1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhatnak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást (ha a munkáltató vállalja), és az adóhatósági adómegállapítást (ADAM).
Az adóhivatal megkezdte a személyi jövedelemadó bevallásához szükséges egységcsomagok kiküldését: a magánszemélyek az idén is háromféle módot választhatnak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást (ha a munkáltató vállalja) és az adóhatósági adómegállapítást.

Az első 2 millió csomagot január 15-ig a korábban a munkáltatóval elszámolt mintegy 2 millió magánszemélynek már postázták. A következő 440 ezres pakettet az egyéni vállalkozóknak és az áfás magánszemélyeknek küldik ki január 22-éig, majd az önbevallást benyújtó mintegy 2,1 millió magánszemély részére adják postára február 15-éig.

A nyomtatványokat le lehet tölteni az APEH honlapjáról és az ügyfélszolgálatoknál is beszerezhetőek. Az APEH a tavalyi 30 ezernél jóval több elektronikus bevallásra számít már csak azért is, mert ugrásszerűen megnőtt a regisztrálók száma. A kiegészítő tevékenységet nem folytató (nem nyugdíjas) egyéni vállalkozóknak a 0653-as bevallásukat elektronikus úton kell benyújtaniuk.

A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhatnak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást (ha a munkáltató vállalja), és az adóhatósági adómegállapítást (ADAM).

Az adóhatóság az előző évi 3,1 millióval szemben közel 4,6 millió egységcsomagot gyártatott le, a gyártási és kiküldési költség a tavalyi mintegy 1,16 milliárdról várhatóan több mint 2 milliárd forintra nő. Azért volt több nyomtatványra szükség, mert a korábbi szabályozás szerint 2006 januárjától megszűnt volna a munkáltatói adómegállapítás lehetősége. Ezt a rendelkezést tavaly decemberben módosították, közreműködési kötelezettséget írva elő a munkáltatóknak. Ennek módját azonban a munkáltatók megválaszthatják, így nem tudni, hányan vállalják majd az adómegállapítást. Az APEH mindenesetre azt szeretné, ha minél többen vállalkoznának rá. A munkáltatói adómegállapítást és az adóhatósági adómegállapítást is február 15-ig, a munkáltatóhoz, illetve az adóhatósághoz benyújtott nyilatkozatban kérhetik az adózók.

Február közepéig van idejük az egyéni vállalkozóknak és az ÁFA-kötelesek magánszemélyeknek a személyi jövedelemadó bevallásuk benyújtására. Hallgassa meg összeállításunkat!
A bevallás benyújtására előírt határidők az előző évhez képest nem változtak: az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek így most is február 15-éig, a többi magánszemélynek pedig május 21-éig kell a bevallásokat benyújtaniuk.

A bevallásokat az egységcsomagban található borítékban május 21-éig díjmentesen postára lehet adni.

A késedelmesen - de még az adóhatóság felszólítása, ellenőrzése előtt - benyújtott bevallás miatt az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot állapíthat meg, ha a magánszemély késedelmét nem menti ki. Az adót a bevallás benyújtására nyitva álló határnapig kell megfizetni.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, 2007. március 1-jétől kaphatják meg az adózók. Ha a bevallás hibás, a 30 napos határidő számítása a hiba kijavításától kezdődik. A munkáltatói adómegállapítás, illetve ADAM esetén a visszatérítési határidő június 20.

A bevalláscsomag a jogszabályok változása miatt új lapokat is tartalmaz a korábbihoz képest. Megváltozott például az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakhoz fűződő kedvezmény érvényesítésének módja, a kedvezményt az adózó nyilatkozata alapján az önkéntes pénztárba utalja át az adóhatóság. Az öngondoskodás negyedik pilléreként bevezetett nyugdíj-előtakarékossági számlához kapcsolódó kedvezmény utalásáról ugyancsak rendelkezni kell.

A cégautó adóval kapcsolatos kötelezettséget a magánszemélyeknek, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak a 0653-05-ös lapon kell bevallaniuk. A 2006. január 1-jétől hatályba lépett egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózó jövedelmeket pedig a 0653-06-os lapon kell majd feltüntetni.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat, valamint az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyeket terhelő járulék bevallásához a 2006. szeptember 1-jén hatályba lépett új szabályok miatt két tábla (0653-08-A és 0653-08-B) készült.

A nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak a 0653-as bevallásban nem kell szerepeltetniük a saját járulékot és a cégautó adót, mert azt a február 12-ig benyújtandó 06584-es bevallásban kell feltüntetni.

Az egyéni vállalkozóknak a 2006. szeptember 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra már meg kell fizetniük a 4 százalékos különadót, amit a 0653-14-es lapon kell bevallani.

Az szja 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatokat az önbevallók közül az egyéni vállalkozóknak és áfás magánszemélyeknek, az ADAM-ot és munkáltatói adómegállapítást választóknak február 15-ig, az önbevallást választó magánszemélyeknek május 21-ig kell benyújtaniuk. Molnár Szabolcs, a civil szervezetek képviseletében a sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék, ha az erre nyitva álló határidő május 21-ike lenne, mert a kampányra rendelkezésre álló idő így kevés. Ezt az APEH is támogatja majd a Pénzügyminisztériummal folytatott egyeztetésen - mondta Polgár Péter elnökhelyettes.


Számolja ki, mennyi marad a közterhek után a borítékban!
Az APEH türelmes, de nem a végtelenségig
Minimálbér felett: nincs menekvés
Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG