Sörrel a rák ellen?
Az oregoni állami egyetem kutatói szerint a komló egyik összetevője ugyanis képes beindítani azokat a folyamatokat, amely a sejtek káros reprodukcióját és növekedését meggátolják. Az erre képes xanthohumolt először 1913-ban fedezték fel a komlóban, de egészen 10 évvel ezelőttig nem tudták, milyen hatással van az egészségre. Fred Stevens vegyész ekkor publikálta először felfedezését. Azóta megpróbálta rávenni a gyógyszergyártó cégeket, készítsenek ilyen tartalmú pirulákat.
Ma már rengeteg olyan kiegészítő élelmiszer található a piacon, amelyik tartalmaz komlót, sőt Németországban kifejlesztettek egy olyan sörfajtát is, amelyik többi társánál tízszer annyi xanthohumolt tartalmaz. A gyártó úgy is hírdeti termékét, mint amelyik egészséges. A rákra gyakorolt hatását azonban még vizsgálják.
Trónfosztás! Már nem a sör a legnépszerűbb
Visszavitte a pénzt a bankrabló - kamatostul