2p

Pénteken robbanások voltak egy iráni város Iszfahán felett, amelyet a források izraeli támadásnak minősítettek, de Teherán tompította az incidenst, és jelezte, hogy nem tervez megtorlást – ez a válasz az egész régióra kiterjedő háború elhárítására irányult.

A támadás korlátozott mértéke és Irán visszafogott reakciója egyaránt jelzi a diplomaták sikeres erőfeszítését, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy elkerüljék a teljes háborút az Izrael elleni múlt szombati iráni drón- és rakétatámadás óta – írja a Reuters. Az iráni média és tisztviselők korábban néhány robbanást jelentettek, amelyek szerintük az iráni légvédelem eredményeként három drónt talált el Iszfahán városa felett. Az incidenst következetesen „beszivárgók" támadásaként emlegették, nem pedig Izrael akciójaként, elkerülve a megtorlás kimondásának szükségességét. Egy iráni tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy nem terveznek reagálni Izrael ellen az incidens miatt.

Teheránnak is sok vesztenivalója van
Teheránnak is sok vesztenivalója van
Fotó: itto.org

„Az incidens külföldi forrását nem erősítették meg. Nem volt külső támadás, és inkább beszivárgásra, mint a támadásra gyanakszunk" - mondta az illetékes.

Izrael hallgat

Izrael nem mondott semmit az esetről, pedig napok óta azt hangoztatta, hogy megtorlást tervez Irán ellen a szombati csapásokért, ami az első közvetlen támadás volt Izrael ellen a „proxyk” által vívott több évtizedes árnyékháború után, amely a hat hónapja kezdődött gázai invázió után eszkalálódott a Közel-Keleten.

A két régóta küzdő ellenség a közvetlen összecsapás felé haladt az április 1-jei feltételezett izraeli légicsapás óta, amely lerombolt egy épületet Irán damaszkuszi nagykövetségén, és megölt több iráni tisztet, köztük egy magas rangú tábornokot. Irán válasza az Izrael elleni közvetlen támadással példátlan volt, de nem volt halálos, és csak kisebb károkat okozott, mivel Izrael és szövetségesei hatékonyan lőtték le a rakéták és drónok százait.

A szövetségesek, köztük az Egyesült Államok azóta is keményen szorgalmazták, hogy minden további megtorlást úgy valósítsanak meg, hogy az ne provokálja ki az ellenségeskedések spirálját. A brit és a német külügyminiszter a héten Jeruzsálembe látogatott, a nyugati országok pedig szigorították az Iránnal szembeni szankciókat, hogy Izrael kedvébe járjanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Sorra foglalja el a településeket az orosz hadsereg Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Kiakadt Bosznia-Hercegovina a magyar kormányra
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 19:29
A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium pénteken felfüggesztette azt a Magyarországgal kötött egyezményét, amely szerint Budapest boszniai diplomatákat képzett volna a nyugat-balkáni ország európai integrációját elősegítendő.
Nemzetközi Nem kéne itthon is eljutni odáig, mint Szlovákiában – A hét videója
Izsó Márton - Litván Dániel - Wéber Balázs | 2024. május 17. 19:07
A politikai megosztottság, a politikai ellenfelek démonizálása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Robert Fico merénylője meghúzza a ravaszt. Litván Dániel és Wéber Balázs e mellett a magyar kormánypropaganda reakciójáról, illetve arról is beszélgetnek A hét videójában, hogy a szavaknak bizony súlya van, és politikai oldalaktól függetlenül visszafogottságra lenne szükség, választási kampány ide vagy oda. Nem szabadna eljutni addig, ami Szlovákiában történt, az erőszakot és erőszakra felbujtást el kell ítélni, politikai oldalaktól függetlenül - így a magyar kormányfő elleni erőszakra felhívó kommentek is elfogadhatatlanok.
Nemzetközi Óriási élelmiszersegélyt küldött egyik szomszédunk Gázába, megindult a tengeri segélyszállítás
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 17:16
Az Európai Unió újabb segélyszállítmányt juttatott el Ciprusról a palesztin lakosságú Gázai övezetbe tengeri úton, közölte az Európai Bizottság pénteken.
Nemzetközi Megint megműtötték Ficót, eszméleténél van
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 16:14
Robert Fico kormányfő, aki ellen szerdán követtek el merényletet, pénteken közel kétórás műtéti beavatkozáson esett át.
Nemzetközi Még mindig az intenzíven fekszik Robert Fico, hétfőn dönthetnek az átszállításáról
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 14:46
Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt - közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.
Nemzetközi Felgyújtották a teherautót és megverték a sofőrt, aki az éhezőknek vitt volna segélyt
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 13:46
Izraeli telepesek megtámadták egy humanitárius segélyeket Gázába szállító teherautó arab sofőrjét, majd megverték a sofőrt és a segítségére siető izraeli katonákat csütörtök éjjel.
Nemzetközi Szijjártó Péter az Európa Tanácsban vétóval kevesellte a béketervek számát
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 12:15
A testület Volodimir Zelenszkij béketerve mellett kívánt állást foglalni, de a magyar vétó miatt ez nem sikerült. A többi béketerv belefoglalását a dokumentumba a testület elutasította.
Nemzetközi Nem fantázia: újabb front a globális háborúban - a franciák „elvesztették ellenőrzésüket” Új-Kaledónia egyes részei felett
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 09:51
Elveszti francia jellegét a csendes-óceániai sziget egy része? Már öt halottat számlálnak a napok óta tartó zavargásokban, amit az őslakosok háttérbe szorításának kísérlete váltott ki.
Nemzetközi Putyin és a bojárok – kiélezett játszma a Nyugat ellen
Káncz Csaba | 2024. május 17. 09:31
A tapasztalt közgazdász kinevezése a védelmi minisztérium élére a legnagyobb változás az új orosz kormányban. Ez mutat rá világosan, hogy Putyin meg van győződve: a jövője attól függ, hogy képes-e fenntartani az orosz gazdaságot és a katonai költségvetést. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG