BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2019. december 26. 06:30

Van egy ország, ahol az egyetlen dollármilliárdosnak annyi pénze van, mint a GDP fele. Igaz, ez az ország nagyon kicsi. De van még 12 másik állam, ahol csak egy-egy embernek sikerült ebbe a kategóriába kerülnie, köztük két volt szocialista országgal. Magyarország vajon köztük van?

(Fotó: Sxc.hu)

Az ember, aki országa GDP-jének felét birtokolja – szól a Business Insider egyik sztorija. Igaz, ez az ország felettébb picike, Liechtenstein, olyannyira, hogy fővárosában, Vaduzban csak 5450 ember él. A GDP viszont egy főre vetítve az egyik legmagasabb a Földön, és összesen 6,2 milliárd dollárnak felel meg.

Christoph Zeller Liechtenstein egyetlen dollármilliárdosa a Forbes listája szerint. Vagyona, 3,1 milliárd dollárra tehető, vagyis az országa GDP-jének (éves bruttó hazai termékének) felét teszi ki. Ez jórészt a Ivoclar Vivadent AG fogászati eszközökre specializálódott családi vállalkozásnak köszönhető.

Ennek árbevétele 2018-ban 818 millió dollár volt. Még 1923-ban alapították műfogak gyártására, a család évtizedek óta igazgatja. Huszonöt országban működik, és magyar nyelvű honlapja is van, igaz, itt bécsi címet jelölnek meg kapcsolatfelvételre.

Kevés a román, portugál milliárdos

A durván másfél siófoknyi területű és lakosságú miniállam azonban nem az egyetlen, ahol csak egyetlen dollármilliárdos él – írja a Business Insider. A világon 2153 ilyen személyt tartanak nyilván, sokuk olyan nagy országokban él, mint az USA, Kína vagy Oroszország.

A vaduzi várkastély (Schloss Vaduz)

De 13 országban csak egy-egy van belőlük. A felsorolásban említik Lengyelországot, Romániát, Izlandot, Portugáliát, Katart, Algériát, Kuvaitot, Angolát, Grúziát, Szváziföldet, Tanzániát és Zimbabwét, plusz persze az említett Lichtenstein.

Csányi és Mészáros

Magyarország tehát nincsen a listán, alighanem helyesen. A “100 Leggazdagabb 2019” című, tavasszal megjelent kiadvány szerint Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója “360 milliárdos vagyonnal került a 2019-ben immár 18. alkalommal megjelent rangsor élére, megelőzve Mészáros Lőrinc nagyvállalkozót, akinek vagyonát 296 milliárd forintra becsülték”.

Újabb OTP-rekordok után

Nagyon valószínű, hogy mindkettejük vagyona azóta is tovább nőtt. Többek között azért, mert Mészáros cégei újabb és újabb közbeszerzéseket nyernek. (Például itt írtunk az egyikről.)

Az OTP részvényei pedig újabb és újabb történelmi rekordokat döntenek, miközben még jelentős osztalékot is fizetnek. Bár Csányi OTP-részvényeinek nagyobb részét 2013-ban eladta és agrár-, valamint élelmiszer-ipari vállalkozásokba fektetett. Ám azóta is kap újabb bónuszrészvény-csomagokat, idén is volt ilyen, százmilliós nagyságrendben.

A másik lista

Egymilliárd dollár értéke mostanában 300 milliárd forint körül ingadozott, így ez a két menedzser-vállalkozó szinte biztosan eléri ma ezt a határt. A harmadik helyezett Gattyán György vagyonát tavasszal csak 280 milliárdra becsülték. Nála kevésbé lehet sejteni, mekkora lehetett a további gyarapodás.

A Forbes is vezet a magyar gazdagokról listát, amely kissé más, mint az előző. Ezen 2018-ban már Mészáros Lőrinc vezetett 381,3 milliárd forinttal, Csányi második volt 317,2 milliárddal. Gattyán pedig csak 244,7 milliárdot ért el. De ezzel a két dollármilliárdos ezen a listán simán megvan. Újra megelőztük Romániát…

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Új 100 forintos jön
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 3. 17:09
Július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú érmék, a jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni.
Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél