Újabb olajfajta ára az egekben - 15-40%-os emelés jöhet!
A tavalyi nyár száraz volt a mediterrán vidékeken és az olajfák nagy része kiégett - állapítja meg az olívabogyó első hideg préseléséből származó szűz és extra szűz olívaolaj gyártókat illetve importőröket tömörítő nemzetközi Extra Szűz olívaolaj Egyesület legfrissebb beszámolója.
Bár a termés kimagaslóan jó minőségű volt a sok a napsütésnek köszönhetően, a mennyiség jócskán elmaradt az előző évekhez képest. A rossz termésátlag és az egyre inkább növekvő kereslet hatására januárban a tőzsdei alapanyagárak 80 százalékkal voltak magasabbak a 2005. évinél.
Az alapanyagárak növekedése - igaz jóval kisebb mértékben - érinti a vásárlókat is. Az áremelkedést minden gyártó és forgalmazó saját beszerzési lehetőségeinek figyelembe vételével állapítja majd meg. A szakemberek úgy számolnak, hogy májusra elfogynak a tavalyi készletek, így körülbelül ekkortól lehet számítani az üzletekben a 15-40 százalékos drágulásra.
Bár a mediterrán országokhoz képest még mindig csekély az olívaolaj egy főre jutó magyarországi fogyasztása - havi 0,15 deciliter szemben az olaszok átlag 1,3 literjével -, az ACNielsen piackutató intézet adatai szerint Magyarországon egyre többen vásárolnak olívaolajat. Tavaly 50 százalékkal több olívaolaj fogyott magyarországon, mint 2003-ban.
Az Extra Szűz Olívaolaj Egyesületet az Európai Unió finanszírozza, tagjai a világ nagy olasz, spanyol és latin-amerikai olívaolaj-gyártó társaságai - köztük a Borges, a Carapelli, a Bertolli és a Monini társaságok.