1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miközben Németország középső és déli részei a télbe tévedt tavaszt élvezik, heves viharok pusztítanak az Északi-tenger és a Baltikum térségében
Miközben Németország középső és déli részei a télbe tévedt tavaszt élvezik, heves viharok pusztítanak az Északi-tenger és a Baltikum térségében.

A Baltikum és Skandinávia felől érkezett darvak ezrei telelnek Németországban a szokatlanul enyhe időjárás miatt, ahelyett hogy (mint szokásosan) Spanyolországba vagy Portugáliába repülnének - közölte hétfőn Berlinben Markus Nipkow, a Német Természetvédelmi Hivatal ornitológus szakértője. Számos seregély, mezei pacsirta, pettyes lile és bíbic is Németországban telel. Ennek megvan az a súlyos veszélye, hogy ha hirtelen hidegre fordulna az idő, megtizedelné e madarak állományát - mondta a szakértő.

Heves viharok súlyos károkat okoztak az Északi-tenger és a Balti-tenger térségében. Svédország és a Baltikum egyes részein megszakadt az áramellátás. Csupán Svédországban negyedmillió háztartás maradt áram nélkül a hét első napján, s könnyen lehet, hogy egész héten kénytelen lesz nélkülözni a villamos energiát - közölte a svéd rádióban az áramszolgáltatók egy szóvivője. Három ember meghalt a hét végén Svédországban a viharos időjárással összefüggésben.

Villanyoszlopok dőltek ki, vezetékek szakadtak le Litvániában és Lettországban. Litvániában, ahol a szélvihar sebessége meghaladta a hétfőre virradó éjszakán a 100 kilométeres óránkénti sebességet, 50 ezer család otthonában hunyt ki a villany - jelentette az állami rádió. Az észt Pa:rnu kikötőváros körüli part menti területek egyes részein megbénult egy időre a közúti forgalom, mert a viharos tenger kicsapó hullámai elöntötték a part menti utakat.

Norvégia és Lettország partjai előtt két teherhajó szerencsétlenül járt a háborgó tengeren, de a legénységet mindkettőről sikerült helikopterekkel kimenteni. A Server nevű norvég teherhajó a hét végén sziklához csapódott és széttört a nyugat-norvégiai partok előtt, 370 tonna nehézolajat folyatva ki magából, amelynek eddig csak a harmadát sikerült letakarítani a víz színéről. Egy másik teherhajó, amely műtrágyával volt megrakva, Ventspils lett kikötőváros előtt futott zátonyra.

A viharos időjárás károkat okozott a németországi Alsó-Szászország partjai előtt húzódó, északi-tengeri Keleti-Fríz-szigeteken is. Juist, Langeoog, Spiekeroog és Wangerooge szigetek szenvedték a legsúlyosabb veszteségeket. Nagy károk keletkeztek Sylt, Amrum és Helgoland északi-tengeri szigeteken is.

Házak nem forogtak veszélyben, de súlyosan megrongálódtak, illetve megsemmisültek partvédelmi létesítmények. A meteorológiai előrejelzések szerint az igazán nagy viharok még csak ezután, a hét későbbi napjain várhatók Németország északi részén. A Dániához tartozó Anholt sziget északnyugati csúcsát elmosta a tengeri vihar a Kattegat tengerszorosban.

A viharos szél Fehéroroszország számos településén is megzavarta a mindennapi élet normális ritmusát. Több mint 1200 településen keletkeztek kisebb-nagyobb károk, főként a hrodnai és a minszki területen. 1077 községben megszakadt az áramellátás.

Az Egyesült Államok középső részén az ónos esőket hozó heves téli viharok huszonegy halottat követeltek a hét végén. Missouriban rendkívüli állapotot hirdettek és mozgósították a nemzeti gárdát, miután a viharok következtében 200 ezer lakás maradt áram nélkül. Az istentiszteleteket vasárnap több városban nem tartották meg, az üzletek a szokásosnál korábban bezártak. Az erős szelekkel kísért viharok fákat csavartak ki, közlekedési jelzőlámpákat téptek ki az aszfaltból, sok helyen leszakadtak az elektromos vezetékek. A közutakon torlaszok keletkeztek Missouri és Oklahoma több részén, utóbbi államban 100 ezer otthon áramellátása szakadt meg. A nemzeti gárda egységei házról házra jártak és minden családot ellenőriztek azokban a térségekben, ahol a viharok a legnagyobb pusztítást végezték.

Több déli államba is szokatlan hidegfront tört be. Texasban, a Dallas-Forth Worth nemzetközi repülőtéren 415 járatot töröltek. Miközben az északkeleti partvidéket Európához hasonlóan az évszakhoz képest meleg időjárás jellemzi, az általában egész évben langyos klímájú Délnyugat-Kaliforniában rekord hidegeket mértek. A citrusféléket termesztők több helyen meleg levegőt fújó nagy ventillátorokkal próbálják megóvni a növényeket a fagyveszélytől. Az országos meteorológiai szolgálat közlése szerint a déli államok fölé érkezett hatalmas hidegfront csapadéka a Mexikói-öbölből származik, a rendkívül hideg levegő pedig sarki eredetű.

Amerikai pofon a klímatudósoknak: valaki hazudik!
Novemberben 100 éves melegrekord dőlt meg
Tavaszt hozott a nyárias ősz Svájcban

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG