1p
A rendőrség péntekre helyreállította a Kossuth téri kordont. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a bontásban részt vevő képviselők vállalják tettük következményeit
A rendőrség helyreállította a Kossuth téri kordont. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a bontásban részt vevő képviselők vállalják tettük következményeit, és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket, és nem érvényesítheti az akaratát a rendőri fellépéssel szemben

A Kossuth téri kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit, és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken. "Ebből lesz egy jogi vita, de ezzel nekünk nem kell foglalkozni. (...) Mi egy dolgot tudunk: mi nem tagadjuk le, amit csináltunk, hanem vállaljuk: lesz, ami lesz. Nem is érdekel bennünket ez az egész jogi vita, mert akárhogyan is jogászkodnak, egy dolog biztos, hogy ilyen jogállamban nem fordulhat elő. Ezért mi vállaljuk ennek következményeit, nem hivatkozunk mentelmi jogra, nem bújunk a mentelmi jog mögé, nem is akarunk ezzel a vitával foglalkozni" - mondta Orbán Viktor a Fidesz frakcióülésén az Országház Felsőházi termében.

A frakcióülés kezdetén fideszes parlamenti és EP-képviselők levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kerítést, majd bontani kezdték a kordont.

A Fidesz a törvényes rendet állította vissza a Kossuth téri kordonok lebontásával - mondta az MTI-nek pénteken Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője, aki szerint "ha eljön az ideje", folytathatják az akciót. Szijjártó Péter hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy mit cselekedtek, amikor lebontották a kordonokat. "Tisztában vagyunk azzal, hogy polgári engedetlenséggel megszüntettünk egy eddig törvénytelen állapotot ,és visszaállítottuk a törvényes rendet" - mondta.

"Majd ha eljön az ideje" - válaszolta a szóvivő az MTI azon kérdésére, hogy folytatják-e a polgári engedetlenségi akciót, vagyis újra elbontják-e kordont, miután a rendőrség újra felállította.

Orbán Viktor ezt követően, a frakcióülésen azt mondta, hogy a magyar kormány a törvények fölé helyezte magát azzal, hogy a rendőrséget arra biztatta, illetve hagyta, hogy megsértsen "bizonyos alkotmányos szabályokat".

Az ellenzéki pártelnök szerint a szabadságjogok tekintetében jelenleg hasonló a helyzet Magyarországon, mint 1988-89-ben volt. Elmondta: legalább féltucat fideszes képviselő tudott a kordon lebontásának tervéről.

Szájer József, néppárti európai parlamenti képviselő a frakcióülésen kiemelte: "felszabadítottuk a Kossuth teret". "Mindenkit törvényes fellépésre biztatunk. Törvényes keretek között fejezze ki az ellenvéleményét, a nemtetszését a kormánnyal, a Fidesszel, a legkülönbözőbb testületekkel szemben" - hangsúlyozta a jobboldali politikus. Szájer József tanácsokat adott az ülésen részt vevő képviselőknek arra vonatkozóan, hogyan kommunikálják a történteket. A frakcióülés végén a Fidesz vezetői együtt értékelték a történteket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket, és nem érvényesítheti az akaratát a rendőri fellépéssel szemben; a kormányfő több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását pénteken.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormánynak nincs tennivalója az ügyben, csak a rendőrségnek. Az kérte az állampolgároktól és az országgyűlési képviselőktől, hogy tartsák be a rendet, a normákat. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet.

A kormányfő ennek veszélyére egy példával hívta fel a figyelmet: mi lenne akkor, ha egy közlekedési szabálysértésnél az autós nekitámadna a rendőrnek, mert szerinte jogszerűtlenül járt el. "Az, hogy mi a véleményünk, a rendőrség adott intézkedése jogszerű-e vagy sem, nem hatalmaz fel bennünket arra, hogy azzal szemben fellépjünk. Ez adja a köztársaság erejét, a rendet. Ha nincsen rend, akkor bajban van az ország" - mondta. Hozzátette: a politikusoknak még a látszatát is el kell kerülniük annak, hogy önérdeket, saját véleményt érvényesítenek. Itt pedig több, mint látszatról van szó - vélekedett.

A kormányfő elmondta: a rendőrségtől kapott információkról tájékoztatta a köztársasági elnököt is.

A rendőrség befejezte a kordon újraépítését a budapesti Kossuth Lajos téren pénteken kora délutánra - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói. A téren összegyűlt mintegy félezer tüntető folyamatosan provokálja a rendőröket: voltak, akik megpróbáltak a kordon mögé bejutni, mások a fémkorlátra másztak fel. Többször lökdösték a rendőröket és folyamatosan gyalázták őket. A Parlament épület szoros rendőri sorfal veszi körül. A kordonok mögött golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő rendőrök sorakoztak fel. A Kossuth Lajos téren továbbra is áll a forgalom. A metróállomás felől és a környező utcákból folyamatosan további tüntetők érkeznek. A téren összegyűlt emberek között mintegy másfél tucat bőrfejű is feltűnt.

Oldalak:
  ( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) következő >>
Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG