<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Amikor a tranzakciós illetéket bevezették, a bankok - néhány számlacsomag kivételével - átterhelték az ügyfelekre az utalás és készpénzfelvétel költségeit. Óriási felháborodást váltott ki azonban az, hogy a kártyás vásárlásra is rá akarták terhelni az illeték mértékével megegyező díjat. Akkor azok a bankok, aki ezt tervezték, visszaléptek, de úgy tűnik, a tranzakciós illeték megemelése miatt, most mégis meglépik ezt.

A Citibanknál a kártyás vásárlás után is fizetni kell

Egyre több bank ad ki új hirdetményt, amiben a megemelt tranzakciós illetéket beépítik a kondíciós listába, vagyis azt átterhelik az ügyfelekre. Csütörtök este a Citibank e-mailben értesítette ügyfeleit, hogy pénteken új hirdetményt tesz közzé. Az új feltételek szeptember 5-étől érvényesek, a szerződéseket eddig lehet felmondani, ha a módosítást nem fogadja el.

A díj a megemelt illeték mértékével megegyező, vagyis 3 ezrelék az elektronikus pénzmozgások után és 6 ezrelék a készpénzfelvételre. Az új szabályozás a készpénzfelvételnél nem határoz meg maximum összeget, de a Citibank mégis beépített egy ilyet: a pénzfelvételnél legfeljebb 12075 kér a bank, a kétmillió felett utalosokra tehát nem kell ennél többet fizetni. Az elektronikus pénzmozgásoknál maximum 6020 forintot fizetnek az ügyfelek. Mindez az ügyfelekre vonatkozik, a bank az államnak, maximum 6000 forintot fizet az átutalások után, és nincs maximum korlátja a pénzfelvételnek.

A Citibank egy számlacsomagjánál elengedi a tranzakciós illetéket az ügyfeleknek, de ennek komoly feltételei vannak.

Budapest Bank


vásárlás 0,3% (max. 6000) (két számlacsomag esetében)

utalás 0,3% (max. 6000)

készpénz felvétel 0,6% (max 9000)
Citibank (kivétel az új 0-s csomag)


vásárlás 0,3% (max. 6020)

utalás 0,3% (max. 6020)

készpénz felvétel 0,6% (max. 12075)
Erste Bank
vásárlás díjmentes
utalás 0,3% (max. 6000)
készpénz felvétel 0,6%
MKB


vásárlás 0,3%, de ettől visszavonásig eltekint

utalás 0,3%

készpénz felvétel 0,6%
OTP
vásárlás díjmentes
utalás 0,3%
készpénz felvétel 0,6%
Volksbank


vásárlás díjmentes

utalás 0,3% (max. 6000)

készpénz felvétel 0,6% (max. 6000)

 

A táblázatban csak a tranzakciós illeték miatti emelkedést tüntettük fel, az egyes tranzakcióknak számlacsomagonként változó díja van.

Négyen biztosan emelnek, ketten a vásárlásért még nem kérnek

A Citibank mellett az OTP, az Erste Bank, a Volksbank, az MKB és a Budapest Bank is bejelentette, hogy változtat kondíciós listáján és az emelkedő tranzakciós illetéket átterheli az ügyfelekre. A Volksbank, az OTP, az Erste Bank és az MKB a kártyás vásárlásra egyelőre nem számol fel díjat. Korábban egyébként az MKB volt az egyik bank, amely díjkötelessé akarta tenni ezt a szolgáltatást, majd később visszavonta ezt.

A Budapest Bank a Citibankhoz hasonlóan két számlacsomagnál a kártyás vásárlásra is ráterheli a három ezrelékes illetéket, de maximum értékként 6000 forintot határoz meg, míg a készpénz felvételért maximum 9000 forintot kérnek.

A Budapest Bank alábbi számlacsomagjaiban továbbra is díjmentes marad a betéti kártyával történő vásárlás: Kényelem Plusz, Kiemelt Nulla, Prémium, Money Plusz, Play, Play Plusz, Dolgozói Jutalom, Dolgozói Bónusz, Dolgozói Prémium, Dolgozói Exkluzív, Takarékos és OVB folyószámlacsomaghoz kapcsolódó betéti kártyák.

Valószínű, hogy egyre több bank jelenti be a tranzakciós illeték áthárítását. Eddig a bankok többségénél nem kellett fizetni a kártyás vásárlásokért, kérdés, hogy ez maradhat-e?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG