Walt Riker szóvivő közölte, végre megtalálták a transz-zsírsavtól mentes ideális olajat, amelyet már a cég 1200 amerikai gyorsbüféjében használnak sikerrel. Azt nem közölte, hogy a teljes átállás az Egyesült Államok 13 700 McDonald"s éttermében mikor lesz, és azt sem árulta el, hol használják már az új sütőlajat.
New York vezetése az amerikai városok közül elsőként tavaly decemberben úgy döntött, hogy betiltja az érelmeszesedést okozó mesterséges transz-zsírsavak használatát minden étteremben. A megapolisz példáját több város kívánja követni. Amerikai kutatók évekkel ezelőtt kimutatták: a többszörösen telített transz-zsírok, vagyis hidrogénezett növényi olajok rendszeres fogyasztása növeli az érelmeszesedés kockázatát.
Az amerikai éttermek az 1980-as évek elejéig állati eredetű zsírokkal főztek-sütöttek. Azonban mivel az akkori kutatások szerint ezek a zsírok növelik a koleszterinszintet, fokozatosan a hidrogénezett növényi olajok használata terjedt el.
A McDonald"s szóvivője elmondta, hogy az új olaj repcealapú és tartalmaz kukorica, valamint szójaolajat. |
"Biztosak vagyunk abban, hogy sikerültek a tesztek" - jegyezte meg, arra utalva ezzel, hogy a sült krumpli íze a régi marad. A legnagyobb amerikai gyorséttermi lánc, az évente 22 milliárd dolláros forgalmat bonyolító McDonald"s az utóbbi években 18 féle olaj több mint 50 féle kombinációjával végzett kísérleteket, mire megtalálta az ideálisnak tűnő változatot.
Lengyel étteremlánc készül Magyarországra
Csirkén csípték a McDonald"s-ot és a Burger Kinget
Az unió lakosságának harmada túlsúlyos