BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2019. december 26. 06:30

Van egy ország, ahol az egyetlen dollármilliárdosnak annyi pénze van, mint a GDP fele. Igaz, ez az ország nagyon kicsi. De van még 12 másik állam, ahol csak egy-egy embernek sikerült ebbe a kategóriába kerülnie, köztük két volt szocialista országgal. Magyarország vajon köztük van?

(Fotó: Sxc.hu)

Az ember, aki országa GDP-jének felét birtokolja – szól a Business Insider egyik sztorija. Igaz, ez az ország felettébb picike, Liechtenstein, olyannyira, hogy fővárosában, Vaduzban csak 5450 ember él. A GDP viszont egy főre vetítve az egyik legmagasabb a Földön, és összesen 6,2 milliárd dollárnak felel meg.

Christoph Zeller Liechtenstein egyetlen dollármilliárdosa a Forbes listája szerint. Vagyona, 3,1 milliárd dollárra tehető, vagyis az országa GDP-jének (éves bruttó hazai termékének) felét teszi ki. Ez jórészt a Ivoclar Vivadent AG fogászati eszközökre specializálódott családi vállalkozásnak köszönhető.

Ennek árbevétele 2018-ban 818 millió dollár volt. Még 1923-ban alapították műfogak gyártására, a család évtizedek óta igazgatja. Huszonöt országban működik, és magyar nyelvű honlapja is van, igaz, itt bécsi címet jelölnek meg kapcsolatfelvételre.

Kevés a román, portugál milliárdos

A durván másfél siófoknyi területű és lakosságú miniállam azonban nem az egyetlen, ahol csak egyetlen dollármilliárdos él – írja a Business Insider. A világon 2153 ilyen személyt tartanak nyilván, sokuk olyan nagy országokban él, mint az USA, Kína vagy Oroszország.

A vaduzi várkastély (Schloss Vaduz)

De 13 országban csak egy-egy van belőlük. A felsorolásban említik Lengyelországot, Romániát, Izlandot, Portugáliát, Katart, Algériát, Kuvaitot, Angolát, Grúziát, Szváziföldet, Tanzániát és Zimbabwét, plusz persze az említett Lichtenstein.

Csányi és Mészáros

Magyarország tehát nincsen a listán, alighanem helyesen. A “100 Leggazdagabb 2019” című, tavasszal megjelent kiadvány szerint Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója “360 milliárdos vagyonnal került a 2019-ben immár 18. alkalommal megjelent rangsor élére, megelőzve Mészáros Lőrinc nagyvállalkozót, akinek vagyonát 296 milliárd forintra becsülték”.

Újabb OTP-rekordok után

Nagyon valószínű, hogy mindkettejük vagyona azóta is tovább nőtt. Többek között azért, mert Mészáros cégei újabb és újabb közbeszerzéseket nyernek. (Például itt írtunk az egyikről.)

Az OTP részvényei pedig újabb és újabb történelmi rekordokat döntenek, miközben még jelentős osztalékot is fizetnek. Bár Csányi OTP-részvényeinek nagyobb részét 2013-ban eladta és agrár-, valamint élelmiszer-ipari vállalkozásokba fektetett. Ám azóta is kap újabb bónuszrészvény-csomagokat, idén is volt ilyen, százmilliós nagyságrendben.

A másik lista

Egymilliárd dollár értéke mostanában 300 milliárd forint körül ingadozott, így ez a két menedzser-vállalkozó szinte biztosan eléri ma ezt a határt. A harmadik helyezett Gattyán György vagyonát tavasszal csak 280 milliárdra becsülték. Nála kevésbé lehet sejteni, mekkora lehetett a további gyarapodás.

A Forbes is vezet a magyar gazdagokról listát, amely kissé más, mint az előző. Ezen 2018-ban már Mészáros Lőrinc vezetett 381,3 milliárd forinttal, Csányi második volt 317,2 milliárddal. Gattyán pedig csak 244,7 milliárdot ért el. De ezzel a két dollármilliárdos ezen a listán simán megvan. Újra megelőztük Romániát…

Pénzügyi szektor Az OTP-t és leánybankját terheli a moratórium miatti bankszektori veszteség háromnegyede
Csabai Károly | 2020. március 26. 19:49
A legnagyobb hazai hitelintézet és jelzálogbankja 39 milliárdot számszerűsített, míg a Magyar Nemzeti Bank szerint az egész hazai bankrendszer 50 milliárdot bukhat a közel 450 milliárd forintnyi kamat 2020 végéig való meg nem fizetése miatt.
Pénzügyi szektor Nőhet a faktoring iránti kereslet a koronavírus hatására
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 14:23
Az ugyanis a CIB Bank előrejelzése szerint nagyban hozzájárulhat a vállalkozások kiszámítható pénzügyi működéséhez.
Pénzügyi szektor Kisegítik a bankokat – ezekről a lépésekről döntött a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 18:12
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásainak mérséklésére.
Pénzügyi szektor A koronavírus miatt nőhet az online hiteligénylések aránya
Csabai Károly | 2020. március 11. 11:39
A személyes, bankfiókos ügyintézéssel szemben. Esélyes azonban, hogy a világjárvánnyá terebélyesedő kór akár jelentősen visszavetheti a gazdasági növekedést, ami értelemszerűen a hitelkeresletet is mérsékelheti.
Pénzügyi szektor Elrendelte két pénzügyi vállalkozás felszámolását az MNB
Privátbankár.hu | 2020. március 11. 11:37
Súlyos adatszolgáltatási jogsértések miatt a Credit Unió Pénzügyi Zrt. és a Pannon Star Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. engedélyét vonta vissza a jegybank, és elrendelte mindkét társaság végelszámolását - közölte szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Sokan élnek az Ersténél az azonnali átutalással
Csabai Károly | 2020. március 10. 11:29
Az 5 másodpercen belül, 10 millió forintig kötelezően teljesítendő kérelmek 42 százaléka a hétköznapi banki nyitvatartási időn túl, valamint hétvégén teljesült. Több mint 4 ezer másodlagos azonosítót rögzítettek a pénzintézetnél nyolc nap alatt.
Pénzügyi szektor Koronavírus: 17 oldalos ajánlást állítottak össze a bankok
Csabai Károly | 2020. március 9. 14:00
Például ügyfeleik a fiókok helyett elsősorban az elektronikus csatornákon (telebank, netbank) intézzék a pénzügyeiket, élve a március 2-ától sikeresen elindult azonnali átutalási rendszer adta lehetőséggel, készpénz helyett pedig törekedjenek a bankkártyás fizetésre.
Pénzügyi szektor A bankok közül elsőként a K&H ügyfelei számláznak nyílt bankolással
Csabai Károly | 2020. március 9. 12:13
Bár az úgynevezett PSD2 európai uniós irányelv alapján e szolgáltatás nyújtása már csaknem fél éve kötelező, egyelőre csak a belga tulajdonú pénzintézet ügyfelei csatlakozhattak a Számlázz.hu autokassza rendszerébe.
Pénzügyi szektor Az egri borászokat is finanszírozza az Erste
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 15:04
A pénzintézet tavaly 10 százalékkal növelte borpiaci portfólióját a szekszárdiakkal.
Pénzügyi szektor 41 milliós bírságot kapott a CIB Bank az MNB-től
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 10:41
Jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összességében 41,2 millió forint bírságot szabott ki a CIB bankcsoport két intézményére. Bár a feltárt hiányosságok az adatszolgáltatási, piaci- és partnerkockázati, vállalatirányítási, hitelkockázati, betétbiztosítási, informatikai biztonsági, illetve tőkemegfelelési területet érintik, nem veszélyeztetik a bank ügyfeleit, sem a bankcsoport megbízható működését - közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Friss
hírlevél