2p

A szavazatok számában a tavaly országos szinten ellenzékbe szorult PiS nyerte a lengyel helyhatósági választást, de a vajdaságokban így is alulmarad.

A fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 34,3 százalékát kapta a lengyel helyhatósági választások első fordulójában, míg a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció (KO) a voksok 30,6 százalékát szerezte meg a hétfő este közzétett összesített eredmények szerint.

Április 21-én második fordulóra kerül sor azokban a körzetekben, amelyekben a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszédet mond a lengyel helyhatósági választások első fordulójának estéjén Varsóban 2024. április 7-én.
Jaroslaw Kaczynski, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszédet mond a lengyel helyhatósági választások első fordulójának estéjén Varsóban 2024. április 7-én.
Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

A lengyel országos választási bizottság (PKW) honlapján a szavazatok százszázalékos feldolgozottsága alapján közreadott eredmények azt mutatják, hogy a PiS és a KO eredménye között valamivel nagyobb a különbség a szavazófülkét elhagyók körében készült, vasárnap este közzétett exit pollhoz képest. Az exit poll azt mutatta, hogy a PiS 33,7, a KO pedig 31,9 százalékos eredményt ért el.

A többi kormánykoalíciós tömörülés közül a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Lengyelország 2050 párt alkotta Harmadik Út nevű blokk a voksok 14,3 százalékára tett szert, az Új Baloldal pedig 6,3 százalékot kapott. Az újliberális és a jobboldali kispártokat tömörítő, ellenzéki Konföderáció a szavazatok 7,2 százalékát szerezte meg.

Az összesített eredmények alapján a 16 lengyelországi vajdaság közül a KO 9, a PiS 7 vajdaságban győzött, bár nem mindegyikben szerzett önálló többséget. Az exit poll szerint a KO 10 vajdaságban, a PiS pedig 6-ban győzött volna.

A helyi koalíciók alakításától függ, hogy hány vajdasági közgyűlést irányít majd a KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt, és hányat a PiS, amelynek például az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság közgyűlésében egy mandátum hiányzik az önálló többséghez.

A részvételi arány a PKW szerint 51,94 százalékot tett ki.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mit keres Putyin Észak-Koreában? 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:37
Az orosz-ukrán háború 844. napja. Ha lemaradt volna a keddi hírekről, összefoglaló. 
Nemzetközi A Tisza jön, a KDNP távozik az Európai Néppártból
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:11
Nemcsak az Európai Néppártból, de annak frakciójából is, miután Magyar Pétert az EPP mégis felvette.
Nemzetközi Beindult a buli Brüsszelben, Magyar Péter is csapatja
Wéber Balázs | 2024. június 18. 18:52
Ma megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Magyar szempontból a legjelentősebb fejlemény, hogy a Tisza Pártot felvették a néppárti frakcióba. Magyar Péternek tehát ismét van mit ünnepelnie. Nagyító alatt ezúttal az új EP.
Nemzetközi Eldőlt: felvették Magyar Péteréket az Európai Néppárt EP-frakciójába
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:34
14 új képviselővel bővül a pártcsalád, köztük Magyar Péterrel és a Tisza Párt tagjaival.
Nemzetközi Donald Trump szlogenjére hajazó jelmondattal vág neki Magyarország az EU soros elnökségének
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:22
"Make Europe great again!", vagyis "Újra naggyá tesszük Európát!" lesz az uniós magyar elnökség jelmondata - jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének hivatalos megjelenését bemutató sajtótájékoztatón.
Nemzetközi Orbán Viktor tényleg feladta vétóját
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:31
Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
Nemzetközi Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:19
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához.
Nemzetközi Orbán Viktor: Nincs szükségem bocsánatkérésre
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:07
A miniszterelnök pár újságírói kérdésre válaszolt az EU-csúcs után.
Nemzetközi Két fontos döntést is hozott menekültügyben az Európai Unió Bírósága
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:54
Egy európai uniós tagállam nem köteles automatikusan elismerni a más tagországban biztosított menekültjogállást - olvasható az Európai Unió Bíróságának kedden Luxembourgban közzétett határozatában.
Nemzetközi Nagy győzelmet arattak a thaiföldi szexuális kisebbségek
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 12:48
Kiveszik a jogszabályból a "férfi" és a "nő" kifejezést, lehet szabadon házasodni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG