A vizsgálat kimutatta, hogy a szőlő, az alma és a vörös áfonya nagy mennyisében tartalmazza a jótékony hatóanyagokat.
A kutatók azt vizsgálták, hogy a különböző gyümölcsök mennyi antioxidánst, és hogy milyen kémiai összetevőket tartalmaznak.
Az antioxidánsok olyan természetes kémiai anyagok, melyek csökkentik a szabad gyökök okozta károsodást a sejtekben. Legnagyobb részben ez az oka a betegségeknek és az öregedésnek is.
Az eredmények azt mutatták, hogy a kék színű szőlő tartalmazza a legnagyobb mennyiségű és legtöbb féle polifenolt, és egyben a legnagyobb mennyiségű antioxidáns ebben van, annyi, amennyi a beaujolais-i vörösborban található.
A polifenolok nagyon erős antioxidánsok, melyek megszabadítják a testet a szabad gyököktől. Úgy vélik, hogy segítenek az egészség megőrzésében, és védelmet nyújtanak a krónikus betegségekkel szemben. |
nem minden gyümölcslének van azonos hatása. "Az egészséges táplálkozást kiegészítve a rendszeresen fogyasztott különböző gyümölcslevekkel - mint a kék szőlő, a grapefruit, az alma és a vörös áfonya levével - minden nagyobb változtatás nélkül megnöveli a fogyasztó fenolos antioxidáns bevitelét."
"A polifenolos étrend az antioxidáns tulajdonságai és más lehetséges mechanizmusai révén, valószínűleg szerepet játszik a krónikus betegségek elleni védelemben" - mondta a professzor.
Globális felmelegedés: Afrikából érkezik a halál
Rossz a memóriája? Szagoljon rózsát!
Féreg és béka a szájban: Nagy Gumicukor-teszt
Évezredes hiedelem dőlt meg a fokhagymáról
Milyen kárt okoztunk a sarkvidékeken?
Forrás: BBC