Sok cégvezető is ismerkedik a pohár fenekével
Lengyelország, Svédország és Finnország álláspontja szerint a gabonából vagy burgonyából készült párlatot lehet vodkának nevezni. Más országok - köztük Magyarország, Spanyolország és Nagy-Britannia - képviselői azt mondják: semmi értelme változtatni a jelenlegi szabályon, amelynek értelmében vodkát bármilyen mezőgazdasági terményből lehet készíteni.
A képviselők javaslata szerint annak a vodkának a címkéjén, amit nem burgonyából vagy gabonából készítenek, a jövőben fel kellene tüntetni az alapanyagot. Ha több összetevőből állították elő, akkor azt kell felírni a címkére, hogy "blended”, vagyis kevert vodka. A javaslatot egyelőre az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága fogadta el, ahhoz, hogy hatályossá váljék, a teljes EP-plénumnak és a tagállamok kormányainak is meg kell szavazniuk.
A vodka elnevezés körüli vita akkor lángolt fel, mikor az EU elkezdte felülvizsgálni a szeszesitalok meghatározását. A jelenlegi vodka-meghatározás 1989-ből származik, tehát korábbról, mint ahogy Finnország, Svédország vagy Lengyelország csatlakozott az unióhoz. (A vodka szó az orosz vagy lengyel víz szóból - voda - ered.) |
Az Európai Vodka Szövetség - amely a szigorú szabályozás ellenzője - úgy véli, a kompromisszumos megoldást széles körben támogatják az országok. A szövetség szerint a részleteket még ki kell dolgozni, annak szabályozását is, hogy a blended, vagyis kevert jelzőt milyen esetekben kellene használni.