gazdaságos" terméke nem hagyott maradandó nyomot a tesztelőkben. Bár volt aki szerint jobb, mint az eredeti, többen jellemezték semmilyennek, vagy szimplán ehetőnek. Az egyik önkéntesnél pechjére a kóstolási sor végére került, ő már csak annyit tudott hozzáfűzni: "soha többet nem eszem gumicukrot". Puhább, mint a nyíltan Haribos termékek, ez azonban mindössze a tizedik helyhez volt elegendő.

Átlagos pontszám: 2,67

Élethű formák 1: cápa

A cseh versenyző, a Park Lane cápa alakú terméke két réteggel próbálkozik, nem is eredménytelenül. Az alsó fehér, habos réteg felül gumicukorban végződik, formája pedig tényleg igazi cápára hasonlít, hátuszonnyal meg minden. Íze alapján az előkelő negyedik helyre került, állaga azonban több tesztelőnél is túl puhának bizonyult, így összesítésben a hatodik helyre esett vissza. 100 grammjából 77 cukor, egyesek emiatt túl édesnek is találták. Egy zacskó betermelése azonnal 1436 kJ pluszt jelent. Az egyik tesztelő viszont kitűnő minősítést adott neki, majd megette az egészet.

Átlagos pontszám: 3,00

Élethű formák 2: féreg

Kellemes meglepetést okozott a Tesco Worms gumicukor. A legpuhább versenyző egy tesztelőtől maximális pontszámot kapott. "Nem olyan jó, mint a Tesco ropi, de így is első" - tette hozzá. Egy másik tesztelő érdekes jelenségre mutatott rá: a 12 tesztelt termék közül ez az egy volt gyümölcsillatú, míg a többi egyszerűen büdös. A tesztelőbrigád két részre szakadt: a pozitív vélemények mellett több 1-es osztályzatot is kapott a termék: volt aki ízetlennek titulálta, egy másik tesztelő azt írta: "remélem, olcsó volt". A szélsőséges véleményeknek köszönhetően a Worms kerek közepest kapott, ami holtversenyes hatodik helyet jelent.

A gumicukor megtervezésekor valaki úgy döntött, hogy egy jól megtermett, zsíros lárvát öntenek cukorba, bár a csomagolásra aranyos kígyót rajzoltak. Ez köztudottan egyáltalán nem zavarja a gyerekeket, az egyik tesztelőt viszont a hernyók-férgek-lárvák láttán a hideg is kirázta, ha bele kellett nyúlnia a zacskóba.

Átlagos pontszám: 3,00

Az egyetlen nullás

A Haribo Berries alaposan megosztotta a tesztelőket. Az első hullámban a szörnyű, borzalmas, büntető és értékelhetetlenül rossz jelzőket és a mezőny egyetlen nullás osztályzatát kapta. Egy tesztelő szerint olyan, mintha a szeder levelét rágnánk, nem pedig a gyümölcsét. A kopogósan kemény, műanyag gyümölcs kinézetű gumicukor az első rágásnál darabokra esik, az apró, kemény golyók leválnak a zselés belsőről. A totális vereségtől három tesztelő mentette meg: az első tesztelők számára érthetetlen módon nagyon finomnak nevezték a Berriest, és csupa négyest-ötöst adtak neki. Ez ahhoz volt elég, hogy holtversennyé finomítsa az elkerülheten utolsó helyezést.

Átlagos pontszám: 1,83

Az abszolút győztes: a békás virágoskertes

Végül a Haribo vitte el a pálmát: a Quaxi béka alulról habos, felülről áttetsző zöld gumicukorból készült - alulról fehér, kissé penésznesnek tűnik, de nem vészes az összkép. Az íze meglepő: a csomagolás szerint gyümölcsös, ennél konkrétabban egyik tesztelőnek sem sikerült meghatározni. "Virágoskert izű - az első benyomás a meglepetés" - fogalmazott egy fogyasztó. A rétegek külön-külön is finomak lennének, az összhatás pedig a legtöbb tesztelőnek tetszett. Ha bulit rendeznénk, ilyet vennénk: az egyetlen gumicukor, aminek átlagos pontszáma meghaladta a 4-est, egy testhosszal végzett a többiek előtt.

Állaga közepesen kemény; az első hat legkeményebb gumicukorból mellesleg öt a Haribo terméke.

Átlagos pontszáma: 4,17
A Privátbankár Nagy Gumicukortesztjének végső sorrendje:

1 Haribo Quaxi 4,17
2 Haribo Goldbären 3,42
3 Haribo Happy-Cola 3,33
4 Haribo Saure Brezeln 3,17
4 Fundy Bowling Strikes 3,17
6 Katjes Sour Apple 3,00
6 Park Lane JG Sharks 3,00
6 Tesco Worms 3,00
9 Katjes Disney 2,67
9 Flórián Gumi Maci 2,67
11 Haribo Berries 1,83
11 Fundy Fizzy Cola 1,83
Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG