Újra itt az aflatoxin: ezúttal belga pisztácia az áldozat
A szupermarket elismerte, hogy a megvizsgált héjakban túl sok B1-es aflatoxint találtak, amely a természetben előforduló mycotoxinnal azonos hatású, és mind az állatokban, mind pedig az embereknél segítheti a rákbetegség kialakulását. A toxin nedves környezetben tárolt terményekben, leggyakrabban dióban alakulhat ki. Kis mennyiségben ártalmatlan, s az árusításra kerülő termékekben csak szigorúan megszabott mennyiségben fordulhat elő.
Az üzletlánc arra kérte vásárlóit, hogy vigyék vissza a szóban forgó pisztáciát a szupermarketbe, ahol visszafizetik annak árát. A Colruyt internetes honlapján igyekszik megnyugtatni mindazokat, akik már fogyasztottak az Estudiantes címkét viselő, 200 grammos csomagolású pisztáciából: a B1-es aflatoxin csakis abban az esetben okozhat egészségügyi problémát, ha ismételten, nagy mennyiségben fogyasztották. Ebben az esetben az anyag fokozza a májrák kialakulásának veszélyét, ezért a leginkább veszélyeztetettek a hepatitiszes személyek.
A belga sajtóban közzétették a pisztácia-termék vonalkódját, tételszámát, szavatossági idejének lejárati dátumát és egy telefonszámot, amelyen az aggodalmaskodók érdeklődhetnek, további információt kaphatnak.
Több jogot kapnak az uniós állatok
Forrás: euractiv.hu