Rendelet a balatoni borokról
A Balatoni Borvidéki Régió magában foglalja a Balaton-felvidéket egészen északig, a Somló-heggyel bezárólag, továbbá a zalai szőlőket. A miniszter a fehérborszőlők közül - egyebek mellett - a Bianka, a Chardonnay, a Cserszegi fűszeres, a Furmint, a Hárslevelű, a Juhfark és az Irsai Olivér telepítését engedélyezi. Az engedélyezett vörösborszőlők közül pedig kiemelendő a cabernet franc és sauvignon, a kékfrankos, a merlot és a pinot noir.
Minőségi bor csak olyan új ültetvények terméséből készíthető, amelyeknél a hektáronként tőkeszám eléri a 3300-at. A terméshozamot úgy szabályozza a rendelet, hogy tőkénként a rügyterhelés nem lehet több 14-nél.
A Balatoni Borvidéki Régió területén előállított minőségi borokat "Balaton" vagy "Balatoni" megjelöléssel lehet forgalomba hozni.
10-ből 4 magyar soha nem iszik bort